Google+

oleh: aryati Cendol sago

P5200025

sago ni sesuai untuk sejukkan badan...enak dimakan pd waktu petang....sedaaaaappp =p


Created on : 19-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi aryati




Bahan-bahan ( 4 org )

  • 1 cawan sago
  • 1/4 gula merah dan 1/4 gula putih
  • 1 cawan santan
  • 1 helai daun pandan
  • sedikit garam

Cara-cara

  1. masak sago dengan 10 cawan air hingga sago menjadi putih jernih
  2. basuh sago beberapa kali untuk membuang kanjinya
  3. toskan dan masukkan ke dlm bekas yang disukai
  4. simpan dalam peti sejuk
  5. masak kedua-dua gula dengan air serta daun pandan hingga mendidih dan tapis
  6. panaskan santan dengan sedikit garam
  7. keluarkan sago tadi dan curahkan air gula dan santan ke atasnya dan masukkn ke dlam peti sejuk
  8. bolehlah dihidangkan

Tag

Laporan Masakan Bergambar (2)

Puding_sagu
21-05-2007
Syahmi dah buat dulu dah....ni dia.....memang mengancam..
Laporan oleh: syahmi
Dsc05465
27-11-2010
dah cuba..mmg sedap lah..hihi..mak dan anak2 buah suka makan,dah byk kali buat..tq utk resipi ni..:)
Laporan oleh: Lwanria


Komen (10)

20-05-2007, eleven komen :

ooo...jadi,air gula ngan santan tu bercampurlah...kalau guna fresh milk boleh x???


21-05-2007, fymein komen :

hmmm dah ader pun resipi....masa mkn kat satu majlis dulu,trus teruja and wondering cam ner nak buat...yes! bole cuber lps nih...tks aryati...


21-05-2007, fymein komen :

syahmi,letak colouring masa sagu sedang dimasak atau slps dimasak? lawa la pulak biler ader kaler...excited gitu nak mkn....


22-05-2007, syahmi komen :

fymein....warna masukkan sekali dgn air...kacau semua sekali hingga jernih....klik kat nama 'syahmi' tu untuk tengok syahmi punya versi...


09-10-2010, nita rita komen :

mcm best je.. caranya pun nampak mudah nak try lah..


27-11-2010, myvi1774 komen :

biasa makan masa ada jamuan memang sedap ada cuba sekali tak jadi sebab sagonya tak jadi jernih anybody ada cara macam mana nak bagi sago betul2 masak jernih tq


28-11-2010, Lwanria komen :

myvi1774>> cuba rebus sago tu nnt dia jernih juga tu. Dah cuba,mmg akan jernih juga..:)


28-11-2010, Lwanria komen :

myvi1774>> oh ya, biarkan airpanas tu panas dlu ya,baru masukkan sago. Kalo masukkan sago kedalam air yg belum panas,sago akan pecah2.


12-01-2011, Ly2 komen :

mule2 msk sago 2 then baru basuh ker?


23-08-2011, asmarudin komen :

saya baru mau belajar bikin cendol sago ni, tolong ajarin dong...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd