Google+

oleh: kak fida ♥Tahu Goreng ( Sos Masak)™

Tahu_goreng

Resipi keluarga..Sos yang tahan lama jika disimpan dalam peti ais...sesuai dijadikan pencicah kerang rebus,popia goreng atau basah, tahu tempe goreng dan enak juga disiram di atas rojak salad... :)


Created on : 13-07-2012

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( lebih kurang untuk 8 keping tahu kecil )

  • 40 tangkai lada kering - direbus lembut dan toskan
  • 6-8 ulas bawang putih
  • 1 sb asam jawa + 1/2 cwn air, diramas dan tapis airnya
  • 1/2 cawan kicap manis
  • secukup gula pasir atau gula timbang/gula melaka (akak campur kedua2 gula secukup rasa)
  • garam secukup rasa
  • BAHAN PELENGKAP :-
  • beberapa keping tahu
  • taugeh - dicelur sebentar dgn sedikit garam
  • timun - dihiris
  • kacang tanah goreng - ditumbuk kasar

Cara-cara

  1. Tahu_goreng_sos
    Kisar cili kering bersama bawang putih hingga halus dengan secukup air (tambah cili padi jika suka lebih pedas).Tuang ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.Masukkan air asam dan masak mendidih lagi lalu tuang kicap dan perasakan dengan secukup gula dan garam.Sos hendaklah cukup rasa pedas,masam dan manis.
  2. Tahu_gorang_sos_kacang
    Sos untuk tahu goreng jangan terlalu pekat sebab akan dicampur dengan kacang tumbuk.Jika pekat tambahkan dengan secukup air panas sebelum disiram ke atas tahu goreng.
  3. Tahu_gorang_tabur
    Cara menghidang seperti biasa..Goreng tahu hingga kekuningan, angkat dan toskan minyaknya..bubuh atas pinggan,tabur secukup taugeh dan timun lalu dituangkan secukup sos yang telah dicampur dengan secukup kacang tumbuk...tabur lebihan kacang tumbuk di atasnya jika suka...sajikan.
  4. Kerang___sos
    Jika ingin dijadikan sos pencicah kerang rebus dan sebagainya..masak sos hingga pekat sesuai selera... :)









Laporan Masakan Bergambar (5)

Dsc01753
16-07-2012
Salam fida .. hari nie msak nasi lemak je , merangkap mkn utk bekfest dn lunch skali (2 in 1) hehee XD .. guna ape yg ada kat esbox , Sedap3 ! pasni , bleh buat lagi :)
Laporan oleh: k.zila66

Salam zila..mesti mngenyngkn tmbhn ade nasik lmk..alhamdulillah..tngok kt gmbr tu mcm nk tompng colet2 jugak lah...heheee...mekaseh zila krane mncube... :)

Dsc01737
16-07-2012
ni lak sosnya,sedia utk disimpan heee...tq fida kongsi cepi yg marveless...terbaikkk..( pinjam ayat Z) :)
Laporan oleh: k.zila66

mmm...bnyk tuu..sedia utk digunekn..heee..mekaseh skali lagi zila..alhamdulillah.. (boleh tersedak Z..ahaks!!ahaks!!... :,) )

Dscn5958
19-07-2012
assalam Kak Fida...Ieta dah wat...cdp, cme Ieta tmbh cili ape masa nak gaul sos tu ngan kcg tnh...ratah jer kak...best la...Tq ye kak kerana berkongsi..
Laporan oleh: ietabeepee

w'salam Ieta..alhamdulillah..tahu goreng ni mmng sdp diratah..mekaseh Ieta krane sudi mncube.. :)

Dscn5957
19-07-2012
Haaa...yg ni plk sos yg lbh tu...siap tuk di smpn...ni nak wat stock tuk posa nnti...sng...blik keje jer cume goreng tauhu n potong sayur2 tu...dah siap...hehehe....dah bole wat menu berbuka....syg la ngan Kak Fida...
Laporan oleh: ietabeepee

amboiii...dh siap sos sebalang,menyenangkn..heee..mekaseh skali lagi Ieta..slmt menyambut Ramadhan al-Mubarak dan slmt mnjalankn ibadah puase...syggg jugak kt Ieta yg rajen... (*-^)

Dsc00007
22-09-2012
salam kak fida, kb pn mcm ieta gk, buat sos bnyk2, pstu ble nk mkn hnye tmbah kcang goreng je. sdp dicecah ngn ape sje kn kf.. xbleh jadik ni kf, berat kb dh brtmbah nih gare2 rspi kf yg best2..huhu.. apepon..kb kne ucapkn jazakillah gak pd kf, cz ngn rspi2 kf, kb slalu dipuji hb..hehe..
Laporan oleh: kakbesah

salam kakbesah...alhamdulillah...mmng btol kb..sos serba cecah ni..heee...same jugak mcm kf,klau ikutkn tekak nk mkn sdp je,naik atas scale,jarum asyik ke kanan jek...hahaaa...ppon kesihtn mesti diutamekn dulu yer kb,semuge kb siht2 slalu..amiiin dan mekaseh krane rajen mncube... :)


Komen (16)

13-07-2012, Norriyah komen :

assalamualaikum kak sedap ni.. btul tu.. mkn dgn rojak pisang goreng pn sdap kak.. trma ksh kak kgsi resepi


13-07-2012, kak fida komen :

wa'alaikumsalam Norriyah...sos serbacicah ni..heheee...cicah ngan ape saje yg sesuai ikut selere...sos ni yang slalu akak wat lebih2 dan simpan dlm peti ais pd buln pose,nk gune, keluarkn je...sudi2 ler cube yer... :)


13-07-2012, Resepi2011 komen :

Salam kak..wah sedap nampak..kata orang tu ratah cam tu ngan tahu emm..membuka selera..Teringat cepi mak kite tapi lain sikit..selalu wat cam rojak salad gitu..biasa kalau wat kenduri doa selamat pasti tak tinggal...salad orang jawa katanye..nanti..saya tanya kak ngah saya dan jika berkesempatan saya kongsi resepi nostalgia tu...


13-07-2012, k.zila66 komen :

assalam fida,sos cicah serbaguna best nie!..dah terliur tgk gmbr..mcm biasa ya msuk list dulu hehee...timekacihhhh...muah,,muah..!psst...bila terpandang m.cik jual kuih kt psar tu...teringat kn fida,kadang2 m.cik tu mcm perasan zila senyum kt dia,zila belilh serba cikit....


14-07-2012, kak fida komen :

salam CgRu...klau tmpt akak mmng tahu goreng ni diratah begitu aje, klau nk jadikn lauk sampingan mkn ngan nasik pon sdp...klau famili akak selau gune sos ni tanpa kcg utk rojak salad tk pernh gune sos botol...bleh ler CgRu share rcpnye pulak,kite bertukar2 rcp yer..heee... :)


14-07-2012, kak fida komen :

w'salam zila..heheee...bleh3 masok list, jgn smpai terlupe sudah..nmpk list dh pnjng berjela tuu...heee...zila klau g psr teringtkn akak tkpe jgn terpndng mkcik mcm terpndng akak udah lah yer...ekheheee..:D...elok lah tu yer,membeli ape yg mkcik tu jual same mcm kite membntu dia walaupon ckit...murah rezki mkcik tu,mudh2n murh jugak rezki zila...amiiiin.... :)...psssttt3..cepi tahu goreng jgn lupe cube...ekheheeee... :D


15-07-2012, quinnie komen :

slurppp!!! sedapnya kak fida....dah terasa2 kesedapannya..hehehhe


15-07-2012, kak fida komen :

Q..nk terasa lagi sdp kena cuba yer...heheee... :D


16-07-2012, kakbesah komen :

salam ka kfida! adehh..ketinggalan kretapila plak..heheh.. oh..ade versi dimasak plak ye, isy..ngape tak kabo..hihi. bestnye la.. kuah plak bleh serba guna. akk n fmly suke sgt la kalo dpt pncecah cenggini.. insyaallah nk buat la nnti sbb hb akk tiap ptang sruh buat cucur udang utk buka posa ramai2 di mejid, hai..nmpknye thn ni cecah kuah kicap kacang la diorang..hee..


17-07-2012, kak fida komen :

Salam kakbesah...baru kabo ler ni sbb rcp berlainn...rcp lame ni kakB..dulu klau nk mkn tahu goreng, slalu arwah mak suro tumbuk bahan2 sos dn kcgnye...ni akak main short cut,kiso je sbb dh terlebey rajen,lagipon nk cpt dpt bnyk...heheee..leh ler cube try test dulu kakB yer, agak2 sdp, sesuai ,leh ler wat lebey2 time pose nnti..heee... :)


17-07-2012, ietabeepee komen :

Salam Kak Fida...saye pon ketinggalan ni...nak tanye la Kak Fida..agak2 bpa lame bole thn sos ni klu msuk dal petiais???...


18-07-2012, kak fida komen :

Salam Ieta..blom jauh lagi trtinggal tu..heee...sos ni boleh tahan smpai 1 bulan...itu pon klau perlu buat bnyk tapi klau buat sikit jgn ler dibiarkn lame dlm petiais,nnti sos boleh jadi bertmbh pekat tapi klau rajin keluarkn sos dr petiais,tmbh air klau sos menjadi pekat,panaskn semula,biar sejuk dan boleh simpan semula dlm petiais...slmt mncube yer... :)


22-07-2012, imanzulika komen :

Salam kak fida mesti best ni ptg ni boleh buat thanks for da resepi....boleh mbantu org yg baru nak blaja memasak mcm saya ni


22-07-2012, Snur komen :

Salam ramadhan k.fida,sy dh pun wat sos ni cuma wait nk bli bhn sayo plak..hmm,nak tahu selain dr yg d cdgkn tu,apalg yg brsesuaian dgn sos ni...sy ni br nk brjinak2 dgn bnda mcm ni...so x tau sgt..ada komen kt,salad,sayo apa yg sesuai?maaf k.fida bnyk songeh plak..


22-07-2012, kak fida komen :

Salam imanzulika...slmt mencube yer..bnyk rcp2 mudah yg kt Myr yg imanzulika leh cube...semoge menepati citerase yer...slmt mnjalankn ibadah puase... :)


23-07-2012, kak fida komen :

Salam Ramadhan Snur...selain dr yg dh akak cadangkn di atas tu, Snur boleh jugak mkn sos ni bersama tahu pok bakar,tahu sumbat, keropok lekor, keropok goreng,yong tauhu dan dlm rojak salad slalu akak susun kt piring dgn sayo salad,hirisan timun,tahu goreng,tomato dan telur rebus,klau suke ulam2n pon sdp cecah dgn sos ini.. :)...mekaseh yer Snur krane dh mncube, slmt berpuase.. :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd