Google+

oleh: city Nasi Ayam mudah

Nasiayam

resipi nasi ayam plg simple!!


Created on : 19-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi city




Bahan-bahan ( 6 org mkn kot.. )

  • Resipi yang sama,tp sy try utk susun balik, memudahkan cara nk masak nasi ayam... - seekor ayam belah 4, bersihkan..
  • 1) sediakan satu periuk besar, masukkan air..agak2 cukup untuk masak nasi n buat sup...
  • -Masukkan ayam, halia seketul yg diketuk, bawang putih 6-7 ulas yg ditumbuk kasars, bawang besar potong wedges, garam dan satu pokok daun sup@ saderi..
  • -Rebus ayam td,agak agak dah masak, tos ayam dan asingkan..
  • 2) kita masak nasi dulu,basuh beras,msk dlm rice cooker, masukkan air rebusan ayam td agak2 cukup utk nasi
  • -Dalam kuali, panaskan marjerin, tumis 2 bj bawang merah yg dimayang, sedikit halia, bila dh wangi,msk dlm rice cooker
  • -Jgn lupa, msk daun pandan yg disimpul, serbuk kunyit skiiiiit jer..on jer rice cooker..nasi pn siap.
  • 3) lebihan air rebusan ayam td, msk kiub ayam ,, sup bunjut, perasakan dgn garam..ok,sup pn dh siap..nk hidang nt,tabur daun sup n bwg grg dlm sup..
  • 4) ok,skang kita perap ayam.. 4 sd besar sos cili + 3 sd besar kicap lemak manis + ulas bwg putih yg ditumbuk + gula + garam.. Campur semua bahan ni..perapkan ayam td,make sure guna penyepit ms perap ayam sbb kita nk guna lebihan sos kicap ni..
  • -Sy lebih suka aym manis sdkit,tp terpulang pada citarasa kwn2 yer..
  • -Perap dlm 30 mnt..kemudian goreng aym tadi..klau tlebih gula,aym akan sedikit hitam..
  • -Ok,dah settle bab ayam, nasi n sup..
  • 5) utk sambal cili, blend 1 bj tomato, 2 bj cili merah besar, 3 bj cili api merah, bwg putih seulas..blend dgn cuka,tp jgn bnyk sgt,agak2 blh blend jer..
  • Perasakan sambal ikut citarasa anda..nk manis ke,nk masin ke..
  • 6) sos kicap plk kita tapis baki perapan ayam td,dah pun siap...
  • Ada orang suka masak lagi sos kicap ni n campur sedikit kuah sup,tpulang pd anda lagi..

Cara-cara

  1. Dah masuk skali bahan2 n cara2, spya senang nk faham..
  2. bleh makan ngan timun, salad dan tomato hiris. senang je kan.. rasa pun lain dari yang lain.. try la klau x pecaya

Tag

nasi ayam

Laporan Masakan Bergambar (16)

P3260005_2
21-05-2007
Ni lah nasi ayam simple version Canberra. Btw saya dh lama tgk website ni, baru 1st time memberanikan diri utk join skali..salam perkenalan utk sume =)
Laporan oleh: dy_addis

to ayzac-nasi masak ngan ayam tu x pnh bt plak. cuba la..mana tau lg best

06012009463
06-01-2009
makan tghari tadi. hb kata blh bukak kedai. sedap la tu.
Laporan oleh: baya74

br leh balas..dah betahun en3 recipe,pastu tn sendirik yg simpan jer..

Waffle_011
08-01-2009
Memang mudah dan sedap. Thanks city :D
Laporan oleh: Mummy7857

: ) thanks..

Nasi_ayam
11-01-2009
dah buat..1st time buat sendiri nasi ayam..biasa mak yg buat..ayh mak adikĀ² smua ckp sedap blh bk kedai..hehehe..tq 4 da resipi..senang cpt n ringkas je bahanĀ²..
Laporan oleh: missayu

he he..w'come..amboih... hiasan tu pn sebijik lm pic ..

100_4819
26-01-2009
berjaya juga saya buat nasi ayam buat pertama kalinya, anak2 puji keenakkannya
Laporan oleh: syari

tq

Imag0058
14-03-2009
buat lg skali atas permintaan anak2.
Laporan oleh: rosaliza
Nasi_ayam
15-06-2009
dah siap.thanx 4 da receipe
Laporan oleh: ainsalsabila
29062009009
29-06-2009
Wat time lunch tadi.Mmg sedap.Elin wat extra sambal (nasi ayam sambal lemon) coz hubby request.Jadi lebih berperisa he he.Thanks yer.
Laporan oleh: elin8888

leh share gak ni

Hh
14-08-2009
thanks for the recipe :D husband loves it. sedap!
Laporan oleh: sudutembaga
Nasi_ayam_home_made
12-01-2010
Haha, jd jugak nasi ayam ni.. 1st time try. Hubby ckp mcm mkn kat kedai..y
Laporan oleh: cheq ina
Image451
05-06-2010
mmg besh..hubby ckp dh leh buka kdai dh..hehe..ade request lg..lom wt lg..
Laporan oleh: ayunalisa

:)

Dsc02907
08-08-2010
mmg mudah,dh 2x buat ni....hubby pon suke,,tq ya city:)
Laporan oleh: chenta

kan.. suma 2 in 1..

Nasi_ayam
10-01-2011
dah try!! mmg best dan senang sgt!!
Laporan oleh: syamrieza
Pa181249
20-10-2011
Saya pun dah cuba..emm..sangat sedap dan ringkas je..timakasih ya...
Laporan oleh: myra_akira
Dsc00451
18-11-2011
thanks f0r luvly recepi..Quit go0d..1st try...hehehhe..
Laporan oleh: adeQ_nOra
Nasi_ayam
15-10-2012
Thanks! Best sangat. Husband pun suka, memang akan guna resepi ni kalau nak masak nasi ayam :)
Laporan oleh: izzatul.azma


Komen (42)

22-05-2007, admin komen :

gambar resipi ni dr laporan masakan. Kpd tuan resipi pls tukar gambar ni bila dah ada gambar sendiri nanti


22-05-2007, ayzac komen :

nak masak nasi ayam.. dah lama teringin makan nasi ayam buatan sendiri.,.. tp kan.. kalo nasi tu di masak ngan ayam skali leh tak? rasanya lebih terasa la keayaman nasi itu kan...


28-05-2007, coyotemawi komen :

berapa sukatan beras n air dia? resipi ni cam tak lengkap.. :(


28-05-2007, city komen :

utk sukatan beras, msk nasi mcm biasa je.cuma ganti air ngan air rebusan ayam. :)


23-06-2007, m_monaliza komen :

Bole bagi resepi nasi ayam mudah khas untuk kanak-kanak, means kurang pedas?


08-07-2007, mamaidraj komen :

untuk anak2...takyah letak cili masa deorg mkn..letak sos kicap jer. Cili tu biar untuk mak n ayah dia jer..klau takpun takyah ler letak cili padi masa prepare untuk sambal cili tu...


27-08-2007, maksu_eja komen :

I DAH TRY SMLM...MMG SIMPLE N RASA PON SEDAP.....


17-07-2008, melati jengka komen :

mmg best nasi ayam nie,sy dh buat,mmg puas hati,mcm bl kt kedai


25-02-2009, rosaliza komen :

salam city, nyum nyum nyum, sedap tol nasi ayam ni, cara msk pun simple, 4 in 1 ayam, sup nasi n kicap kira skali je, semua berkait. pas tu rasa ayam mmg best, lembut n manis manis gitu, thanks city


01-06-2009, adynor komen :

sedap la resepi nasi ayam nie..mudah dan senang buat ye..saya dah try buat smlm...mekasih ye city


11-06-2009, ainsalsabila komen :

okeh.saya akan cuba esok


15-06-2009, zila66 komen :

nnti nk try lh...


17-10-2010, nurulmaulod komen :

dh cuba masak dah semalam...hubby & anak2 puji x abis2...sedap sungguh nasi ayam nyer....thanks city for the recipe bcoz i'm not expert in cooking...simple giler & sedapp..


25-11-2010, tulipbiru89 komen :

nak try la utk bday hubby nanti.. :)


27-11-2010, allynne"z komen :

wah....semua kata sedap.mesti try ni coz nasi ayam is my fav....tp x pnh masak sendiri.....harap2 mnjadi ya.....ni pun br blajar2 masak...


01-12-2010, allynne"z komen :

i dah try lunch td....so memang sodap ler....thanx ya..mcm x caya plak yg sy blh masak nasi ayam.ank2 suka sgt..tp x sempat nak upload gambar coz x sabar nak makan..hehehehe......lain kali mesti buat lg.....


03-12-2010, noor fauziah jaafar komen :

wah.......jadi jugak nasi ayam... sedap................. cuba la try..........


08-12-2010, iera_jiwang komen :

nampak mcm very simple... nak try buat mst sedap.. yum yum yum...


10-12-2010, suhaira18 komen :

nk buat jgk...harap2 jadi :))


24-12-2010, nsh5866 komen :

pg nie tgh study ingredients...jap lg akan buat...harap2 jd...sbb slalu buat musti ade jer yg tak kena...wish me luck...nanti kita upload gambar yer...;)


24-12-2010, aleesha komen :

hampir sama je ngan cara sy masak....mmg mudah n sodap.......


25-12-2010, shirahh komen :

salam.. hr ni i bru test wat nasi aym use resepi u...nmpk mmg myelelerakn sgt2... tk sbr rsanya...... t.q


23-01-2011, tempetahu komen :

myhb mmg ske mkn nsi ayam..but saye wat slalu x jdi.tgk resepi u mmg simple dn rmai yg komen kte cdap.x sabo nk tggu ari cuti nk try resepi awak...


21-02-2011, reyna254 komen :

gembira...first time msk nasi ayam..menjadi dan sedap plak tu..hubby pun puji...terima kasih...


23-04-2011, atien komen :

ari2 dh wat skali..tp sya cmpr rsepi mak gak sket...simple tp sedap...arini nk wat lg...hehehe..thanks city


24-06-2011, city komen :

thanks 2 uolls yg dh try recipe ni..:D


06-07-2011, chipzil81 komen :

beras sukatan dia brp ek?


17-07-2011, ulhusna komen :

1st time masak nasi ayam guna dis resepi...memang menjadi..en.hubby ckp boleh buat bisnes ganti nasi ayam kat pasar malam tu.....thanx for da recipe ya!


18-07-2011, city komen :

to chipzil 81, beras tu ikut suka u nk bnyak mana...sukatan mcm nak msk nasi biasa tu..cuma ganti air ngan stock ayam n bhn tumisan jer..


18-07-2011, city komen :

to husna-thanks for try this recipe..:D


02-08-2011, fr74_athome komen :

salam.nak cuba resipi ni utk juadah buka puasa anak2 n suami...harap2 menjadi....


15-10-2011, ZueZul komen :

ape maksud perasakan tu??


21-10-2011, Angry Bird komen :

dah cuba resepi ni.Marvellous..anak2 ngan hubby sukeeeee sgt.siap request suuh wat lagik...bertmbah2 makan.suka tengok...thanks.


08-12-2011, inalee29@hotmail.com komen :

nak tryla resepi ni kalau jd nnt kita inform, tp perapan ayam td, tapis 2 camne? sy kurang paham


12-12-2011, Qistina Fen komen :

bca resepi pon dh terliur,,,mesti sodap.. nk cuba ar,,,,(*_^)


16-12-2011, nikharirah komen :

memang sedap sehingga menjilat pinggan...dah 2x buat...sedap sangat...mak mentua pun puji tau...he..he..he..


26-12-2011, wyna komen :

xsabar nk buat....;)


27-05-2012, hayati abdul aziz komen :

nk try buaat esok..cuti2 sekolah gini nk try mcm2 resepi...puas dah asik makan nasi putih jek...hehhee...


27-05-2012, hayati abdul aziz komen :

nk try buat esok..cuti2 sekolah gini nk try mcm2 resepi...puas dah asik makan nasi putih jek...hehhee...


09-11-2012, mhzct komen :

rasa x cayer sya dh pndai buat nasi ayam hehe. thanks kt tuan punya resepi. sedap n simple..thanks byk2 coz share resepi nasi ayam ni.


08-03-2013, ellin komen :

saya tak berapa suka nasi ayam...bila tgk resipi ni mudah sgt..teringin nak buat..pertama kali buat terus jadi..family pun suka dan saya pun dah mula suka nasi ayam..tq city..


23-06-2013, city komen :

baru dapat resipi baru...nak sup tmbah sedap..potong wedges 1 labu bawang besar dan 2-3 tangkai daun sup,potng kasar @potong 2 jer..sup akan lebih manis dan best..masuk masa rebus ayam lagi..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd