Google+

oleh: Norriyah Kuih Cincin

Foto0764e001

Assalamualaikum mbr Myr.. tgok kuih ni biasa je tp bla mkn trasa sdapnya.. mbr nor bg buah tgn dr sabah.. kpd sesiapa yg ada rspi kuih ni blh la kongsi.. tringin nk mcuba d sbb kn keenakan rasanya..


Created on : 29-04-2012

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Norriyah




Bahan-bahan ( +- )

Cara-cara

Tag

Kudapan








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (16)

29-04-2012, Zieys Abady komen :

Assalam kak nor. Kuih cincin(sabah),@makanan cincin(brunei) ne mmg sdp kak.Dorang buat guna gula nipah...Kalau area pekan papar,sabah mmg bnyk org jual kuih ne.P tak pndai mbuatny... :)


29-04-2012, Zieys Abady komen :

Assalam kak nor. Kuih cincin(sabah),@makanan cincin(brunei) ne mmg sdp kak.Dorang buat guna gula nipah...Kalau area pekan papar,sabah mmg bnyk org jual kuih ne.P tak pndai mbuatny... :)


29-04-2012, kakbesah komen :

slm nor, akk pon suke sgt kuih ni, slalu sape2 blk dr sabah akn belikn akk. akk pon puas cari rspinyer. kadang rase cam ada kacang hijau dlmnyer.. ye la.. sape2 yg tau rspinyer..sgt dialu2kn utk dishare di sni..


30-04-2012, Norriyah komen :

wksalam zeiys.. orr.. kak nor dh cba google tp xdpt lg rsepi stakat ni.. trma ksh zeiys btul tu kuih cicin (sabah/sarawak/brunei) mmg sdap keras2 ranggup mnja2 gitu.. wksalam kak b.. ye kak mmg sdap nor pn kli ptma rsa.. mbr g kursus kat sbah jd dpt la sbungkus buah tgn dr sabah.. sbungkus pn byk rsanya + - 20 bji ada la kot. dkat ramuannya ada kndungan tpg beras, tpg gandum, gula merah n gula nipah.


30-04-2012, Zieys Abady komen :

Pernah tengok dlm tv1,gula tu dorang adun dgn tepung,p tak tau tepung apa.Kira2 dpt d uli utk mbentuk 5 lubang cincin,dorang goreng n toskn guna chopstick.Lps tu,dorang celup dlm bater tepung beras,n goreng lg skali...Kalau blik KK,sya suka bli yg dri kg melugus,papar...RM5 20 BIJI kut.Sdp,krup krap krup krap dpn tv.Ehehehe


30-04-2012, DatinLulu komen :

salam.. norri, blehkn sy panggil norri sbb suka nama tu.. sy cuma ada sedikit info sja tntang kuih ni, resepinya x dpt d kesan.. cara membuat kuih ni memang susah sangat.. adunan kuih yang bahagian dalam tu dibuat daripada gula nipah + gula melaka, kena masak lama.. payah pula tu, lepas tu adunan yang siap tu disejukkan.. bentukkan adunan tadi menjadi bunga, bila dah siap dibentuk.. kuih tadi akan di goreng sebanyak dua kali, kali pertama dalam tepung yang cair supaya tidak pecah.. gorengan kedua dalam adunan tepung yang pekat, lepas gorengan kedua.. kuih cincin ni pun siap.. ~bahan asas untuk buat kuih ni.. adalah gula nipah, gula tebu, gula melaka dan tepung beras, banyak menggunakan tepung beras~


30-04-2012, Norriyah komen :

wksalam kak z.. trma ksh kak z.. btul tu nor pn bru je bca dlm blog.. blog kak ros kot tp xde rspi cma d trangkn cra2nya..susah jga nk bt nya kn.. klu nk mkn kna bli la.. nk btnya rsa rumit sgt.. blh je kak z klu nk pgil norri.. norri tu nma mnja abg pupu pgil kra akak org ke 2 la pgil nma tu.. slalunya mbr2 pgil deq nor je sbb dlm byk2 nor.. nor la yg pling muda d lahirkn pd phujung bulan @ phujung tahun.


30-04-2012, Norriyah komen :

btul tu zieys.. kak nor pn smpt jga ambl gmbr wlpn tgal 4 kpg je.. dok krup krap dpan tv tgok2 dh nk hbis.. ermm.. kna bli la klu nk mkn tp hrnya bpatutan rm5 20bj d sbb kn kerumitan utk mghasilknnya.


01-05-2012, noor satinah komen :

salam,nor,.kt sarawak pon ada jual kuih cincin ni,baru ni hubby saya ke sana,dan angkut byk juga,.sdpnya kan,rangup,lemak2 manis je...


02-05-2012, jieja sophilliea komen :

salam....sy pon suka kueh nie......dpt mkn ble mber yg dok sabah bwk blik ke smenanjung je....


02-05-2012, Norriyah komen :

salam noor.. btul tu sdapp.. bg yg bru mrasa mcm sy psti nk lg.. byk.. sronoknya dpt mkn puas2.


02-05-2012, Norriyah komen :

salam jeija.. ermm.. krup krap kruk krap.. dok tbyang2 jeija wlpn kuihnya xde.. sdapp..


05-07-2012, Virus komen :

ni pun mmg kuih fvrt sy.penat dah search internet n cari buku2 resipi di kadai (kedai) x jumpa2.sy srh ty kwn adik yg mmg org srwk camna resipinya...mak dia pun x taw men beli jew.4 information bhn2 utk wat kuih cincin xde jual kt sem.M'sia.....


13-07-2012, Norriyah komen :

betul tu virus..susah nk dapatkan resepinya.. ada pn penerangan je dr segi bahan2 yg digunakan n cara2 membuatnya.. namun resepinya yg lengkap x dapat2 lagi..


24-08-2012, aisah sabut komen :

Salam.. kakak Norriyah ..Saya tak dpt2 resipi kuih cincin ni.. saya terIngin nak buat.. terIngin sngat2 nak makan almaklumlah saya duk jauh dari Malaysia.. bole tak akak email kan kat saya ... terima kasih dan selamat Hari Raya Aidilfitri ..


07-10-2012, rokiah.yaacub komen :

Assalam....saya baru je makan kuih cincin ni....jiran sebelah beri...ole-ole drp kawannya yg dtg dr Sabah...mmg sedap sekali....rangup dan xberapa manis tp terasa lemaknya....teringin sgt akak nak buat.....boleh tak Norriyah beri resepi tu pd akak....terima kasih...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu