Google+

oleh: wikhlan Toasted Twister Ala KFC

Img_20120622_150954

Suke sangat makan twister kat KFC..tp jenuh la nk beli banyak2 kan..last2 teringat yg dorg gune roti tortilla..so try la cr resepi roti tortilla kat tenet...ntry buat..jadi la jgak..puas hati..


Created on : 22-06-2012

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi wikhlan




Bahan-bahan ( 4 biji )

  • Roti Tortilla -
  • 1 Cwn Tepung Gandum
  • 1/2 sk Garam
  • 1 sb Shortening/Butter/Marjerin (sy guna marjerin)
  • Air Suam - ikut kesesuaian
  • Filling -
  • 1 Dada Ayam
  • Tepung Goreng Ayam KFC - sy guna brand Kentucky
  • 1 biji Telur
  • Beberapa helai Daun Salad - dihiris
  • 2 biji Tomato - dipotong dadu
  • Mayonaisse,Sos Thousand Island(optional) n Cili Sos

Cara-cara

  1. Roti Tortilla -
  2. Gaulkan 1 cwn Tepung gandum dan 1sb Shortening/butter/Marjerin sehingga menjadi seperti breadcrumb.
  3. Tambah 1/2 sk garam dalam 1 cwan air suam dan tuangkan dalam adunan tepung tadio sehingga menjadi doh yang lembut dan x melekat. Terlalu banyak air akan menyebabkan doh lembik n kalau lembik bley la tmbah sedikit tepung gandum lg.
  4. bahagikan adunan kepada 4 bebola kecil dan rehatkan selama 10 minit dan tutup bekas 4 bebola kecil td dengan kain. Sementara tu bley la sediakan fillingnya.
  5. Untuk meyediakan filling - potong dada ayam kecil2 sebesar 1-2 inci dan celupkan kedalam telur dan ke dalam tepung goreng ayam tadi seterusnya digoreng dan ketepikan.
  6. Setelah adunan roti tortilla tadi siap, bolehla dicanaikan nipis - nipis dan goreng dalam kuali non stick pan dengan sapuan minyak/butter kedalam kuali sebelum digoreng.
  7. Setelah siap, bolehlah sapukan mayonnaisse/thousand island pada keseluruhan tortilla dan letakkan tomato, salad seterusnya isi ayam. Setelah itu letakkan sos dan tortilla sedia untuk dibungkus dan siap.









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (6)

22-06-2012, pdat komen :

nk try!!!


22-06-2012, DatinLulu komen :

mnjimatkn utk family yg ramai tu.. berbaloi buat sndiri, thanks 4 share :))


22-06-2012, kakbesah komen :

bagus nye respi ni.. oh, tortilla tu cara mmbuatnya mcm buat chapati.. best2..


22-06-2012, wikhlan komen :

pdat..try la..xrugi cuba..hehe DatinLulu : sgt berbaloi wat sendiri..jimat skut..da la suka mkn twister ni..nk bli byk2..sgan n byk plak duit hbis..hehe kakbesah : sy x pnah wat chapati..xtau plak cra die sama..hehe..cuba jgn x cuba


27-06-2012, shnana komen :

nk try jugak...


24-02-2014, adfidza komen :

mesti nak cuba ni.. tq wikhlan!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd