Google+

oleh: Harith62 Pancake :)

Pancakes

Resepi ni sangat mudah dah senang , cuba lah korang try , makanan ni lah selalu saya buat dah makan time tak tahu makan apa :) , sedapp :)


Created on : 17-10-2012

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Harith62




Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 1 biji telur
  • 5 sudu tepung gandum/kek
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 1 sudu teh vanila flavour
  • 1 cawan susu segar
  • 3 sudu gula

Cara-cara

  1. pukul telur , gula dan susu sehingan kembang .
  2. masuk kan tepung dan pukul sehinga kembang kemudian masuk kan vanila flavour dan sebuk penaik kemudia pukul .
  3. dan sedia untuk dimasak atas api yang serdahana , masak menguna kan kuali dan tak perlu meletak minyak , if kuali tu melekat , letak lah sikit supaya tak melekat , masak sampai ada buih-2 di tengah pancake tu kemudian tebalik kan nya , kemudian makan dengan madu atau coklat , :)









Laporan Masakan Bergambar (1)

Dsc_0209
17-01-2013
mkn dgn chocolate sauce. mmg lmbt n sdp. tq
Laporan oleh: apejanpunyer

Komen (2)

24-10-2012, mai437 komen :

maaf harith62 nak tanya masaknya dengan mengoreng atau kukus


24-10-2012, moonbug komen :

mai437: sy tlg jwb ye. msk pancake guna kuali non-stick, xperlu letak minyak. cuma panaskan kuali, sendukkan adunan kt tgh2 kuali, biarkan smpai nmpk mcm ade buih2 kt tgh pancake tu, baru terbalikkan. msk lg seminit cmtu, bleh angkat. hrp membantu :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd