Google+

oleh: Resepi2011 Cheese Tart

Dscn1725

Ikut kelas masakan..resepi yg enak dan disukai anak2..selalunye cantik buat hantaran...Tak berapa cun coz anak2 gadis kite yg year 6 tolong...yg penting sedap..ikut krteativiti..


Created on : 02-05-2012

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Resepi2011




Bahan-bahan ( ~ 60 - 70 biji bergantung pada saiz tart )

  • Sugar Dough (asas buat tart)
  • 250g butter
  • 1 cawan gula kastor
  • secubit garam(Jika guna majerin tak payah bubuh)
  • 600g tepung gandum
  • 2 biji telur (apa2 gred tapi biasa guna gred B)
  • Cheese filing tart
  • 250g cream cheese
  • 70g gula kastor
  • 1 biji telur
  • sedikit coffe @ coklat emalco( ikut suka utk lorekan)
  • 2 - 3 sudu besar susu cair

Cara-cara

  1. Untuk sugar dough. - Putar butter dengan gula hingga kembang kemudian baru masukkan telur sebiji sebiji pukul lagi hingga kembang dan ringan.
  2. Masukkan tepung dan gaul rata hingga jadi doh. Ketika mencanai pastikan baki doh di tutup dengan kain @ plastik coz cepat keras bila kena angin.
  3. Terapkan dan bentukkan dalam bekas tart berbentuk macam kat kedai tu..(lanser dengan sikit marjerin dasar bekas tart agar tak melekat...
  4. Tekan sikit dasarnya agar berbentuk cantik.
  5. Bakar dalam oven hingga sedikit kekuningan jangan sampai garing. ~ 20 minit.( Boleh buat awal dan simpan dalam bekas kedap udara)
  6. Cara buat Cheese filing tart.( Ketika menunggu pastery cup masak bolehlah buat cheese filing ni)
  7. Putar cheese, gula, susu cair dan telur hingga licin.
  8. Masukkan @ paipkan dalam pasteri cup dan bubuh sedikit coffe flavour @ apa2 yg disukai..lorekkan ikut kreativiti..Bakar semula kira-kira 10 ~ 15 minit..hingga cheese tu tak melekat.
  9. * Anak2 tak suka emalco kite tukar dengan jem blue barry..dan namanye menjadi Bluebarry cheese tart..@ Strawberry dll ikut selera masing2.
  10. Anak2 sangat suke biasa buat hari yang sama juga habis tak sempat nak simpan...Puas makan beli mahal...

Tag

cookies

Laporan Masakan Bergambar (11)

Kulit_tart
06-06-2012
Baru sempat wat sugar dohnye aje..cadang nak wat esok filling...
Laporan oleh: Resepi2011
Cheese_tart
08-06-2012
Baru..dapat buat filing cheese tart..kali ni anak2 tolong n tunjukkan caranye yg betul...ada perubahan bentuk...lebih baik daripada yang sebelumnya..
Laporan oleh: Resepi2011
P4237093
15-06-2012
pastry dia tak brapa kemas sikit.. kena improve lg.. :-)
Laporan oleh: AMir MUs

Orang dah de pengalaman..kira ok le tu...Saye ni masih proses belajar wat tart..tu yg masih tak comel...

P4237094
15-06-2012
ni pic dekat.. dalam letak jam bluebery, then pipe filling cheese.. dekat atas tu lorek dengan jem tu jugak.. so nice.. mula2 lorek dgn emulco strawbry, colour tak brapa bekenan.. lorrek guna jem lagi cantik.. *~^
Laporan oleh: AMir MUs

Betullah warna nye lebih mengancam..TQ kerna sudi mencube..orang berbakat ni lain ye tak.. lorek sikit 2 dah menjadi..kite ni siap berguru tapi tangan kurang seni...

Dsc00020
24-06-2012
salam cikgu Ru, ni projek weekend with my 11 yrs old doter, 1st trial ni, brpeluh2 mendesign corak ats tu, guna coklat mskn yg dicairkn. wee..yummy! sdp sgt, shell dia rangup, filling dia cheesy, memang mkn x blh benti lah..huhu. jazakillah ckgu Ru utk rspini..
Laporan oleh: kakbesah

W.salam ..wah akak punye cun nyer design atas tu..bak sebalang..1st trial dah cun..memang hebat lah..TQ kerna sudi menerai cepi ni...

Kota_setar-20130408-01173a
08-04-2013
sedap resipi cheese tart nie...nnt bleh wat lagi...sy wat 2 jenis, besar gedabak n kecil comel...thanks tuan punya resipi yer....
Laporan oleh: aksioma_ain

Thanks kerna sudi mencube..selamat berkenalan..

Dsc04724
14-07-2013
salam resepi...wat dulu kulitnya..tapii rasa2 kena wat lagi tuu...apa tk dimkn dek budak2 sedap katanya hehee..lum letak filling lagi! mekasih ya nnti klu gajin akak letak filing k..muahahh! :)
Laporan oleh: k.zila66

W. salam..selamat berpuasa..wah dah start wat kuih raye ke.. best la akak ni rajin sungguh mecube pelbagai cepi .. tapikan seronok kalau kite wat anak2 suke makan...hilang penat..TQ kerna sudi mencube resepi ni...

Dsc04750
19-07-2013
Assalam..ni lah ghupa nya cheese tart akak,wat utk mkn2 dulu...lum start wat kuih raya lgi..ni test2 jer hehee...mmg seeedapp..mekasih ya pasti ada ulangan nnti.. ;D
Laporan oleh: k.zila66

W. salam..wah dassyatnye akak ni siap ada tuk makan2 dulu...mcm2 warna ada..TQ..TQ..Emm kalau lah ghumah akak dekat...leh lah ngendeng sikit..selamat berposa,,,

Photo0572
23-07-2013
salam cikgu Ru, dh bnyak kali akk buat. tp yg ni nk hntr repot cz sgt spesel. buat brsama er..bakal mnantu..hehe. ni dia lh yg mencorakknnye.. brbakat jgk kn..wlopon pestaim buat! (bg skongan moral..hehe) syukran n slamat berpuasa ya habibi cikgu...!
Laporan oleh: kakbesah

W. salam..ewah...siap wat ngan bakal menantu..patutpun spesel..ni mesti nak test calon menantu ni leh wat..ke tidak.. apa2pon tQ kerna masih sudi membuatnya..wah dah start wat kuih raye nampak..raya tahun ni mesti meriahkan...pst bila makan nasi minyak nye...Selamat berposa dan menyambut hari Raya... Maaf zahir dan batin..

Dsc05910
08-01-2014
fav anak2...nyum2.. tq2.. :D
Laporan oleh: k.zila66

Emm..sedapnye..teringat kerangupannya...lama dah tak wat..wah nampak makin cun..filling tu..

Img_20140223_000818
25-02-2014
salam ckgu Ru, yg ni akk buat mnggu lps sbb nk bwk gi meminang ke JohorBaru. buat 2 adunan, yg lebihnye bg kwn2 rse, diorg kte sdp...Alhamdulillah, kmbg idung jap..(wlopon design yg ado..huhu) syukran 1 mo taim to teacher Ru...
Laporan oleh: kakbesah

W.salam kak..Besah..wah ini bakal menantu yg ke berapa..?? cute nampak tart tu kalaulah rumah akak dekat pasti saya dah ngendeng..TQ Kerana tak pernah jemu membuatnye...



Komen (25)

02-05-2012, kakbesah komen :

salam resepi, sedapnyer cis tat tu. akk blom prnh buat, tp slalu dpt mkn.. mak bdk transit slalu bg..dia ada kedai bakery di UKM.. rajin resepi belajar masak ikut kelas ye.. bagus lah.. smentara masih muda kan..


02-05-2012, Resepi2011 komen :

Salam kak..akak duk area Bangi ke...Tak jauh le kite...kite duk area Bukit Mahkota. je...dekat nilai 3 tu.. Selalu cari bahan wat kek kat Bangi..tapi la ni area kite dah ada orang Islam yg bukak kedai bahan 2 bakery mudah lah sikit..Sebenonye belajo dah lama..tapi tak rajin nak wat coz leceh..Sampai anak2 kate..ibu ni asyik ikut kelas masak je tapi tak nak bisnes...laa. kite saje nak tambah ilmu..masa anak dara dulu tak sempat belajo...


03-05-2012, cayang_honey komen :

Salam kak ru..lama menyepi..tup tup timbul dgn resipi cheese tart hehehe sedap je tgk..boleh copy simpan dlm fail ni..tunggu masa yg sesuai selerakkan dapur hehehe


03-05-2012, zsrina komen :

adoi kegemaranku.....selalu time raya nampak je tart ni wajib di habiskan hehehe...nak buat cam leceh plak ahaks...


03-05-2012, DatinLulu komen :

salam.. puan Ru, mmng mnjadi kesukaan sy.. tpi x prnah buat sndiri lgi, slalu mkn yg beli @ org kasi.. klau buat sendiri mmg puas ati, mkn pun x bleh brhenti ;D


03-05-2012, Resepi2011 komen :

Salam cayang..sejak dua menjak ni kite sibuk sikit dengan keja yg sedia menanti ..sebenornye kite sambong belajo..tu yg terkial2...Tgh dok siapkan assigment...siang malam...la ni baru lega sikit..periksa lak dah dekat..doakan kite bejaya...Anak2 yg beria2 suruh buat kite tak sempat so tu yg kite buatkan adunan n anak2 dara kita yg teruskan tenguk2 dah nak siap tu lah jadinye...


03-05-2012, Resepi2011 komen :

Tart ni...rangup..n enak sekali...kalau beli tu kekadang pasterinye tak rapuh...n sikit je..mahal lak tu...kalau buat sendiri puas makan..sambil mgadap tv tak sedo dah nak habis dikerjakan anak2..


03-05-2012, Resepi2011 komen :

Memang szarina..tart memang leceh tapi...kenalah kuatkan hati dan tingkatkan kerajinan...mesti jadi..Anak kita yg kecik tu sukakan pasterinye yg rangup tu...Tapi kalau dah start buat pasti nak buat lagi..


03-05-2012, Resepi2011 komen :

Memang Datin tart ni amat ramai peminatnye..nya..cuma nak membuatnye perlukan kesabaran dan kerajinan..kite pecaya datin memang rajin kan....dan kreatif sekali...Biasanye kalau time raya jarang ada tart ni coz membuatnye leceh n kalau beli dah siap mahal lak tu...Kalau tak rajin nak buat acuan yg kecik guna je acuan pai...lepas tu potong2 bila nak makan..tapi namanye dah lain lak..bukan tart lagi tapi jadi pai...


13-06-2012, AMir MUs komen :

Salam, nak tanya yg lorek2 dalam gambar laporan tu guna aper? bluebery filling/ jam? atau guna emulco jer? atau pewarna?


13-06-2012, AMir MUs komen :

ade step by step tak cara nak lorek tu.. hehe


14-06-2012, Resepi2011 komen :

Salam AMir MUs..yg lorek tu adalah coklat emalco..saya lorekkan dengan lidi satay atau kalau tak ada guna pencungkil gigi..mula2 lorekkan..////..kemudian tarik ikut bentuk yg diingini. Maaf ye Mus kite tak pandai nak tunjukkan..Cube Mus cari dlm myr ni tajuk cheese mungkin boleh membantu..


14-06-2012, Resepi2011 komen :

Cheese tart maksud saya..


14-06-2012, AMir MUs komen :

dah buat semalam sugar doh ikut resepi ni.. dgn confident nya terus wat 2 1/2 adunan... aunty tempah 150pcs size mini.. jadi elok.. cuma mula2 tu terlebih letak tepung.. pastu tambah butter sikit.. uli bg lembut balik.. malam ni nak buat filling pulak.. :) gambar menyusul kemudian.. tapi tak berapa cantik la kot.. haha


15-06-2012, Resepi2011 komen :

Fuh dhsyatnye..dah ada tempahan..mesti hasil tangan AMir MUs sebelum ni hebat...Apa2 saya nantikan hasilnye...


15-06-2012, AMir MUs komen :

xde la hebat.. dulu penah try wat.. diorang rasa sedap, terus order... dulu guna resepi lain. kali ni saje nak try resepi ni plak.. pastry dia rapuh elok.. walaupun simpan semalaman dalam fridge.. semalam dh selesai wat sumer.. tapi tak berapa cun la.. tapi ade perubahan sebab dah pandai lorek2.. tq tq...


16-06-2012, AMir MUs komen :

salam, maksud sy pastry yg sy buat tu yg nampak tak kemas, kena improve.. pastry awk buat comel jer cam dalam laporan tu.. jelous tgk.. nak kena p cari acuan cmatu nanti...


16-06-2012, Resepi2011 komen :

Salam AMir MUs..Betul saya ikhlas..Lorekan yg AMir MUs buat cun...Dalam Resepi tu adalah kali kedua akak buat lepas kelas..tapi hasilnye tak secantik mana anak2 lak tolong bubuh lagi lah...Kali ketiga yg dalam laporan tu...Adalah sikit perubahan..Pasteri tu masih tak cantik dan kemas..Masih saya ingat kalau kite nak mahir kena wat selalu..baru lah cantik..Lain lah kalau kite memang ada bakat terpendam....Ap2 saya respek kat AMir MUs n member myr yg rajin mencube dan tak putus asa untuk mencantikkan hasil masakan masing2...Teruskan kerajinan anda...Myr ni memang banyak membantu saya..dalam bidang masakan yg diminati...Hidup Myr he..he..


17-06-2012, AMir MUs komen :

sy pun xpandai sgt.. just belajar dari internet. memang hobby suka baking2.. myr ni la paling best skali.. banyak leh belajar kat cni.. bleh same2 kongsi ilmu.. terima kasih sekali lagi..


18-06-2012, eidadaniel komen :

I will try!;)


18-06-2012, Resepi2011 komen :

Salam eidadaniel..salam perkenalan..Kalau dah try bolehlah pic gambar ye..selamat mencube..


19-06-2012, kakbesah komen :

salam cikgu Ru, ni soalan kecemasan! kalo kita dah bubuh filling dlm pastry tart tu, nak kena bakar lg tak? kalo x kne bakar, senang btol..hee.. (ingt nk buat, bhn2 dh ade ni... tp nebes smacam la.. mklum la pestaim..hee..)


19-06-2012, Resepi2011 komen :

Ya Allah tak perasan saye kak..Ye lah kena bakar tapi kejap je...~ 10 ke 15 minit ikut saiz tart...Saye dah edit..Buat teman2 myr yg dah buat maaf ye..Dah sejuk masukkan simpan dalam bekas kedap udara dlm peti ais. Selamat mencube kak..akak ni saje je..mane boleh oghang lame nebes..kalau oghang baru cam saye ni patut pun...Saye tunggu hasil dari air tangan akak..mesti cute punye...tak sabo..nak tengok nebes gak ni...he..he


26-06-2012, k.zila66 komen :

salam resepi, akk dah laaaaaaaama nk wat ni tapiii...tak buat2 jgk..bukan apa ,,sebnr nya tak faham sgt..apa tu! cheese,filing...haha..dh tua kekadang sebut pon tk betul,kekadang budak2 ketawakn..akk suka ngn tart nie..klu lh dpt buat suka nyaaaa...hi2..angan2..tq2..


27-06-2012, Resepi2011 komen :

Salam kak..cheese filing tu adunan yg digunakan utk bubuh dalam kulit tart..sugar dough tu kulit tart...Saye respek kat akak2 dlm myr ni..merendah diri ibarat padi makin tunduk makin berisi...Tapi resepi2nye mengancam berapi2...tu yg nak cube berkali2...kerna masakannye yg ikhlas di hati...membuatkan saye sentiasa ternanti2...Wah dah bermadah lah pulak pagi2 ni..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd