Google+

oleh: yani Roti manis

Bun

Sweat bread -breadmaker recipe


Created on : 05-08-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 10 biji )

  • **Roti**
  • 250g tepung roti
  • 150g air
  • 25g telur
  • 7g susu tepung
  • 30g gula
  • 3g garam
  • 30g butter
  • 3g dry yeast
  • *****************************
  • ** Topping **
  • 65g tepung gandum
  • 40g gula halus
  • 40g butter
  • 50g telur
  • 15g susu
  • sedikit esen vanila

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan untuk roti ke dalam breadmaker.
  2. Cara buat topping: Pukul butter dan gula sehingga putih. Masukkan telur pukul lagi sehingga berkrim. Kemudian masukkan esen vanila-kacau . Masukkan pula tepung-kalau lagi. Kemudian rehatkan lebih kurang 30 minit
  3. Keluarkan roti dari breadmaker. Bahagikan kepada 10 bahagian. Buat bentuk bulat dan rehatkan 10 minit.
  4. Ambik sebiji roti, leperkan di atas tapak tangan. Ketemukan semua hujung, buat bentuk bulat. Buat sampai habis. Penaikkan sehingga 2 kali ganda.
  5. Bun
    Masukkan topping ke dalam peper aising. Pipe kan ke atas roti seperti dalam gambar.
  6. Bakar dengan suhu 200C selama 8 minit. Kemudian turunkan suhu ke 180C. Bakar lagi selama 4 minit.









Laporan Masakan Bergambar (2)

Roti_manis
18-01-2008
Kesian roti manis yg sedap ni. Terpaksa jd kembar siam ms dlm oven sbb tuan yg buat ni malas nak buat jd 2 tray. Hihihi..
Laporan oleh: fidadaud
Dsc00934
25-08-2008
tq yanie for the resipi...sedap sgt roti ni...letak cokelat chip sebagai hiasan, tp x secantik yanie punye....
Laporan oleh: nurul_aiman

Komen (26)

05-08-2006, hanis komen :

ni meron pan ke? ke bukan? nampak cam meron pan je. hehehe


05-08-2006, unknown komen :

tak sedap........sebab nampak macam roti


05-08-2006, yani komen :

Hanis.. bukan meron pan, ni sweat pan .. meron pan cara buat dia lain.. topping dia tu bukan macam cream.. to unknown ... hahaha gelak dulu... dah namanye roti tak kan nak nampak macam kfc ;-)


06-10-2006, imanazyan komen :

wah..yani ni mmg pandai msk lar byk resepi yg yani sumbangkan... roti manis ni mcm mexico bun yek.. saya suka mkn bun yg kat roti boy(bakery shop) mcm ni lar rupe nye tp topping dia x tau la coffee kot..


06-10-2006, yani komen :

imanazyan.. a'ah lebih kurang macam mexico bun la.. tapi mexico bun tu letak coffee.. saya tiru roti jepun.. depa kat sini panggil sweet pan


08-11-2006, ct.faizah komen :

Salam , i dah cuba ...sedap kalau makan panas2, tapi bila dah sejuk roti jadi kasar & tak jadi lembut mace roti high 5 ker? knape yer???


11-04-2007, has1970 komen :

belum try lagi.. rasa cam nak try la tapi biasa i buat roti guna tangan je .. harap tu jadik le


13-01-2008, along_nor komen :

hmmm.....mcm bes je..ni nk try ni..thanx yani coz bg resepi yg mcm bes 2..hrp2 jd r.


18-01-2008, fidadaud komen :

k.yani, susu untuk topping tu susu segar atau susu tepung?


18-01-2008, yani komen :

susu segar.. kalau takde susu segar boleh guna susu tepung + air biar jd sama banyak dgn sukatan susu segar tu.


16-02-2008, che'iza komen :

kalau takde tepung roti, leh pakai tepung gandum biasa tak?


27-02-2008, cherryberry komen :

kalau takde breadmaker camne eh? boleh buat tak?


01-12-2008, 19191910 komen :

kalau tak ada breadmaker macam mana


25-04-2009, FARIDAH BT AWANG komen :

FUHH SEDAP LE


15-11-2009, raiyan komen :

tepung roti tu nak beli kat maner? guna tepung gandum boleh ker?


19-12-2009, annieJ komen :

x penah wat roti....nampak cam susah je.....


09-02-2010, ummu hannani komen :

salam yani, nak tanya boleh ke roti yang telah kembang tu kita simpan dalam freez dan kita bakar esok atau lusa?


01-03-2010, akmar73 komen :

Yani, 25gm telur tu bersamaan dgn brp biji telur? setahu saya 50gm = 1 biji


10-03-2010, teezam komen :

klu xdak breadmaker lagu mana..xpenah but lg roti bru nk try buat.......


26-10-2010, kamez komen :

pasti akan dicuba..cuma nak tanya kalau nak letak inti kaya camna ye?camna nak buat intinye?


07-02-2011, ainie7778 komen :

salam yani, sy ni tengah survey breadmaker mana yg tahan lama dan bagus. cuma nak guna sendiri jer. boleh suggestkan brand yg mane ok x?


08-03-2011, k.tie komen :

salam,yani berminat nak tahu breadmaker ke? akak ada jual breadmaker 2 dlm 1 ,braedmaker tu boleh adun dlm oven,kalau yani nak tahu lebih lanjut boleh cal k.tie 0126951371.


17-04-2011, cik rose komen :

salam yani,cik rose guna breadmaker jenama noxxa..stkt ni cmua ok,nk buat roti boleh nk buat kek pon bleh.


02-11-2011, rizanur komen :

mcm best je....nak try wat la...tp x de breadmaker k.tie bleh emailkan prise breadmaker tu ke ..syarifah_elun07@yahoo.com.my...dan juga cara penggunaan...tq


02-06-2012, jamaruziana komen :

kalau nak beli breadmaker jenama noxxa, saya ada jual. 3 in 1, breadmaker + oven + toaster. saya guna dah dalam setahun, semimgu mesti guna sekurang2 dua kali. kalau minat boleh email saya jamaruziana@gmail.com


13-10-2012, nasri komen :

rasa macam nak buat je.......gantikan dengan tepung asas yang kurang protien 2 boleh x.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd