Google+

oleh: Makyong Paprik

Paprik

Sesuai dimakan dengan nasi putih


Created on : 18-04-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Makyong




Bahan-bahan ( 4 )

  • ½ ekor ayam - dipotong kecil2
  • 4 ulas bwg merah - ditumbuk
  • 2 ulas bwg putih - ditumbuk
  • 1 labu bwg besar - dimayang
  • 2 btg serai - dititik
  • 2 biji buah tomato - dipotong 4
  • 5 biji cili padi - ditumbuk
  • bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
  • bahan2 perasa

Cara-cara

  1. Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).
  2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
  4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.








Laporan Masakan Bergambar (67)

Paprik
16-10-2006
hidangan paling terangkat waktu bbuka td, tima kaseh mak long!
Laporan oleh: lindw

sama-sama

08122006_001_
14-12-2006
percubaan pertama.. terlebih sos la plak! tapi rase tetap sedap.. nnt i tempek gmba aru utk percubaan kedua plak k.
Laporan oleh: zara_klate

kalau sedap tak kisahlahkan terlebih pun ;)

20122006_001_
20-12-2006
percubaan kedua.. yesss!!
Laporan oleh: zara_klate
Pic_488_
08-06-2007
saya tak letak jagung sbb husband tak minat. Tp resipi ni senang nak masak. Website ni best la, byk bantu bg idea nak masak apa.
Laporan oleh: makngah
Dsc00304
21-06-2007
percubaan pertama..mmg nak sgt cari resepi paprik nie..akhirnya dapat jugakk..epiiinya..menjadikkk pulak tu...asben pun puji arrr..sonok2.. mekasih byk2 share resepi nie..
Laporan oleh: lisavoilet
100_1628
20-08-2007
dah buat 3 hari lepas, sedappp sgt.. mmg senang nak buat dan family semua suka. lps ni jadi menu mingguan la. TQ
Laporan oleh: ina sayang
2008_01050008
09-01-2008
mmg sedap..hehe..xsmpt letak dlm pinggan
Laporan oleh: dayue
Abcd0010
24-01-2008
sy klu msk paprik, ske ltk serai ngn daun limau purut byk2..sbb bau wangi..heheh..=)
Laporan oleh: jacaranda
Ayam_paprik
26-02-2008
Memang sedap. Setiap kali buat mesti licin. Cuma kali ini je sempat upload gambar. Sayur2an cuma bubuh yg mana anak2 makan je...
Laporan oleh: rossitamz
Dsc00804
01-03-2008
Sedap, TQ
Laporan oleh: Aziemas
Paprik2-1
12-03-2008
tq makyong...resepi mmg sedap..diakui oleh anak saya..hihi
Laporan oleh: yatiezaini
Dsc00098
02-04-2008
hehehe......dah buat byk kali, mmg besttt ;-) tq makyong...
Laporan oleh: Natto
Dsc00127
14-04-2008
first time buat terus menjadi.tq makyong...
Laporan oleh: shaena
080427_162523
27-04-2008
tq...for the recipe..mmg sedap..menjadik mcm kat kedai makan tomyam...hubby siap tambah nasik..besok2 bleh buat lagi...
Laporan oleh: ayu80
Picture_170
06-05-2008
mmg sedap...tq
Laporan oleh: junjs11
Paprik_ayam
11-06-2008
Memang sedap.
Laporan oleh: hazila
Dscf5230_copy
25-06-2008
sedap sgt..tq
Laporan oleh: joayee
Image010
29-08-2008
slalunya nak mkn paprik ni,mkn kt kedai mkn...tp hari ini dlm sejarah,tbe2 nak buat paprik ni...fuuhhhh...tegelak sorang2 sbb paprik menjadik...bangga nih..mekaseh sbb bg resepi ni...simple but yummmyyyyy...
Laporan oleh: zhiela_85
Paprik
19-09-2008
emm..yummy.. tq makyong!
Laporan oleh: as75
Paprik_sista
27-09-2008
Percubaan pertama.. saya guna seafood tapi tiru resepi ni.. sangat sedap dan sangat recommended!!!! thanks yach!
Laporan oleh: sista_sista
Paprik
03-10-2008
ini dia paprikku... tima kasih sudi berkongsi resepi, lepas ni boleh la buka kedai tomyam hehehe
Laporan oleh: sofinar
Dsc03300
21-11-2008
Resepi nie ok! Nnti nk cube improvekan lagi... TQ Makyong.. 4 u're resepi!
Laporan oleh: mdmzul
Dscn0770
14-12-2008
taraaaaaaa..akak masak paprik utk lunch hari niii...jemput mknnn..!! tq tuan punya respi..sedap!
Laporan oleh: kakfiza
Img_1654
21-12-2008
buat smlm, ayh nak mkn..resipi ni senang sgt n sedap..tq
Laporan oleh: missayu
24012009293
26-01-2009
mmg sedap, dah banyak kali buat, baru kali nie hantar gambar. tq kerana berkongsi resepi
Laporan oleh: azanie
Dsc00337
20-02-2009
semlm tgk resipi....blik keje trus try buat....xsngka...menjadi...huhuhu....tq 4 da resepi mak yong...
Laporan oleh: delailun
Dsc01191
08-04-2009
lauk utk lunch hari ni. thanks mak yong. memang best!
Laporan oleh: akma_4th
Phone_card_lame_025
17-04-2009
dah try n sedap sgt!x sangka dpt buat lg best dr kdai punye(prasan pulak)hahaha.tq makyong!
Laporan oleh: beehivenababy
Ayampaprik
07-05-2009
sedappp!! tQ makyong!
Laporan oleh: hana6877
Sdc10568
17-05-2009
Masak untuk lunch tadi.. Sedap. Hubby pun puji.. hehe. Thanks Makyong! Resepi yg simple n mudah...
Laporan oleh: nazyana
Ayam_paprik
03-08-2009
tq Makyong...mmng sedap lauk ni... :)
Laporan oleh: kak fida
Hpim0729
18-08-2009
sedap...sedap...terima kasih :)
Laporan oleh: aeniey
Dsc01338
31-08-2009
ni ayam paprik d mask tuk berbuka.sayur2an xbyk..guna mane de.tp..best sgT!my sis dah siap mtk respi.nk wat gk..hehe.5star mak yong!
Laporan oleh: box_spacegurlz
Dsc_7262
03-09-2009
emm...memang sedap.
Laporan oleh: zaina
Imag0004
09-09-2009
dh beberapa kali bt, ari bt ayam + udang, tq resepi yg simple tp sedap ini
Laporan oleh: rosaliza
Picture_raya_079
29-09-2009
menu buka puasa smlm.mmg sedap....ina balun sorang2 pastu tmbh udang ckit nk perabis stok.TQ kak.
Laporan oleh: eiyna
Picture_5_
01-10-2009
hehe..tgh dlm kuali amik pic..ingtkan ckit,bile try masak bleh 2 hari makan...btw thanks,hubby bg 4.5stars..dia kate kurang masin...(lupe letak garam)
Laporan oleh: zara_aiisy
Paprik
11-10-2009
sedap resipi u tp i tambah nampla(kicap sotong) ngn sos cili thai anyway nice
Laporan oleh: eqyin
Img_0509
01-11-2009
Sedap sesangat... TQ Mak Yong
Laporan oleh: Kak Rosen
Dsc06895
20-11-2009
pertama kali buat paprik.hehe, sedap!
Laporan oleh: hairan189
23022010827
24-02-2010
1st time cuba utk dinner semlm. Yg best msk bersm hubby, dia beria2 nk tlg. So sy sediakn bahan dia yg msk la. Mmg sedap sgt. Thnks for da resipi.
Laporan oleh: winzpink
Dsc02579
20-03-2010
tq makyong...sedap la...ni kali ke2..sbb 2 wt bnyk...yumm2!!!!!!!!!
Laporan oleh: fiefie
240410-1604
27-04-2010
1st time buat utk lunch smlm...hubby puji ckp sedap...anak2 plak suka...thanks Makyong...
Laporan oleh: Mama Yanie
Img0043a
06-09-2010
tadaa..akhirnya amy pndi dh wat paprik..cedappp hgga mnjilt jari..thx..
Laporan oleh: amy_andriana
As
11-11-2010
sedap btol...hubby mkn x angkat kepala, bertambah2 lg...tq ye
Laporan oleh: nOOrsha
Paprik_ayam__5_
14-02-2011
Sedap...sedap...sedap....boleh buat lauk 2in1 dikala kemalasan melanda..Thanks MakYong
Laporan oleh: Nenie
Dsc04612
25-04-2011
nseb baik snap awal..bru jek hidang td da licin..law x x sempat lar nk snap td..hehe sedapp sgt..time kaseh makyong..
Laporan oleh: zaa suke
Dsc05410
29-06-2011
mmg sedap!!...tq makyong
Laporan oleh: k.zila66
P1030310
18-07-2011
dah lama nak buat resepi ni.. semalam baru terajin nak buat.. hehehe.... sekali buat, sedaaappp.... terima kasih atas resepi ni...
Laporan oleh: Lila
Img_2157
23-07-2011
laporan yang sepatutnya dihantar bulan 4 yang lepas....huhu..cuba resepi nie masa i kat kk dulu....mmg best ar..sampai jiran sebelah datang makan kat umah...siap memuji-muji lagi...tq ek untuk resepi nie..
Laporan oleh: mieqa_chubby
Photo-0020
06-09-2011
saya dah buat semalam.. tp ubah sikit. Bwg saya blend b= kunyit. lps tu saya tambah sotong. sedap... hubby pun suka. sebennarnya dah lama dah saya cari resepi ni. tqvm
Laporan oleh: Faizah
2011-10-31_13
31-10-2011
sedapppppp.....
Laporan oleh: intan3026
Dscn0914
04-12-2011
Salam kak kite dah buat tadai lunch...fuh anak2 n hub suka..berapi coz kite letak lagi cili sebiji2 anak kite suka pedas.. Thanks kak... nanti kite nak buat paprik daging lak...Thanks..se kali lagi...
Laporan oleh: Resepi2011
Ayam_masak_paprik
07-12-2011
sdp...da nk abis bru tringat nk amik gmbar...t.ksh ya kongsi resepi.
Laporan oleh: Purple.T
Dsc04347
29-12-2011
terima kasih untuk resepi ni..baru buat tadi..lazat!
Laporan oleh: aisyahsid82
Img_0942_1_
26-01-2012
hihi tukar ayam jadi sotong..best jugak..fuhh mantop la sis! tqvm :)
Laporan oleh: sshamri
Dsc05331
02-04-2012
dah banyak kali mas masak paprik resepi makyong yg mabeles ni, baru ari ni nak anto laporan.....he3
Laporan oleh: mass80
Dsc07758
02-04-2012
buat lgi sedap!! tq makyong
Laporan oleh: k.zila66
P1050440
19-05-2012
slm..dah sllu sgt wat lauk ni...sdp..ank2 pon suka..tq bg idea.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Photo-0347_-_copy
08-08-2012
mmg sedap..serius mcm kt kedai..hehehe
Laporan oleh: sara.comey.16
Paprik
08-10-2012
alhamdulillah...simple and sedap. Thank you
Laporan oleh: aida.ma
20121013_205647
14-10-2012
^.^ ni la resepi paprik yang paling simple n mudah nak faham! memang terbaeekk.. hihi~
Laporan oleh: eira87
2012-11-08_12
08-11-2012
sedap...
Laporan oleh: kindon_cute
123
17-11-2012
thanks sharing.guna resepi ni memang menjadi.1st time masak ok. resepi paling senang nak pahami ^_^
Laporan oleh: 21m13
Photo-0010
18-02-2013
trima kasih bgi resipi nie..
Laporan oleh: suziaton
Dsc01415
06-05-2013
sedap!... lama gak tak masak lauk ni...mekasih mak yong :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc05070
16-09-2013
buat lagii..tq makyong! :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (155)

30-05-2006, veny komen :

thank a lot for this resipi. i enjoy very much bcoz when i cook this paprik, my family member say that " VERY NICE". this is my first time i cook 4 my family. i can make it by your helping.


15-06-2006, inie komen :

nak tanye, serai dititik tu hape eh? sy tatau.


15-06-2006, sya komen :

ketuk2 sket serai tuh ngan lesung ke, apa ke


28-06-2006, Nurul komen :

kena bubuh kicap manis ke?setengah resepi orang lain yg saya tengok tak payah bubuh.Kena ke tak?Yg mana terbaik??!!!!


28-06-2006, Makyong komen :

emmm susah tu nak kata yang mana yg terbaik.. lain orang, lain citarasa.. so terpulanglah pada Nurul


06-07-2006, nizam komen :

ok jugak..nampaknya


07-07-2006, zehan komen :

suami i kata nak makan nasi paprik. kelakarlah.. i sebenarnya tak reti nak masak paprik.. mungkin resepi nie dapat membantu kot.. ari tu, suami i kata nak makan mee claypot.. i pun carik kat laman web nie jugak.. berkesan. dia kata "sedap". so, kali nie.. mungkin berkesan jugak kot.... anyway, thanx..


17-07-2006, nur komen :

marveless


17-07-2006, Makyong komen :

Zehan .. dah try ke? ................. Nur.. tq


17-08-2006, su komen :

suami saya suka sgt mkn ayam paprik yg saya masak.. thank you..


22-08-2006, nuyun komen :

memg best sangat..tanks


07-09-2006, nahrafqifahs komen :

Wah! Cukup senang ek? Kalau kat kedai nie.. mahal nie... Untung blajar sendiri... :)


07-09-2006, nahrafqifahs komen :

Oh ya... "bahan2 perasa" tu ape dia?


14-09-2006, Ruse komen :

perah limau kasturi so tak yah letak daun limau purutlah yer


20-09-2006, miehusin komen :

bessstttt la .... gua suka la


22-09-2006, riena komen :

wow, ramai yg dah try nampaknya. Semua puji. Bolehlah try masak utk bln posa nanti.


25-09-2006, piNK komen :

__x trY lG barU nK trY mLm ni hope besT__


25-09-2006, piNK komen :

__yeaHH oraiT arr__sedap__


27-09-2006, laila komen :

kalau ayam tu direbus agak2 ok tak??


29-09-2006, anor komen :

baru ambik resipi macam sedap jer nak try lah mesti best,


04-10-2006, mohdshafie komen :

Agak2 klw xtarok daun limau purut bleh x?


05-10-2006, Makyong komen :

laila.. ok juga kalo nak rebus dulu ayam tu.. mohdshafie kalo xtarok daun limau purut rasa kurang sedaplah..


05-10-2006, mohdshafie komen :

Rasa2 klw tambah daging,udang ngan sotong mesti lagi meriah....


13-10-2006, Cikgu Nita komen :

Very nice.TQ


16-10-2006, noomen komen :

makyong,..pic masakan tu amik sendiri ke makyong?


16-10-2006, Makyong komen :

iye lah noomen.. naper?


19-10-2006, mamanurin komen :

saya memang dah lama cari paprik ni dulu ada resepi tapi tak berapa best mcm dgn nasik goreng.... nanti try...


09-11-2006, widad komen :

wallah.. smlm saya dah masak paprik resepi MakYong ni.. suami saya cakap..sedap.. hehe... nak tanya .. mcmn makyong buat carrot bentuk bunga tu?


14-11-2006, dagang komen :

Assalammualaikum!! Mak yong ada resipi paprik style siam tak, my son suka sangat style tu..i tak dapat cari that resipi la..please...


17-11-2006, azanee komen :

hye..resepi saya lebey kurang jer , cuba try test letak daun limau purut dlm 2, 3 helai..ngebest gak...bau pon semerbak gitu.


17-11-2006, Mrs_Fuad komen :

anak saya suka mkn ayam paprik, pi restoren order nasi ayam paprik tak miss, harap resipi ini dapat membantu


22-11-2006, widad komen :

i dah masak kali kedua resepi ni.. memang tangkap selera lah.. hehe


02-12-2006, sangkelodan86 komen :

maceh... mak kate paprik sy sdap... hehe..


19-12-2006, teratai komen :

bolehla saya try nanti.. suami saya suka order paprik... sebelum ni saya tak tau nak masak... thank


05-02-2007, nurdiana komen :

thanks..adik saya puji paprik saya sedap.


14-02-2007, khardina_s@yahoo.com komen :

sumer kater sedap.... sayer nak try lar...


25-02-2007, eriyah komen :

akum..kbtln sy mmg plan nk msk paprik mlm ni.so cari resepi ni, dan try lah..emmm..baunya sedap sgt, belum mkn lg..skrg sy dah tau nk msk paprik yg sedap.thanks..


13-04-2007, thalianisz komen :

sedapnyer paprik...i nak try malam nieee


21-04-2007, MIEJA komen :

best nie...thanks arr


06-05-2007, najwa93 komen :

semua ckp sedap. nanti boleh try.lagipun skrang ni tgh nak try la. hi......hi.....


02-06-2007, cherio komen :

nak try jugak la.mana blh jadi suma ckp sedap.mesti tryy nihh.


03-06-2007, cherio komen :

ari ni saya masak paprik guna resepi mak yong utk mkn tengahari.mmmmm.....wallaaaa.Anak saya x berenti puji masakan saya masa mkn.Seronoknya t.kasih mak yong.


05-07-2007, kiki komen :

Saya dah cuba resepi Makyong ni kat husband saya..punyalah laju dia makan..terima kasih makyong!


19-07-2007, clippit komen :

mak yong, tadi baru je try resepi ni, alhamdullilah.. licin... tima kasih sbb sudi berkongsi resepi...


04-08-2007, helicase84 komen :

huyee!!dh wt smalam.parenz kte sedaaapp...hehehe..psni leh wt lagi.


09-08-2007, ning komen :

baru nak try..nampak cam sedap jer..


15-08-2007, mrs faizzal komen :

tq mak yong...dah lame cari resipi nih..harap2 mak mentua i sayang lah kat i...:(


23-08-2007, mieza_d komen :

TQ so much makyong....nest sangat mieza dapat resepi ni.Memang dah lama sangat cari yg sesuai.....Cayang Makyong!!!!!


16-11-2007, iman ieya komen :

kalau letak sikit air tepung jagung bagus jugak ek. likat sikit kuahnya.


16-11-2007, iman ieya komen :

makan dengan mee, mee hoon atau kuey teow pun best gak. tapi kenalah celur dulu mee tu pas tu masakkan papriktu lebih kan kuah. curahkan paprik tu atas mee. dah macam masak lakna pulak. boleh juga macam tu kan...


11-12-2007, rossahara komen :

Terimaksih kongsi resipi ni...Memang sedap dan mudah untuk masak. TQ Makyong!!


17-12-2007, rubyhani komen :

wah mcm best je mak yong ramai yg puji. i pun nk try jgk utk dinner mlm ni. nyum2


01-01-2008, Rimy16 komen :

TQ Makyong..... emy dah try mlm td masak...mmg mabelesss.....ank2 hirup sampai licin kuah...mintak besok masakan lg...lg best mama buat dr makan kat restoran smlm...nie yg buat pasal tak puas ht la....nnt hb blk kejab lg nak buatkan tuk dia plak...hrp2 kenyang hb mlm nie...anyway....caya la mak yong...idup mak yong...muahhh...


26-01-2008, dj_vjuice komen :

lupa nak bgtau..bulan 12 hari tu ada try buat recipe paprik ni...sedap & mudah, hb terkezut wife dia yg bukan Melayu ni pandai masak masakan Melayu....ihkihik..lembu punya susu, kerbau dapat nama ek? jgn marah,...terima kasih for sharing the recipe


06-02-2008, atiraz komen :

dh try 2 hari lpas, sedappp..... hubby mkn sampai tmbh nasi 2x. kembang hidung jap... tq


28-02-2008, yatiezaini komen :

nak try ari ni..


12-03-2008, yatiezaini komen :

admin.. y ??? lapuran bgambar saya x kuar ni... dah 2 x hantar ni.. iseyman... :(


20-03-2008, shaena komen :

dah try , sedap bangat , buat kuah lebih sbb family suka...tq makyong..


25-03-2008, naazyra komen :

terujanya nak try! mlm esok try, dh lama cari resipi paprik :)


27-03-2008, naazyra komen :

memang menjadi betul la, mmg saya recommend habis resepi paprik makyong ni. cuma sbg panduan, jgn letak byk sgt sos, especially sos tiram. dlm 2-3 sudu dah cukup. untuk lebih kuah, tambah air, kemudian dipekatkan dgn bancuhan tepung jagung. bg saya, ramuan penting dlm perasa paprik adalah daun limau purut, takde ni mmg tak jadi. thank you makyong! (tak sempat ambik gmbr)


27-04-2008, ayu80 komen :

makyong tq for d resipi..saya dah berjaya buat,gambar ada kat atas tu..


08-05-2008, ass komen :

semalam dah masak...menjadi.. tapi ass tambah cendawan..sedap...laju jer hubby makan nasi ...habis 2 pinggan..tapi bila tanye sedap ke tak boleh dia jawab "biase2 aje" tapi pinggan licin...geram betul..thanks makyong!


08-05-2008, kak noor komen :

Semalam dah buat, memang senang dan sedap sangat. thaks for the resepi.hari ni buat lagi.


15-05-2008, juerin komen :

lepas masak resepi ni, gerenti takde harapan nak makan kat kedai lagi.. coz setiap kali makan kat kedai, mesti order nasik paprik.. since dah dapat resepi ni.. terpaksalaaa masik sendirik kat umah.. huhuhuhu....


08-06-2008, zana_klg komen :

memang best ... same mcm resepi saye ...


19-06-2008, lubingme komen :

dah lama cari resepi padprik.. thx ya nanti ika gth pe result ye..


04-07-2008, putmso komen :

hahaha... saya dah cuba. mmg sedap. tq makyong.


07-07-2008, quinnie komen :

saya dah cuba..memang sedap...nanti nak hantar laporan..


07-07-2008, hana6877 komen :

yg nih mmg sedap.....selalu gak buat...nnti nk anto laporan gak la...


11-07-2008, swk08 komen :

best nya....akhir nya berjaya juga saya dapat resipi ni....ada juga dapat resipi dlm Mingguan Wanita.... tapi yang ni macam simple je....


11-07-2008, swk08 komen :

best nya....akhir nya berjaya juga saya dapat resipi ni....ada juga dapat resipi dlm Mingguan Wanita.... tapi yang ni macam simple je....


12-07-2008, saisha komen :

menarik resipi ni bleh cuba masak...


15-07-2008, zurin komen :

makyong, saya dah cuba resipi ni. anak2 saya sukakan kuahnya. sori tak ada gambar. senang & menyelerakan.


04-08-2008, tweenie komen :

hii..makyong, td sy dh try wat resipi ni. best sgt sbb hb puji sedap. lps ni bleh wat lg..thx..


15-08-2008, isfahanum komen :

sedap paprik ni, walaupun saya tak ada daun limau purut, tapi tetap sedap.. trima kasih makyong


13-09-2008, che puteh maryam komen :

Makyong, resepi anda memang menarik tapi kalau campur sikit perencah tomyam ketika tumis bawang puteh, bawang merah dan lada tu lagi ngam. Tapi kita dah cuba...sedap. Thank you.


14-09-2008, nora ahmad komen :

pgi mak,smlm saya msk paprik ini utk bbuka rasanya enak sekali higga mengigit jari. ank pompuan saya favourite lauk ini tapi dia hanya mkn brokoli dan udang saja mmg best la......ta rugi saya mcubanya tq


19-09-2008, zaina komen :

tq,sedap sgt resepi ni.....dah cuba smlm utk berbuka puasa.hsband minta buat lg.


18-10-2008, mama_cyber komen :

time bln puasa haritu saya dah try resepi ni..memang best! Dpt pujian dr m.mertua lagi tp telebih masin skit..maklumlah puasa..


22-10-2008, rumaizah komen :

sume org puji sedap..nk try la recipe ni...nyam nyam...


01-11-2008, sya.anna komen :

memang sedap lah PAPRIK ni.. tadi masak untuk makan tengahari.. siap tambah2 nasi lagi..nyam2.... t. kasih makyong.. Rumaizah dah cuba masak ke.. rugi kalau tak cuba...... ;)


11-11-2008, aimanhawazamani komen :

saya da cube ari ahad lps...mmg best la.. sdp..


11-11-2008, yusma komen :

saya buat sedap.. nak masukan gmbr tp tak boleh pun nk load.


13-11-2008, alyasuraya komen :

best nih... coz sy penggemar paprik. leh buat sendiri pas nih


16-11-2008, I'jaz komen :

Assalamualaikum...nak tnya..kalau x ada serai x pe ke?guna daun limau purut je..


17-11-2008, syatila komen :

:) makyong, time kasih sgt bg resepi ni. dah byk kali wat..tp semua x sempat amik gbr. hehehe.. siap ada org dah order saya utk masak resepi ni masa kenduri kawin.


21-11-2008, SITI82 komen :

macam best.. tapi ayam yang di goreng tu diangkat dulu ke? ataupun bawang terus ditumis dalam minyak yang kita goreng ayam tu


12-12-2008, lizam komen :

mak yong kalau ayam tu, tak goreng dulu tap pe tak, lepas tumis bawang ngan lada baru masuk ayam, bleh tak? cadang nak cuba petang nie... terliur ....


16-12-2008, ash_snooz komen :

mak yong, sedap sgt resepi nie.. cedap cgt222...


21-12-2008, dadih komen :

sedap jgk..tp sy ade alter sikit, tumis ngan cili..then masuk udang dan sotong..mmg best..sedap sgt..hubb y siap puji lagi..kembang le jgk..wlupon badan dh nak kembang ni..asek cube resepi lam web ni aje..pape pon best sgt web ni..rase ringan je tulang..;)


21-12-2008, honeynuyun82 komen :

mcm best je baca komen2 kat cni..nk try buat jgklah..tungguuu..


22-12-2008, Apple_Putih komen :

apple dah wat resepi ni...thanx mak yong...sedap... lps ni x perlu g kedai lagi...dah pandai masak paprik..hb suka makan paprik ni...


26-02-2009, rosaliza komen :

salam mak yong, sy dh bt ari ni, sedao n sesuai ngan selera anak2


06-04-2009, zila66 komen :

salam mak yong...masak ari ne...anak suka mkn paprik ne..selalu gak buat tq agin ya....heee..


27-04-2009, jemahh komen :

jemah nk try la


19-05-2009, zila66 komen :

salam mak yong...buat lagi utk anak2 mmg best..tq ya....


29-05-2009, balqis_n_i komen :

Best yg amat! Pertama kali cuba, tp xde daun limau purut lak..Tp puas hati la, sbb buat sndri. Slalu beli kat kedai je. X susah rupenye.


10-06-2009, rieta@jb komen :

last weekend i try msk ikut resepi mak yong.. mmg best giler.. husband mkn sampai licin tu.. time kasih mak yong :) sedap sgt sampai lupe nal amik gambo.. he he


19-06-2009, lina2 komen :

saya nak cari resepi tom yam ala-ala thai boleh tolong


19-06-2009, lina2 komen :

saya baru je join web ni nampak bagus.n dah ambik resepi paprik mak yong.hari ni nak try.


20-06-2009, zeta@jb komen :

dah try bulan lepas mmg sedap giler sampai terlupe nak amik gambo dulu. hubby kata mmg sedap ..sampai licin hubby mkn ngan anak yg 3 tahun tu.. esok nak masak paprik special for father's day le.. he he TQ Mak Yong!!


20-06-2009, cik09 komen :

saya pun dah cuba buat semalam.memang sedap mak ayah pun cakap sedap, suami lagi la


30-06-2009, nana_nadira komen :

bahan perasa tu ape dia??banyak mana nak letak??


01-07-2009, nuhahariati komen :

alhamdulillah,... baru makan paprik ni masa buka puasa tadi. sebab tak de ayam, saya letak fish cake. bolehlah... rasa tetap terangkat! sebab ada serai, daun limau purut n cili api.TQ Mak Yong


09-07-2009, MIXUL TSUNAMIZUL komen :

nak try..nak try


09-07-2009, kissniey_ganu komen :

hari ni nak berbuka, rasa nak makan paprik jer..terjumpa resipi mak yong ni..nak try lah nanti..hehehe =) 10q Mak Yong bagi resipi ni..


18-08-2009, kelisaemas komen :

sdp sgt. dh buat semalam. thnx.


22-08-2009, wrohani komen :

nama sebenarnya masakan ini ialah padprik ayam., bukan paprik, pad tu maknenye goreng prik tu lada, so pad prik ayam adalah ayam greng berlada


03-09-2009, atienz komen :

saya nk cuba la...


23-10-2009, fyzapgkm komen :

hasil memuaskan even for 1st timer like me ...Thanks Mak Yong...


30-10-2009, wanda ismail komen :

Sgt2 marvel0us! Thanks maky0ng..


01-11-2009, intan su komen :

dah lame nk resipi ni ...tetiba trjumpa laman ni happy sgt ....sok nk try ayam dah de


01-11-2009, intan su komen :

oops sorry mak yong....thanks alot


07-12-2009, jamebadd komen :

nak try laa...suami suka ayam..so mencari idea untuk mempelbagaikan masakan..


16-12-2009, ieda71 komen :

baru je masak td utk lunch..ok gak..sedappp....


22-02-2010, ikoko komen :

limau purut sebenarnya letak banyak mana ek?


22-02-2010, jagendas komen :

letak bayang2 limau purut je,,,k...hehehe


14-03-2010, ct5ruz komen :

huh.. dah try wat... sdap..


08-04-2010, cikgusharri komen :

dah try,tapi tak "power" mcm paprik di kedai tom yam kat umah saya......xnak try lg lah....wife saya pun kata tak sedap.jgn marah ye mak yong.ikhlas ni tau...


20-07-2010, uyajer komen :

thari tadi i try buat mengikut resepi yg disyorkan ...memang jadi..thanks a lot....tapi untuk perbaiki lagi resepi tu better letak sket belacan...bagi rasa lagi ummphhh.....


20-07-2010, uyajer komen :

dah try wat tadi..sedap..lebih ummphh..letak belacan sket..baru terangkat...hihihh


07-08-2010, wife_akram komen :

bru lepas mkn nasi lauk ayam paprik..best jgak.hehe


27-08-2010, miratika komen :

klu nk lg sedap, tambah sikit pes tomyam adabi time masak 2...sy masak cm2...n sy pki cili giling instead of sos2 2...


09-12-2010, sue cipot komen :

smlm sya bru cuba resepi ni, sya ni mmg zero bab masak, tp suami makan siap puji lbh sdp dr kedai... trima kasih sgt2 kongsi resepi ni, mudah, cepat, sedap.. mmg sgt2 mhargai jasa anda. trima kasih


10-12-2010, AFIZARAMLI komen :

em semua ckp sedap ni..kna cuba nmpk gyenye,cm rugi je kalo xtry


27-12-2010, cocopie komen :

dh cube buat td(^^,) thnkz maky0ng 4 da resepi......sedap sesgt....my fav....


13-01-2011, aisyah_ain komen :

alhamdulillah. 1st time masakkk paprik. two thumbs up! siap housemates puji lagi. thanks for the brill recipe! xx


26-01-2011, popo_faeza komen :

dah try untuk diner td..sedap la resipi ni...thanx makyong...cedap sesgt..


02-02-2011, suriluvee komen :

smlam try buat..alhamdulillah sedap sgt..menjadi..hsband sgt suka..thanks mak yong for the recipe..:)


08-02-2011, Cik Juelily komen :

kicap.sos tomato,,nak sukat macmna eaa


10-02-2011, choc komen :

senang dan sedappppppp..... tq


01-03-2011, kissfeez komen :

Saya dah try buat! memang menjadi and sedap


19-03-2011, bubululuwani komen :

NAK MASAK UNTUK MENU MALAM NI :) TQ


25-03-2011, yatt norhayati komen :

esok nak try buat la..yummy


30-03-2011, zullayka komen :

memang sedap... kami suami isteri ratah lauk ayam paprik jee... mekasih yee.. tak payah nak jd profesional chef utk masak paprik ayam yek..heheheheh:D


05-04-2011, Alja komen :

Sy mmg suka mkn padprik... Klu gi mkn kat luar selalu order padprik... Tadi cuba masak sendiri guna resepi mak yong.... Menjadi pulak... Sedap thank mak yong


12-04-2011, ttteras komen :

Tima kasih byk2 mak yong.....simple & menyelerakan. Kalau kat kedai, ada yg taroh ajinimoto...x suke betul! Yg ini asli!


16-04-2011, mysmiley komen :

yum...yum...mmg sedap......nk masak untuk esok la


16-04-2011, mysmiley komen :

yum...yum...mmg sedap......nk masak untuk esok la


05-05-2011, wan ayuna komen :

nak try wat mlm ni gak...


05-06-2011, Chef kort komen :

terbaik dari ladang......


09-06-2011, aazie foo komen :

dh jmpa resipi ni blh la bt skrg..x yah png2 kpala pk nk buat ape..skrg da jmpa yg simple..tq mak yong


09-06-2011, murniyati komen :

wahh..da lma nk buat ni tp xthu rsepi bb i ska mkn pprik ni so skrang bleh la try buat..,msti buat..hehhee


21-07-2011, bunga kerawang komen :

sy dh try wat ari 2...lps blk kje trs wat...menjadik...hubby suka....tq makyong....


03-10-2011, ienaKD komen :

slm..sy dah 2x wat sdp sgt2...hubby la yg paling suke..tq makyong


11-11-2011, elyn90_jb komen :

lyn dh try resipi nie..sdap,ank lyn pn suke mkn..tq:)


28-11-2011, Resepi2011 komen :

Fuh kecor air liur... Anak2 n suami suka tapi tak tau buat...InsyaAllah nak cube ler..Doakan menjadik ye kak...Kalau dah jadik nanti saya anto gambo..


16-12-2011, siti nor munirah komen :

TQ....paprik nie masakan kegemaran family sya..... nak kna cuba jgak la...........


03-01-2012, dieyah komen :

nk try :))


03-04-2012, IzzahJaslenda komen :

Nak try esok... Suami balik dari outstation.. Harap2 dia suka.. ;-)


05-09-2012, rosiahhamly.yushamly komen :

dh x der idea nk masak lauk apa...ttb teringat pulak resipi ne...hari tu bln puasa ada buat & anak2 pn suka..lepas2 raya mcm skrg ne rasanya lg sedap makan paprik ne...t.kasih myresipi..... :-)


05-10-2012, aida.ma komen :

Dah Cuba, memang sedap.... Tq for sharing


10-10-2012, Lizzendy komen :

nk try la...mcam sdap je..yumyum..hubby sruh masak paprik..tpi xthu...hrap2 mnjadi msakan sy..


14-10-2012, eira87 komen :

alaa... pic laporan kecik je... tak nampak tulisan.. ni ape yang aira tulis.. =) thank you makyong for the recipe! -aira


17-11-2012, 21m13 komen :

thanks sharing.guna resepi ni memang menjadi.1st time masak.sedap.rasa macam kat kedai :p


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu