Google+

oleh: Mat Gebu Kari Ikan Ala India

22052007297

Sesuai untuk dimakan dgn nasi, roti canai/prata dan roti biasa....


Created on : 23-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mat Gebu




Bahan-bahan ( 6 - 8 orang )

  • 1 ekor ikan merah, dibersihkan dan potong ikut suka
  • 2 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci halia*
  • 3 biji cili merah*(*dikisar halus)
  • 3 camca besar rempah kari ikan (mat guna rempah "babas")
  • BAHAN2 TUMIS:-
  • 2 ulas bawang putih, dihiris halus (kalau besar guna 1 ulas saja)
  • 4 biji bawang merah kecil, dihiris halus
  • 1 camca teh halba campur (terdiri dari halba, jintan putih/kasar dan biji sawi)
  • 2 tangkai daun kari
  • BAHAN2 LAIN:-
  • 2 keping asam gelugor
  • 2 biji terung. dipotong dan goreng separuh masak
  • 3 biji tomato, dibelah dua
  • 1/2 cawan pati santan (guna santan kotak)
  • Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
  • 2 biji cili merah/hijau, dibelah dua, jgn putus

Cara-cara

  1. Bersihkan ikan, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan. Satukan rempah kari ikan dan juga bahan2 yg telah dikisar tadi. Gaul rata.
  2. Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga wangi. Masukkan rempah yg telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan.
  3. Masukkan air (kurang lebih 700ml, atau ikut suka), dan kacau. Biar hingga mendidih. Masukkan ikan, asam gelugor dan perasakan dgn garam, gula dan serbuk perasa jika suka.
  4. Bila mendidih, masukkan pati santan, terung, tomato dan belahan cili hijau dan merah. Biar mendidih seminit dua. Matikan api dan boleh dihidangkan panas2.

Tag

Laporan Masakan Bergambar (12)

Gulai_ikan
23-05-2007
best ni cik mat....meh makan sama2...
Laporan oleh: Delila

Jemput lah delila......mat punya balance semalam dah buat sarapan dgn roti pagi tadi.....

Dscf4161_resize
28-07-2007
jom mat, makan sama2 jugak..
Laporan oleh: joayee

Hmmm...sedapnyaa...mat pun nak masak kari nie juga hari ni (sabtu), tgh tunggu ikan lembut....

Img_1056
29-07-2007
ganti terung ngan kcg bendi.....
Laporan oleh: syahmi

Bestnya kalau cicah lempeng atau roti canai tak pun roti "benggali"...

Dsc01331
02-01-2010
sedap kari ikan ni.. Tq CMG 4 the recipe..
Laporan oleh: zalieda_a2
Kari_ikan_ala_india
27-10-2010
tengkiyu cik mat...memang mabelez... plan nak cicah roti jala belen kuah kari ni.. :)
Laporan oleh: nOOrsha
Photo478-001
29-10-2010
1st time msk kari mjadi..mkn dgn roti arab resipi dr Sofinar..nyway tq Mat bg resipi nie..
Laporan oleh: khaty88
Kari_cmg
30-05-2011
menu harini..simple je & sedap juga sesekali tanpa lemak yang banyak..tq CMG..
Laporan oleh: naa_q
Photo
16-08-2011
menarik! tq CMG, tak sabar nak berbuka ngan kari kepala ikan merah ni..:)
Laporan oleh: azuraha
Dsc06160
03-04-2012
thanks, mat..mmg best!!
Laporan oleh: k.zila66
2013-10-29_01
30-10-2013
tq che mat. first time msk kari kepala ikan mamak ni. sdp sgt2. ni kari kepala ikan tongsan. tq for the recipe
Laporan oleh: moonbug
2013-10-29_20
30-10-2013
buat lg. kari kepala ikan tenggiri. best! tqvm
Laporan oleh: moonbug
2013-11-06_20
08-11-2013
kari kepala ikan salmon pulak. tmbh kiub pati ikan bilis. sdap terangkat! tq che mat.
Laporan oleh: moonbug


Komen (16)

23-05-2007, umi_e komen :

ermmm sedapnya tengok kari ikan cik mat...


23-05-2007, waheedeana komen :

best nyer tgk kari cik mat ni...meleleh air liur...masa tumis tambahkan jintan manis ngan jintan putih bertambah best resipi cik mat terasa mkn kat restoran nasi kandar je.....


23-05-2007, faziah komen :

Cik mat sedapnya nampak kari you masak tu. tapi sekarang kat ofis, kalau dapat masak dan makan tengahari kat rumah ... fuhhhh ..mesti makan banyak tambah sikit ngan sambal belacan dan ulam...pas makan dapat tidur lak


23-05-2007, Mat Gebu komen :

waheedeana....dalam "halba campur" tu memang dah ada jintan putih (jintan yg kasar tu), halba dan biji sawi (mustard seed)....jadi combination those herbs dah cukup wangi utk kari ikan dan itu yg bezakan dari kari daging dan ayam.


23-05-2007, mawar merah komen :

cik mat ...emmmmm... sedapnya meleleh air liur... kalau terung ganti dgn ladyfinger bleh kan....


23-05-2007, Mat Gebu komen :

boleh saja mawar....selalu kalau kalau kat kedai india mereka memang goreng sebentar sayur2 yg nak masuk dalam kari tu (mcm terung dan bendi)....kalau tak nak goreng pun tak pe terus masuk mcm biasa.


20-08-2007, ina sayang komen :

dah buat semalam.. mmg sedap. tq cik mat, hubby mkn tak angkat kepala. saya masukkan kepala ikan jgk.. itu yg habis dulu.


20-08-2007, Mat Gebu komen :

welcome ina......mmg kalau ada kepala ikan lagi sodap.....


10-06-2008, cikyon komen :

I nak try ni...namapak macam sedap sgt. Tq sebab share na.


16-04-2009, sarahabu komen :

Saya dh try tp tak de gambar nk letak. Anak saya cukup suka sebab tak pedas, saya gantikan cili merah dengan cili kisar.... Ok gak rasanya dan saya pakai ikan bawal. So lebihan kuah tu kami makan dgn roti arab.... dan diletak daging cincang sedikit.............. untuk sarapan pagi laa.... Terima kasih byk mat gebu......


13-07-2010, astanagm komen :

Helo En Mat Gebu, Saya dah cuba resepi saudara. mmmm hubby kata resepi ini telah mengalahkan resepi turun temurun kami(India). Thumbs 5 untuk resepi saudara. Terima kasih di atas sumbangan saudara.


27-11-2010, chuna_chan komen :

macam senang tapi kalo tak ingat susah.. kene pektis selalu nih..


08-05-2011, rbn8127 komen :

kalo tambah jintan mesti sedap


18-11-2011, sitinoor1704 komen :

npk sedap....nak try lah ari ni...byk kali cari resepi ala india dah buat pun tp x sama mcm resepi ni rasa pun pelik ...tima kasih....


25-11-2011, bucuk hany komen :

ni fisrt time nak bt kari....mintak2 jd la...


17-06-2012, shery0105 komen :

dh try buat dah.. thanks.. first time masak kari.... menjadi gak...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd