Google+

oleh: nadiabdullah Kek Mentega Keju

Photo__1_

Mudah dan senang. Resepi dari bagus bakery


Created on : 11-06-2012

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nadiabdullah




Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • 160g butter (SCS)
  • 100g cream cheese (philadelphia)
  • 200g gula kastor
  • 5 biji telur (gred A)
  • 210g tepung naik sendiri (blue key)

Cara-cara

  1. Panaskan oven 170 degree C
  2. sediakan loyang sapu mentega dan alas. Ketepikan.
  3. Masukan butter, cream cheese dan gula dalam mangkuk dan pukul sehingga kembang.
  4. Kemudian masukkan telur kuning satu per satu dan selebihnya telur putih ke dalam adunan tadi.
  5. Akhir sekali masukkan tepung naik sendiri ke dalam adunan. Kacau rata. Masukkan ke dalam loyang. Bakar selama 45minit.
  6. Hasilnye dapatlah Butter Cheese Cake yang gebu. Senang je kan ;)

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (18)

11-06-2012, zsrina komen :

adoi kek ni pun buat mulut sy basah lenjun ni haaaa...sedapnyeee


11-06-2012, manjasayang komen :

salam nadiabdullah sedapnyer kek ni... mmg klu ade keju tu mmg kegemaran manja...nk try wat lah nnt...


11-06-2012, nadiabdullah komen :

Zsrina, nyum nyum... Salam manjasayang, cuba lah simple sgt bahan2 dia.. Senang sgt. Sy pun first time buat.


11-06-2012, DatinLulu komen :

salam.. nadia, wlaupun simple aja kek ni.. tpi menarik sbb ada cream cheese, TQ :))


12-06-2012, Zai95 komen :

nampak macam sedap.., nanti nak try buatlah....


12-06-2012, izzann komen :

salam butter (SCS) tu apa ye? loyang guna size apa? tq


12-06-2012, nadiabdullah komen :

butter scs http://4.bp.blogspot.com/-WwDwiCSAzlk/Tdnzt6uFwfI/AAAAAAAAAPs/QCEdCvRih0I/s200/SCSButter.jpg saya guna loyang empat segi 7x7


12-06-2012, izzann komen :

tak boleh guna buttercup biasa tu ke?


12-06-2012, nadiabdullah komen :

kek yg guna pure creamy butter lebih lemak dan sedap berbanding guna butter biasa...


12-06-2012, nadiabdullah komen :

kek yg guna pure creamy butter lebih lemak dan sedap berbanding guna butter biasa...


12-06-2012, kakbesah komen :

salam nadiaabdullah. menarik n mudah respi cheese cake ni. akk amik rspi dulu.. hingga ada creamcheese nye nnti..hehe..


13-06-2012, Gina Azlina komen :

nak tanya bole nadiabdullah.... kek neh moist tak?? selain gebu.... tak payah boh pewarna kar? mmg ori dah ker warna nyer... cantik warna kek neh...


13-06-2012, nadiabdullah komen :

hi gina! kek ni soft dan gebu...mmg xyah letak pewarna.. mmg inilah warna original dia..


21-06-2012, izzann komen :

Telur tu tak boleh campur sekali ke? kena asingkan juga ke? tq


20-07-2012, nadiabdullah komen :

izan...blh jugak pecah kan sebiji2...


20-07-2012, izzann komen :

ok dah buat..mmg sedap..tqvm


18-08-2012, najwa909 komen :

nak tanya..npe smua kek org wat gebu..nak cantik je..npe kek sy tgh2 ke bawah..kne pkai oven apa yg bagus?? plz suggest..plz


28-08-2012, nadiabdullah komen :

najwa 909, panaskan oven dahulu sblm bake..pastu pakai api atas bawah...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd