Google+

oleh: princessharyati Crepe durian

Img_20121024_221512

Desert, pemanis mulut


Created on : 09-11-2012

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi princessharyati




Bahan-bahan ( seisi kelusrga 4-5 )

  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan susu segar
  • Sedikit esen vanila + beberapa titik pewarna kuning
  • Secubit garam
  • 2 atau lebih cawan air biasa (sehingga adunan tu ala adunan roti jala ataupun lempeng)
  • 1 sudu besar minyak biasa atau majerin yg telah dicairkan yatt guna apa yg ada kt rumah
  • Utk inti
  • 1 kotak kecil Whipping cream + 1 sudu aising sugar
  • Durian

Cara-cara

  1. Campuran semua bahan di atas kecual bahai utk inti. Tapis. Guna non stick pan. Sendukan adunan diatas pan dgn api sederhana panas. Tunggu sehingga atas dah masak terus angkat.yatt masak sebelah je .
  2. Blend whipping cream dgn 1 sudubesar gula aisingdan sejukkan ke dlm freeze. Asingkan isi durian dr biji. Ambil setiap crepe yg sudah siap masak tadi (yatt guna permukaan yg masak td utk letak inti krn permukaan satu lg nampak licin dan cantik) sudukan sedikit whipping cream dan isi durian dan gulung inti dgn kemas.
  3. Kalu boleh sejukkan crepe utk sementara baru mkn.lagi sedap

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (1)

20121115_151349
15-11-2012
Salam. ..bru lepas projek mencrepe doyan ni..mmm mmg mantoops...rasanya...tk buat rugi...heee tq yatt...
Laporan oleh: manjasayang

Komen (7)

10-11-2012, manjasayang komen :

Salam...waahh...virus durian crepe ni dah smpi ke Myr...mmg skg tgh hot desert ni....bessttt...t.kasih princessharyati melebarkan jalur rcp ni...heee:-))


11-11-2012, Uncle Bob komen :

sy nak tanya... Whipping cream yg digunakan jenama apa ye.... thanx...


29-11-2012, Mama G komen :

Thks princessharyati..mmg sedap & mnjadi buat crepe durian ni..rasa sma cam yg dibeli..nk tny skit whhipping cream bila dh dimixer tu u campurkan trs ngn isi durian ke bila nak balut ngn kulitnya baru u cmpur atau ada sape2 yg dh cuba resipi ni leh bgtau sbb bila kita mixerkn skali isi durian ngn inti whipping cream tu mnjdi berketul teksturnya ..bkn apa nk yg terbaik..


05-12-2012, LyieNa komen :

Rasanya lebih bagus letak durian masa nak balut kulitnya, klu campur sekali tak terasa sangat durian tu.....pendapat saya je.....


27-12-2012, pokadotsempire komen :

whip cream saya pakai MAURI brand. kalau nak balut,letak whip cream dulu then durian then lipat :)


28-12-2012, ctjie komen :

leh sape2 tlg bgtau x cara2 nak beat cream 2 coz sy beat dia jd beketul2 n cair lah.. cream 2 trus beat bla kuar dr petiais kan..saya dah wat n mmg best tp cream dia jelah x cntik ckit... tlg yer kwn2.. macehh..


10-01-2013, idah_sura komen :

sebelum beat pastikan whipping cream tu di nyah beku kan dulu. dan goncang supaya minyak dan susu bercampur. beat dgn kelajuan yg tinggi. beat hingga kental, cuba lah.. saya dah ikut cara2 tu


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd