Google+

oleh: NisaMPB Homemade Pancakes

P1000890+copy

senang nak buatnya, anak2 pasti suka punya.


Created on : 19-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi NisaMPB




Bahan-bahan ( 3/4 org makan )

  • 1 biji telur
  • 3 tbsp (45ml) butter, dicairkan & ketepikan hingga sejuk
  • 1 cwn (225ml) tepung gandum serbaguna
  • 1 tbsp (15ml) gula
  • 1/2 tsp garam
  • 1 cwn (225ml) buttermilk*
  • *jika tiada buttermilk boleh diganti pada 1 cwn susu segar dicampur dgn 1 1/3 sbsr cream of tartar. Tunggu 5-10 min hingga hasilnya menjadi berbentil2.
  • 1 tsp baking soda

Cara-cara

  1. Di dlm mangkuk, pukul telur & butter yg telah sejuk pada suhu bilik.
  2. Ayak tepung, baking soda bersama & campurkan bersama gula & garam.
  3. Campurkan bahan kering tadi bersama telur & butter yg telah dipukul. Gaul rata.
  4. Tambahkan pula buttermilk atau campuran susu segar tadi & kacau lagi hingga tidak berbentil2.
  5. P1000344
    Panaskan kuali yg leper & tuangkan agak sesenduk kecil keatas. Biarkan ia berbuih di tepi2annya sebelum membalikkan.
  6. P1000350
  7. P1000351
  8. P1000354

Tag

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (3)

Image022
17-03-2008
first time buat pancakes from scratch, selalu beli pancake mix je. makan dengan nutella. yumm! thanks for the recipe!
Laporan oleh: azareena

u r mostly welcome azareena... :)

131220082039
15-12-2008
rasa..ok.rupa..KO.haha.tp xcukup 3-4org mkn.sorg mkn je br puas.hehe.tp cmne nk wat cantik keemasan je eh?buruk sggh rupa paras pancake ku.tq.resepi yg perfect!
Laporan oleh: fizammar

hai fiza, just ikut steps yg k.nis terangkan diatas, insyaALLAH menjadi. nak buat ni nak kena alot of patient w/pun kita ada skill ;)

Dscn1100
25-05-2009
Sedap.. licin... petang semalam buat
Laporan oleh: tfsalihah

Komen (27)

19-05-2007, yani komen :

NisaMPB.. kena klik satu persatu utk isi setiap bahan . Sama juga dengan cara-cara. Nak tahu lebih detail boleh tengok ka bahagian faq


19-05-2007, Mat Gebu komen :

hmmm nampak kat gamba menarik....nie tgh tunggu resipi dia......awat buah tak ggur lagi nie...ishh


19-05-2007, umi_e komen :

nampak gebu je pancake nisa ni... tak sabar nak try ni... kan cik mat kannnnnnnnn


19-05-2007, DianaA komen :

dia datang, dengan pankek sekali daaa.. Nis mana resipi kena NGAP ke heheheh... sodap arrr... nih kalau pekena maple syrup and coklat syrup fuhh terangat beb!


19-05-2007, NisaMPB komen :

woopss sori dori stroberi geng, sbnrnya i tgh type e resep tiba2 server lagging...tup2 gone bygone ehe...ok ok mat, umie, yani & babe D, saba ek, lagipun saba kan sebelah ngan serawak.. :p


19-05-2007, ishikawa_ayumi komen :

kak nis, skali tgk pancake akk neh, teringat plak dengan 'pancake' klate. tp, name die laenla. apam bakar berempah(dibuat drpd tapai ubi/beras), makan ngan nyior (kelapa). wani x brape suke. tp mama suke. hmmm, tgk pancake akk neh sdap la... menggiurkan. kekekek :P


19-05-2007, NisaMPB komen :

uiks wani, meh arr share resepnya dong, nak cuba gak pengkek klate ehe...cicah ngan kelapa... aduhai saleha!


19-05-2007, NisaMPB komen :

ha kau! terketaq-ketaq nak mencuba dwnload gegambar ni, mahu berpeluh-pelau nmpknya. ha pakmat, kalu iapun nak tengok mulutnya tutup, nnti masuk lalat :p


19-05-2007, Mat Gebu komen :

makan dgn fresh fruit sedap juga nie...tapi nak buat style mcm hotel yg letak dalam piring cantik then bagi perhias lawa2...takut tak termakan sebab sayang sgt....dah terbiasa kalau nak makan longgok je dalam pinggan besau dan sapa nak ambik sendiri pas tu makan lah ikut tekak masing2....hmm payah nak ubah dah style cam tu.


19-05-2007, ishikawa_ayumi komen :

resipi 'pancake' klate? insyaAllah wani mntk ngan mama resipinye nti. kak nis, non-stick frying pan ye? besnye. tayah letak2 buuter or minyak. snang keje. manyak shantek la pancake akk! terliurrr~ :D


19-05-2007, kak as komen :

baking powder nak letak byk mana eh..


19-05-2007, NisaMPB komen :

uiit kak as, mana ada saya dok bubuh baking powder? ish kak as ni buat lawak memalam gini, segham bulu ghoma cheq naa...


19-05-2007, syahmi komen :

baking soda lah...!


19-05-2007, ishikawa_ayumi komen :

kak nis, td wani lunch kt satu hotel kt kl neh (sbb ikut abah), pastu, ade la pulak pancake die. teringat plak kt pancake akk neh. tgk, nk makan pnye pasal, rezki dtg golek2. kekek :D pastu, bru td la wani kenal mapel syrup nye(jakun sikit lah). mkn jugak ngan honey+buah2an(potong dadu). ntahla, wani ngap jek. dh ckp kt mama, wani ade resipi bru neh, pancake. mmg nk try resipi akk neh. tungggguuuu... :D


20-05-2007, ishikawa_ayumi komen :

eh, kak nis. wani ade nk tny cikitla kak... ape mksd "berbenti2l" tu ye? (yg kt substitute buttermilk tu).


20-05-2007, mrsdayat komen :

tips..buttermilk bule gak ganti ngan lemon juice+milk..atau plain yogurt..=)


21-05-2007, syahmi komen :

nk tanya skit...myperiukbelanga tu u punye blog ke?


21-05-2007, yana komen :

betul tu syahmi...myperiukbelanga tu blog nisa.


08-07-2007, Jasmy komen :

myperiukbelnaga?nak cuba search la.


11-08-2007, mama11 komen :

nis, pancake ni makan ngan apa sedap???kuah apa2?


21-08-2007, Lynne komen :

Dah buat untuk sarapan pagi ni. Wow...sodap..sama mcm yg kat mcdonals. Maceh for the recipe.


20-03-2008, NisaMPB komen :

mama11: goli ati den bila baco komen awak ni...jgn marah haa...kalu si mattgebu, mosti dio jawab: "tak kan nak cicah dongan asam podeh pulok" hikhik. Lynne: ok lynne berkat air tangan lynne jugak kan :)


21-06-2009, rara komen :

dah lame cr resepi pancake!!! tpg tuh tpg gndm bias la kn???


17-10-2010, yayamuwo komen :

hi nisa..buttermilk tu pe bende alah yek?nk bli ktne?slame ni kenal name je..sbb sellu tgk kt kotak pancake mix segere tu msti de tulis buttermilk tp tak tau pe biji puteh gupenyer camne?


13-12-2010, rosemaria komen :

kena buat ni,jap gi nk kdi bli bahan2..tq..


17-08-2011, atiatiqa komen :

buttermilk tu kalau nak tukar dengan susu cair boleh tak??


20-11-2011, miszmaria komen :

Dh try jugak. Menjadi. Huehuehue


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd