Google+

oleh: cheq siti kek oren simple dan sedap

Page

resepi ibu..mase kecil2 ibu selalu buat untuk saya...sekarang giliran saya buat untuk anak pula..huhu


Created on : 04-07-2012

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi cheq siti




Bahan-bahan ( 4 org )

  • 1 bji sunkcist(potong kecil2 dan dibuang biji)
  • 1 cawan gula pasir
  • 3 biji telur (A)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 camca besar baking powder
  • 1 cawan minyak jagung( minyak masak pun boleh)
  • pewarna oren

Cara-cara

  1. Pukul telur dengan gula sampai kembang dan gebu
  2. kemudian masukkan tepung gandum dan baking powder dan pukul lagi
  3. masukkan sunkcist yg telah dipotong kecil2 tadi dan sedikit pewarna
  4. akhir sekali masukkan sedikit demi sedikit minyak masak dan kacau perlahan2 sehingga semuanya sebati...sapukan minyak pada loyang..dan masukkan adunan
  5. Panaskan oven pada suhu 150'c dan bakar kek selama 50 minit..setelah masak..bolehlah dihidangkan..selamat mencuba..
  6. P/S saya menggunakan loyang 8'inci...

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (1)

Photo__14_
13-07-2012
dah buat. seven mmg follow resipi. tapi baking powder mcm too much la.. tengok kek seven ni merekah mcm muka smiley plak. haha..
Laporan oleh: sevenoctober

huhu..terima kasih kerana mencuba..tapi mmg saya guna 1 camca besar baking powder tu..mungkin sukatannya membukit ..



Komen (9)

05-07-2012, hanis_liyana komen :

saya da buat,sedap....thanks for the resepi.....


05-07-2012, Norriyah komen :

salam siti.. mnarik kek ni.. sy pnah bt tp rspi kak fida blended orange cake mmg sdap.. tp oren sunquick tu d blend.. apa pn trma ksh siti kgsi rspi


05-07-2012, cheq siti komen :

hanis_liyana ..terima kasih kerana sudi mencuba ...


05-07-2012, zsrina komen :

btoi tu nor...k.fida punye blend skali...ni menarik sbb potong kecik2...pasti lembab2


06-07-2012, cheq siti komen :

hadoiii...line problem...berderet2 komen..camane nak pdm ni..


11-07-2012, itabob komen :

Slm Cheq siti... ita dah buat hari ahad. Terima kasih... memang sedap. 2 thumbs up. tapi dah jadi cam bahulu oren kata suami, gaknya oren yg ita guna kecil sgt. lain x nak guna oren yg besar la...tqvm 4 the rcp...


14-07-2012, cheq siti komen :

waalaikumsalam Noriyyah...mase saya kecil dulu takde blender lagi..jadi dah terbiasa ..tidaklah pula terfikir nak guna blender..huhu


14-07-2012, cheq siti komen :

Zsrina...sedikit lembab dan lembut..


14-07-2012, cheq siti komen :

waalaikumsalam itabob..terima kasih kerana sudi mencuba..ermmm..cuba guna oren besar plak...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd