Google+

oleh: DianaA Bergedil Daging

Bergedil

Sesuai dihidangkan bersama Soto Ayam, Mee Soto ataupun dimakan begitu sahaja dengan juadah yang ada


Created on : 16-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi DianaA




Bahan-bahan ( 30 biji )

  • 1 kilo kentang, dikupas kulitnya dan dipotong bulat
  • 300 gram daging cincang
  • 2 biji telur, asingkan kuning dan putih
  • 3/4 cawan bawang goreng
  • secekak daun sup, dicincang
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Panaskan kuali dan goreng kentang yang telah dipotong bulat. Bila sudah masak angkat dan toskan. Kemudian ditumbuk lumat.
  2. Tumbuk bawang putih bersama garam dan serbuk lada putih. Kemudian tumis dengan sedikit minyak sehingga naik bau dan masukkan daging cincang. Masak sehingga daging bertukar warna dan airnya kering.
  3. Campurkan daging yang telah digoreng tadi ke dalam kentang yang telah ditumbuk lumat. Masukkan juga 2 biji kuning telur, bawang goreng dan daun sup. Gaul rata adunan. Kemudian bentukkan seperti bergedil. Bentuk ikut citarasa sendiri.
  4. Panaskan minyak, biar minyak betul-betul panas kalau tidak bergedil senang pecah bila digoreng. Celup bergedil yang telah dibentukkan kedalam 2 biji putih telur tadi dan kemudian goreng. Teknik supaya bergedil tidak pecah ialah jangan dibalikkan bergedil sehingga ia betul-betul garing. Insyallah bergedil tidak pecah, gorengnya pun lawa.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (19)

17052007244
18-05-2007
Dah buat begedel kena buat soto pulak kan D...baru ngam.
Laporan oleh: Mat Gebu

kalau makan soto kena ada bergedil kalau tidak bagai lagu tak berirama hehe... baru boleh nyum nyum dap dap dap... :D

Dsc05245
18-06-2007
gambar 2 dalam 1, untuk bergedil dan soto sekali.. sedap...
Laporan oleh: hanis

hanis thanks for trying... lapar la pulak tengok soto ayam nih...

01072007_001_1
01-07-2007
haaaa.. bergedil nie separuhnya buat makan dgn soto ayam D. lagi separuh makan camtu je. ehehe.
Laporan oleh: zara_klate

zara, hehe bergedil nih memang best kalau makan cam gitu je... thanks for trying...

Img_0780
14-08-2007
bergedil ni mula2 buat nak mkn ngan soto gak tp x sempat dah habis kena ratah.. kena buat lg lar di lain hari npk nyer
Laporan oleh: imanazyan

imanazyan, tuler D pun suka makan gitu je... ratah tak boleh stop...

Dsc02353
24-04-2008
Terima kasih diana di atas resepi yg marvellous ni,my family suke sgt...seblm ni asyik nak beli je.lepas ni nak buat lagi.hehe.
Laporan oleh: ayu80
Photo-0227
05-07-2008
mkn ngan soto mmg sedap!
Laporan oleh: hana6877
Bergedil
20-12-2008
bestnye ada MyR.. dpt belajar masak dgn org pandai2... hasilnya mmg memuaskan hati... kita ikut teknik buat bergedil ni step by step.. hasilnya mmg marvellous.. bergedil jadi cantik & tak pecah.. Terima Kasih kerana sudi kongsi resepi & juga teknik2 yg betul.. :)
Laporan oleh: sunkist
P1030612
12-03-2009
Kak D senang rupanya buat bergedil ni yer....saya tak pernah buat..ni ler first time..sebelum ni cuma buat soto jer..sedap la.
Laporan oleh: enas_eryna
Begedilayam
08-04-2009
sedap sgt bergedil ni......tq diana...memang jadik resepi pujaan...hheheheh
Laporan oleh: quinnie
Begedilikan
08-04-2009
buat guna ikan tenggiri lak....buat ratah2...sedap...
Laporan oleh: quinnie
1_021
15-05-2009
Buat atas permintaan hubby, memang sedap, ratah mcm tu jer..thanks DianaA!!
Laporan oleh: Mummy7857
Img_6350i
26-05-2009
sedap sgt !!!.. makan mcm gitu ajek sbb buat sket dpt dlm 8 ketul gitu.. percubaan yang menjadik.. terima kasih tuan rumah.. :D
Laporan oleh: choa
Begedil
09-06-2009
sedap3... tq D
Laporan oleh: nor_67
Bergedildaging
13-07-2009
Salam DianaA, saya cuba resepinya, dan cubaan pertama yang tidak mengecewakan, terima kasih.
Laporan oleh: ibufarzana
1niey002
10-11-2010
ni mak saye yg masak.. niat memang nak tolong sekali masuk dapur je semua da siap terhidang.. haha btw,sedap!! thanx utk resipi ni.. mudah~
Laporan oleh: waniey_khirzuan
2011-01-19_20
19-01-2011
this is my bergedil.. ikut sebijik2 resepi diana.. thanks.. buat 20 ketul tp goreng 4 biji je sbb nak mkn sorang jer..
Laporan oleh: cikkeen
Dsc03520
13-09-2011
memang sedap bergedil daging ni...anak2 mas makan gitu jerk....he3
Laporan oleh: mass80
Dscn2296_bergedil
20-09-2011
as salam, sedap ...
Laporan oleh: wanH
Img_3211
14-12-2012

Laporan oleh: noormala75

Komen (13)

16-05-2007, NisaMPB komen :

beb! steady lah kita berjumpa kt sini eh. lama tk dgr kaba, rinduu.. your begedil is exactly like wat i always do ley...sama taste kita *hi-5* :) --nis myperiukbelanga


16-05-2007, DianaA komen :

babe! anjat I mula2 tengok nama you I blur kejap lepas tengok MPB tu wahahaha I kenal sapa... wehhh rindu arrrr.... you sihat? haa bergedil kalau buat style cam gini syiookkk je kita mengunyah kan... hi 5... take care nis...


16-05-2007, NisaMPB komen :

ni cam citer jejak kasih laks ehe, alhamdulillah sihat. D kencang lah dah bnyk resepi u pat sini, tak yah lah i sebok2 cari kt blog u eh. skrg i dah tau nak cari u pat mana hehe *evil grin* more recipes please!


17-05-2007, DianaA komen :

Nis, tu lah macam jejak kasih seronok... the world is a small place afterall... Uik you boycott my blog ke haha... aiseh cam gini I kena sembunyik laaa... InsyaAllah ada masa nanti I share lagi kat sini :) eh you pun meh la boh resipi you yang kaw2 tu kat sini... sharing is caring... :)


22-08-2007, masz_73 komen :

D.. i org baru kat cni... tp minggu lepas i buat bergedil daging kambing (coz dah tersalah beli utk buat spagetti... nak beli mince beef terbeli mince mutton...wakakkaka..) resepi i lebih krg gak mcm yg u buat tp 1st goreng bergedil i hancur.. pas tu i teringat mesti campur tepung jagung ckit dlm pes tu..... pas tu goreng lagi..baru menjadik... :)


03-07-2008, inn81 komen :

Inn dh try resepi ni smlm..memang marvelous la...husband makan xingat dunia.xsempat nk snap gambo...tq atas resepi yg sedap tu..


16-07-2008, zila66 komen :

mmm....sedapnyee...diana nk tnya sikit klu daging cincang tu.. dgnti ngan daging burger bleh x? nk buat ptg ne...tq....


13-08-2009, masnydza69 komen :

slm D, sy dah try buat bergedil ni, cuma kentang dia sy rebus (utk kesihatan) ttp knp bergedil tu bila dah goreng isi dia lembut sesangat, dia x keras ler.. ttp x pecah pun..


23-10-2009, k.zila66 komen :

slm diana..dh pon wat..cedapp..tq yq..


09-01-2010, noma_2281 komen :

salam..saya dah cuba dah resepi ini..alhamdulillah menjadi n sedapppp..


27-01-2011, ezralovescook komen :

mmg best...tp kite pakai daging burger,tu je yg ade dlm freezer..but still sedap..beli ubi RM1,tp dpt dlm 11biji..kita gentel cumi2 je..xla muak mkn byk2..sedap mkn dgn soto..


01-02-2011, ieta5011 komen :

salam D.nmpk best. nk try ah. tp nk tnyer daging cincang 2 blh x gne dging cincang Ramly?


18-11-2013, Snur komen :

Sllu buat bergedil guna resepi ni...sdpppp..TQ ats prkongsian resepi...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu