Google+

oleh: mrsdayat Nasi baryani Batu Pahat

Image109

Resepi asal dari pakcik sy yg biase msk utk kenduri..tp sy dah diubah suai sket utk lebih memudahkan..=) Nasi baryani ni mmg glemer kat my hometown ...sedap dimakan bersama daging baryani,ayam masak merah dan paceri nanas..


Created on : 27-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mrsdayat




Bahan-bahan ( 4org )

  • 3 cwn beras basmathi
  • sedikit rempah tumis
  • *6 ulas bwg merah (blend)
  • *5 ulas bwg putih (blend)
  • *2"halia (blend)
  • setengah biji bwg besar (hiris)
  • sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup
  • 2-3 tbsp minyak sapi
  • 1tsp garam
  • sedikit pewarna kuning
  • gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)
  • 2tbsp rempah baryani
  • 4 setengah cwn air
  • setengah cwn susu cair

Cara-cara

  1. panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani
  2. masukkan bawang hiris..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran bwg merah+halia+bwg putih yg di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
  3. masukkan air..tunggu sampai didih
  4. masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan
  5. pindahkan periuk ke dalam rice cooker.biar nasi masak
  6. bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan pewarna..kacaukan.
  7. masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
  8. Image108
    masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan...
  9. utk resepi kuah daging, bule refer kat http://www.myresipi.com/top/detail/1951

Laporan Masakan Bergambar (21)

Picture_1802
31-05-2007
dinner malam tadik..mmg best..leh wat lagik..tqvm
Laporan oleh: junjs11

waa..rajinnye kak jun wat nasik baryani time week day..hehehe...sdp ek...mekacih sudi mencuba...=)

Img_1669
28-06-2007
mmg sedap boleh buat utk open house hari raya this year
Laporan oleh: Noreen

yup..mmg sesuai utk menjamu selera time raya...tq noreen..sudi mencube=)

Nasi_beryani_
20-01-2008
Smlm saya cuba..tapi campurkan daging sekali. Yap...menjadi. Thks.
Laporan oleh: Mama chombi

hehee..time kasih sudi mencuba yer. nampak sedap tu...=)

Dscn2394
13-02-2008
sedap!makcik n pakcik suka..thks nani!
Laporan oleh: checkmate

hehee..makcik ni lg sukee bile org test n menjadi..=D

Nasi_beriani
01-04-2008
nasi beriani versi org trg.. tak buat daging tp ayam je.. ngan acar darat che mat.. sedap!! tq mrsdayat
Laporan oleh: nor_67

wahh..menjadi dah yer baryani versi ganu kite..eheheh..mmg sdp kalo mkn ngan acar darat..yummyumm. tq sudi mencube

Img_2792
14-04-2008
Nasi Baryani siap.... Saya tambah saffron (kome-kome), daun ketumbar and daun pandan.
Laporan oleh: che'iza

wahh..siap ltk saffron yer..best tu..=)

Dsc00171
02-06-2008
utk birthday anak dara saya minggu lepas i cuba ur recipe..sedap...sedap sangat..thanks to you..sori la ye..i attach gambar nasi still dlm periuk lagi..
Laporan oleh: emilfariz

heheh..time kasih yer, sudi mencuba. epi belated besday 2 ur daughter..=)

Dsc03476
08-06-2008
hah dah boleh antar lapuran ... masak ni dah 4 -5 hari lepas .. sedap & simple ... tQ mrsdayat utk resepi yg menyelerakan ..
Laporan oleh: yatiezaini
Dsc03575
19-06-2008
last week buat tlupa letak rempah beriani .. so buat lagi smlm .. siap bagi kat jiran2 lagi .. tQ mrsdayat
Laporan oleh: yatiezaini

amboih..rajin wat lg yer..=)

Photo-0068
19-07-2008
br kali nih dpt anta report...dh wat byk kali...sbb cik abe dh suka...hehehe...tQ nani!
Laporan oleh: hana6877

same2..wahh..rajin sungguh wat yer? anto le sepinggan..kite nih lameeee dh x wat.heheh..

Nasi_beriani
24-07-2008
Ha..ah ..bestlah...
Laporan oleh: Mama Adam

hehe..yummy

Nasi
01-09-2008
yum..yummm..memang best le...memenuhi citarasa saya...saya pakai rempah ihsan n sons..memang dia rasa briani...hehehhe..tq yer mrs dayat..
Laporan oleh: quinnie

same2..=)

11102008
11-10-2008
Inilah nasi briyani saya. Memang sedap nyum-nyum
Laporan oleh: amy08

waahh..bak meh sepinggan.=)

Nasi_beryani_mrsdayat
28-03-2009
buat mkn mlm beramai2...tapi kuah beriyani daging dr resipi sendiri....tq mrsdayat atas resipinye... :)
Laporan oleh: kak fida
Picture0017
25-01-2010
thankz mrsdayat, memang best...hubby mkn siap tambah lagi...
Laporan oleh: ainzhoney
Nasib
21-10-2011
resepi yg telah menjadi koleksi saya..terima kasih nani...memang terbaik resepi ni..:)
Laporan oleh: quinnie
Img_4529
22-10-2011
memang sedap resepi ni....cuma saya guna beras biasa dan lupa pulak nak letak pewana...hehe..excited nak makan la tu...
Laporan oleh: awin afrina
Nb_batu_pahat
13-12-2011
mrsdayat, terima kasih share resipi ni.. sedap! (walaupun nasi yang saya masak macam terlebih rempah.. he.. he.. he..) next time dah tahu nak adjust..
Laporan oleh: LynnSham
Dsc05122
08-03-2012
resepi nasi beriani yg best.....sedappppp
Laporan oleh: mass80
Beriani2
27-03-2012
Sedap2..guna beras basmathi PUSA..tq mrsdayat. :)
Laporan oleh: HaSue
Nasibriyani
05-10-2012
nasi biryani kambing.. meh mkn..
Laporan oleh: yani


Komen (48)

27-05-2007, joayee komen :

memang sedap...llapornyer..


28-05-2007, dila81 komen :

mrsdayat..... awk ni asal dari batu pahat ker...saya pun org batu pahat jugak.nasi baryani gam mmg terkenal kat sana.


28-05-2007, mrsdayat komen :

joayee..try ler..gerenti puas ati =)...**dila81..yup sy asal BP.tu yg musti pandai masak nasik baryani nih.kalo tak org asik tanyeee jer...nak resepi nasik nih..hehehehe


28-05-2007, bella komen :

masa zaman2 sekolah dulu, bella pnah gak duk kt bt pht.. mm rindunya beriani gam die.. rasenye yg famous kt sane 'beriani power' kn? tp bella n family suke sgt3 beriani gam yg kt benteng tuh.. sdapnye laa.. nk2 mase bulan puasa tapau air katira n bwk g brbuka skali kt benteng.. wowie!!


28-05-2007, mrsdayat komen :

bella..yg kt benteng tu baryani md shah..mmg sdp


28-06-2007, Rahmawati komen :

mrsdayat...x brp faham...rempah tumis tu ape? Bila nasi dah masak baru letak susu...nnti tak ke nasi tu jd lembik dan bersusu2


28-06-2007, mrsdayat komen :

rahmawati...rempah tumis tu..kayu manis,bunga lawang..n adik badik die tu la...ala..yg kite tumis time wat kari tu...=) psl susu tu..masuk time dh masak or bule gak masukkan susu tu bile nasik dh 3/4 masak.. xkan lembik nyer...psl pas masuk susu tu..kan masuk rempah(step 7). so,rempah+susu+nasik akan tergaul sebati lah nnt.smntara nak tunggu hidang...nasik tu dah sedang2 elok jer...tak keras n tak lembik.sudi2 lah mencuba..


28-06-2007, Rahmawati komen :

wokey...pasti nak cube weekend ni..nak beli beras basmati Jasmine dulu


28-06-2007, mrsdayat komen :

beli..jgn xbeli.cube..jgn xcube=)dah siap..kasik komen ngan gambo2nyer skalik yer..hihiihii


09-09-2007, ghaniazman komen :

dah puas saya mengendeng utk dapatkan resipi nie......time kasih myresipi.com


06-11-2007, boys komen :

kalu selalu kacau x ke patah beras tu dan nt nasi dh jadi x cantik koz beras dh patah.. saya budak baru blaja kalu salah tlg tunjukkan!!


14-11-2007, 3dara komen :

dah cuba buat ikut resipi ni tapi nasinya jadi lembik dan tak berderai....ingat resipi ni salah sukatan air kot.kena cuba lagi sebab kawan-kawan nasihat sukatan air mesti sama dengan beras dan lebihkan sikit saja air.


15-11-2007, mrsdayat komen :

boys..time kacau nasik tu..just gune garfu/chopstick.pehtu kacau just nak bg rata..bukan kacau beria.insyaAllah xpatah2


15-11-2007, mrsdayat komen :

3dara..sy pun xtaulah nape awak wat jadik lembik ek. slame ni, sy wat okeh jer..cmtu gak pd yg dah cube resepi nih. hmm..setahu sy lah..kalo gune beras Faiza basmathi tu..sukatan air..1beras:1 1/2 air..try lah lg..cube kurangkan air..tgk cmno lak result dier..=)


20-02-2008, shima_2210 komen :

shima dh wat ari jumaat lps. tp improvise sket. shima goreng bhn tumis n bwg bsr n rempah pastu masukkan beras sehingga sebati pastu transfer msk periuk nasi masukkan 4 cwn air n 1 cwn susu cair gaul sebati lg then msk dlm rice cooker mcm biasa. hasilnye tetap marvelous. mcm tak caya jer shima leh wat nasik baryani sendiri. ingatkan susah rupanya teramatlah sng. hbb soh buat ngan ayam madu lak len kali.


21-02-2008, che'iza komen :

Wahh.. sedapnya nasi beryani ni, teringat nasi beryani md. shah, my home town dekat dgn kedai ni. Betullah mrsdayat kalau org batu pahat kena tau msak nasi ni. Dulu saya pun ikut pakcik saya masak kat majlis kahwin ni, rasanya cuma org yg biasa masak nasi ni jer tau yg tip utk kasi kick nasi ni dgn tambahkan kuah dari daging baryani kat dalam nasi. Betul tak?


11-03-2008, idfsjnr komen :

a'kum.. nak tanya nie.. beras dah nak separuh masak ker baru nak pindahkan ke rice cooker?..


11-03-2008, idfsjnr komen :

erm nak masukkan cengkih, buah pelaga sekali ker?


21-03-2008, mrsdayat komen :

shima..thanx 4 trying.. sedapkan?xrugi mencuba..ehehe..--->che'iza..mmg sy blaja ni dr pakcik sy yg msk utk org kawen. tp cara die yg sbenar2nye lain sket. mula2 kna celur dulu beras smpai jadi antah..pastu baru start proses lain2. sy mls, psl wat sket jer..hihii..


21-03-2008, mrsdayat komen :

idfsjnr..yup, masuk skali sume adik badik rempah tumis tu. lg..xyah tunggu beras separuh masak. b4 masuk beras, just pastikan air dah didih. pastu masuk beras, then pindah masuk rice cooker.


03-04-2008, che'iza komen :

Kalau nak ikut cara yg betul2 mmg lah leceh dayat sbb pakcik saya buat dia tumis rempah dgn beras, lepas tu pindah lak beras tu kat periuk yg dah standby rempah dan air yg dah mendidih. Masak byk bolehlah. Takat nak masak mkn sendiri cara dayat ni paling sesuai sekalilah rasanya sbb saya buat mcm tu jugak."tak sabar nak balik kampung beli rempah briyani". Kawan2 mintak resipi nasi briyani saya bg resipi ni sbb saya terlbh rajin nak tulis sendiri(he..he.. yg ni cuma print jer). Mintak halal eh dayat. Kpd sapa yg nak rasa truly nasi briyani batu pahat, try this resipi highly recomended.


11-04-2008, mrsdayat komen :

ehehhe..sy pun kalo wat baryani..mesti gune rempah dr batu pahat. kalo x..macam kurang kcik lak rasenyee..=) sudi2 lah mencube resepi ni. kite syer same2..


16-05-2008, hana6877 komen :

wah wah..sy pun org bp! mmg sodap sgt nasi beriani kat benteng tuh..n sy dh try resepi nih..1st time buat terus menjadi.. hsbnd suka sgt coz sblm nih dia tk suka sgt mkn nasi beriani..tp tgk la tgn org bp buat..hehehe...thnx 4 recipe!


17-05-2008, mrsdayat komen :

hana..tahniah psl skali cuba trus jd. pasni dah xyh beli lg..buat sendiri pun sdap. hb pun sukeeee..=)


03-06-2008, yatiezaini komen :

nak hantar homework tp x dpt ... kenapa hah ....


04-06-2008, mrsdayat komen :

nak ata laporan..klik kat 'tulis laporan' sebelah gambar tu..pastu ikut je arahan..=)


08-06-2008, mrsdayat komen :

yatiezaini..time kasih ye..psl sudi mencuba..=)


16-07-2008, zila66 komen :

salam pkenalan mrsdayat..sy dh cuba...yap...1st time buat terus mjadi hasil lumyan...sedap bangett...m'ksih..(anak2 mita buat lg he.he..)


16-07-2008, mrsdayat komen :

xrugi mencuba kan...mmg sdap.sng2 leh wat lg..=)


01-09-2008, rahanisya komen :

rempah jenama ape yg paling best utk buat beriani ni ek...rempah sharifah ok x?awk pkai rempah beriani ape yek....


01-09-2008, mrsdayat komen :

rahanisya..sy biase gune rempah timbang yg beli kat batu pahat. ape kate.. try aje mane2..tukar2 smpai jumpe yg sdap..=) ade 1 rempah dr pakistan..dlm kotak. brand 'shan'. bule carik kat tesco/k4. sy gune brand tu utk ayam tikka..sdap. but xpenah lak gunerempah baryani. maybe ok kot..cube lah


01-09-2008, aa_iezah komen :

salam ,mrsdayat, x paham ler step yg ke7 2, lpas nsi msk kna mskkan susu & rempah kuah daging yg mane plk? kna wat kuah dading dulu ke br msk nsi soryler conpius den..


01-09-2008, mrsdayat komen :

.


01-09-2008, mrsdayat komen :

aa-iezah.. ya betul tu. kna wat kuah daging dulu..baru masak nasik. so, bile amik rempah dr kuah..nasik yg dh masak tu akan lebih 'berasa'..bule tgk resepi utk kuah daging tu dr link yg sy bg tu yer..=)


01-09-2008, aa_iezah komen :

O cam 2 ke..tQ yer mrsdayat, nant bila2 klu senang bleh try wat utk berbuka, btway selamat berpuasa :-)


02-09-2008, nora ahmad komen :

mrsdayat saya telah mmasak nasi ini on 1st day of ramadhan wow! fantastic tq 4 the resepi im fr BP juga skampung la


03-09-2008, mrsdayat komen :

hehe..sekampung kite yer. tq sbb sudi mencuba. xrugi kan...=)


07-02-2009, Ainisha komen :

1st time try resepi ni. Saya ni mmg x pandai masak, but dgn bantuan resepi mrsdayat yg marvellous ni dpt membantu saya menghasilkan dinner yg menarik for my hubby besday smlm. sume puji - my girl, my in-laws coz they know i mmg x pandai masak. hehe... TQ v much mrsdayat. Muah.. :-)


24-06-2009, nur aini komen :

cara no.7 tu tak faham la..maksud ambil rempah dari kuah daging tu,yg dh siap masak ka blum masak?maafla betanya,sya ni bkn org Johor.


09-07-2009, mrsdayat komen :

nur aini.. ya, betul. kna masak kuah dulu..pastu baru amik rempah+minyak sket dr kuah tu.


23-09-2009, linaabas komen :

mrs saya org baru nak tanya....rempah tumis tu apa n rempah beriani apa yg sedaapp


31-01-2010, StarAnise komen :

arini wat nasi briyani ikut resipi ni menjadi la....sedap...TQ mrsdayat. saya wat ayam, mask lauk dulu pastu baru nasi n wat dalca sekali.


14-05-2010, adriana2002 komen :

Salaam, nak tanya..rempah tumis tu rempah apa?


09-06-2010, kaklong aishah komen :

x try lg...tp nmpak sdp, & hubby pun suruh try...doakan menjadi, ye....


09-09-2011, reney komen :

mrsdayat.. sy dh cba resepi ni buat utk rmh terbuka hari raya tu hari hepi tak terkata 1st time cba trus mnjadi masing2 mkn btambah... seronok betul tima kasih bny2 tuk resepi ni


16-09-2011, zahaza komen :

Salam...mrsdayat..1st nk ucap tahniah kerana memberi resepi yg d cari2 oleh saya selama ini.Mmg best...1st time msk hbs licin..lain X saya nk bt ns beriani utk hari raya plak...mohon share resepi ye mrsdayat...


13-10-2011, fm lover komen :

slm....brand rempah ape sdp utk msk nasi beriani


07-12-2011, mamacute komen :

tak sabo nak balik kg asben kt bt pahat, nk beli beras n rempah beryani....mmmm sedapnya nasik tu mrsdayat!!!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd