Google+

oleh: kakbesah bubur delima 2 (versi keladi)

Dsc00483

akk buat pmanis mlut dgn rupa paras yg mnawan kalbu ni utk hb yg x brape sht tp still nk posa, wlaupon ckup ngn ckodok udang + jus apple celery, tp.. balik2 dri surau lps isya' tu.. akn brtandangbrtenggek lah dpn esbok cri bnde2 sjuuk & nyaman...hehe..


Created on : 23-05-2012

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kakbesah




Bahan-bahan ( semangkuk )

  • 1 cawan ubi keladi yg tlh didadu kecil (1cm)
  • 2 sudu mkn tepung ubi
  • 1 suduteh pewarna rose
  • 1/2 cwn santan kotak
  • susu segar @ susu cair secukupnye
  • gula pasir ikut kemanisan yg dikehendaki
  • secubit garam.

Cara-cara

  1. Dsc00464
    mula2 didihkan 1 liter air dlm periuk. pstu sediakan keladi yg telh didadu.
  2. Dsc00466
    then, gaul keladi bersama sesuduteh pwarna ros + 3 sudu mkn air. gaul rata2.
  3. Dsc00474
    tapis air merah tu jika ada, kalo xde x pyahla.. pstu, tabur rata2 tepung ubi keatas keladi yg dh dimakeover kan tu. pastikan bersalut semua ye..
  4. bila air dlm periuk sdh mndidih, masukkan keladi td. msk hingga keladi empuk +- 10-15 mnt.
  5. sementara tunggu keladi empuk.. jgn goyang kaki plak.. sediakanlah kuahnye..
  6. campur santan, secubit garam, gula & secawan susu dulu.kacau hingga gula larut.
  7. bila keladi dh empuk, (sila amik sebutir & rase..) tapis/tos kan lalu direndam dlm semangkuk air kosong/ air minum. pastu tapis skali lg dan terus dicampurkan ke dlm kuahnye. tambah susu jika blom ckup..
  8. Dsc00481
    enak dimakan sejuuk2... hehe.

Tag










Laporan Masakan Bergambar (3)

P1050533
25-05-2012
slm kak...ari ni ank xkje..cpt2 ajk g pso..mentang2 kje ngan paknye..suka2 dia je la nk cuti...hehe.akak sdp mkn suam2..lmak2 gitu..
Laporan oleh: Mariani(KT)

slm ucu, eleh..sje je, ucu tu yg sruh ank tu ponteng..kn!kn!kn! sbb nk ajk dia brblanje sakan..hikhik. tp, xpe kn ucu, boss msti xmrh pnye, psl gegel dia..enitaim ok..hihi. tq ucu sbb rajiiin menerai..

Dscn5514_1_
06-06-2012
smlm ptng x msk tuk dinner coz ade date dgn hubby belah mlmnye, so smpt la kite nak wat bubur ni....menarik...MIL pun tertarik, warna terang, rase pon best..lmk2 manis gitu...bole wat dessert ni...
Laporan oleh: ietabeepee

wee.. berdating2an yer.. Alhamdulillah, moga bertambah bahagia hingga ke syurga Amiin. tntu hb sronok bila ieta buatkn hidangn yg mnarik kn..hehe. tq ieta krana mnerai..

Dsc01555
09-07-2012
yummy..mmg berlemak bekrim n senang nk buat..timekasih :)
Laporan oleh: k.zila66

yeayy..zila dh makin tembam sbb rajin menerai hee.. tq zila utk lpurannye..


Komen (16)

23-05-2012, zsrina komen :

bak le sikit barang sebelanga :)


23-05-2012, Mariani(KT) komen :

akak ni mmg tau..kalo smlm kuar kn rspi ni kak bgus...mlm td ucu g psarya jmpa kldi tp xbli pulak....akak ni mmg tau...[smbil tarik2 idung akak].


23-05-2012, kakbesah komen :

zsrina... hehe..sebelanga ye.. hmm, tu kne tunggu pkok keladi yg akk baru tanam kt blkang umah tu berbuah.. hikhik..


23-05-2012, kakbesah komen :

adeh!..adeh!..adeh.. kuatnye ucu tarik.. ha..tengok! kn dh trlebeh mancung idung akak.. kang ade yg kate akk guna botox plak..hikhik..


23-05-2012, ietabeepee komen :

mcm cdp...x pnh wat n x pnh rase...kene tunggu ada stok keladi la nnti...Ucu, cpt ler wat nnti Ieta follow blkg...


24-05-2012, k.zila66 komen :

ya lh ieta..akk pon tk pnh mkn..nk jgk rasa2 heee...msuk list lagiiii...mekasih ya kakbesah :)


24-05-2012, kakbesah komen :

ietabeepee & zila, ni kira ala2 pengat keladi gk la. cuma dimake over kn scukup rasa, spya menarik. ada klainan skit dri segi rasa dia coz ada slaput tpung ubi diluarnye.. sbnrnya rspini guna sengkuang cina(water chestnut) @ arrow root. fadilatnye utk sjukkn bdn.(bubur delima 1 tu ada di dapo akk jg..) hehe..


24-05-2012, kh267tm komen :

salam kakbesah...mmg btul kata kakb tu..dulu akak pun ada blajar buat biji delima ni..pakai sengkuang cina..buat minuman red ruby..mmg sedap..dgn rasa kenyal2 tpg ubi dan rangup2 sengkuang tu..mmg bes..yg ni kakbesah guna keladi..lebih lemak lagi la rasa nye ye ?...TQ share kakbesah.. :)


24-05-2012, Arsenally komen :

kak besah..ubi tak penah try tapi yang guna senkuang cina penah la..selalu time berbuka mmg nyaman hirupppppp sambung kembong


24-05-2012, Arsenally komen :

kak besah....yg guna ubi ni x penah try lagi tp klu yg senkuang cina tu mmg selaku mkn, nyaman ja minum klu berbuka tu...


25-05-2012, kakbesah komen :

salam kaklong, ha'ah, slalu memang guna sengkuang cina, tp yg ni guna keladi coz ada lbeh masa buat kaswi haritu. xnk mmbazir..hehe.


25-05-2012, kakbesah komen :

Arsenally, yg versi kelasi ni pon nyaman gak jika dimkn sejuk2. syok mengunyah keladi tu.. pstu srruuup.. hirup kuah dia plak..hehe..


25-05-2012, DatinLulu komen :

salam.. akak, guna sengkuang dh biasa buat.. kalo keladi blum lgi, bila agaknya dpt cuba ni, enak skali ;D


07-06-2012, k.zila66 komen :

salam kakbesah, mintak tolong.... sesiapa pun leh he2...mcmane nk masuk resepi!!!!... teringinnnnn sgt2, plez2....


07-06-2012, kakbesah komen :

salam zila, cuba klik (?)Faq kat ruang atas laman web ini, dia ada ajar cara2 nak hantar resepi. cuba lah try yer..


08-06-2012, k.zila66 komen :

tak ade lah. zila dah try tp tak bole jgak ! Anw , tq .


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd