Google+

oleh: alma Truffle coklat

Truffle_ready

kegemaran budak-budak...resipi ringkas, penyediaan tak sampai 10minit!


Created on : 16-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi alma




Bahan-bahan ( 24 biji )

  • 1/2 cwn chocolate chips
  • 113g light cream cheese, dilembutkan
  • 1/4 cwn serbuk koko
  • 1 3/4 cwn gula confectioner
  • Utk coating:
  • 3 - 4 sdb badam halus

Cara-cara

  1. Cairkan choc chips samada dgn mikrowave atau teknik double boiler. Cairkn hgga hampir cair sahaja. Kemudian kacau2 dan biarkan ia sejuk.
  2. Dengan mixer, pukul cream cheese sampai lembut. Tambah choc chips td dan pukul lagi hingga lembut.
  3. Tambahkan serbuk koko dan 1 cwn gula, kacau dengan spatula hingga sebati. Kemudian, tambah baki gula td (iaitu 3/4cwn lagi), dan kali ini lebih senang menggaul dengan menggunakan tangan saja, teruskan gaul hingga dapat doh yang lembut.
  4. Taburkan dulu badam halus dlm bekas yg leper sedikit. Kemudian, bentukkan doh kepada bentuk bulat2 (kira-kira dalam saiz 2.5cm, atau saiz muat2 dlm paper cups). Kemudian golek2kn atas badam halus td, dan letak dalam paper cups. Buat sampai habis, akan dapat dalam 24 biji truffles. Simpan dalam peti sejuk hingga keras.
  5. NOTA: Jika sukar sukar nak bentukkan, masukkn adunan dlm peti ais dlm 15min, kemudian baru rollkan atas badam halus.

Tag










Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (15)

16-05-2007, mrsdayat komen :

kak alma..yg ni choc nye xyah simpan dlm peti dulu ek?ade resepi sy dpt..kna simpan dulu, kasik beku,sng nak bulatkan.nak buat..tp mcm xkompiden jek..heheheh


16-05-2007, faziah komen :

Ada tak cara lain untuk mengantikan cream cheese.Akak kurang sikit makan cheese.Boleh tukar butter tak


16-05-2007, alma komen :

***blh nani, chill kan dlm 15-20min dulu, then bwk kuar & bulat2kan. bila rollkn pd badam tu, pun sng nk bentukkn sbb ia mcm tpg utk kita shapekan doh. mgkn tgk pd Q koko kot sbb adunan ni spatutnye dry sket ***faizah, saya xpenah tukar guna butter sbb mmg nk kan rasa cheese tu tp worth trying dulu, my personal view is shouldn't be a prob kot, try guna unsalted ones.


16-05-2007, DianaA komen :

alma, nak tanya bila bentukkan truffle tu adunan tu melekit2 tak kat tangan? sebab ada coklat bila dah kena dengan suhu pada telapak tangan kita dia lembik2 sikit...


17-05-2007, mrsdayat komen :

d..ade bace tips nk bg die xlekit kat tgn..bile agak2 dah lekit..celup tgn dlm air ais..pastu lap,then smbg blk.slain tu..masukkn blk choc tu dlm peti sat...bace jek,xpnh try lg..=)


22-05-2007, alma komen :

sorry k D, xprasan Q tu. melekit jugak tp xbyk la. Pe yg alma buat, sudukn sket choc then trus golek2kn atas ground almond tu agar jd sng nk bulat2kn. tak pun, chillkn kejap k D.


23-05-2007, pijah komen :

kak alma. ape beza light cream cheese dgn cream cheese biasa? pastu, cheese jenis ni rupa mcm mne? dlm kiub2 ker botol? :)


23-05-2007, pijah komen :

kak alma. ape beza light cream cheese dgn cream cheese biasa? pastu, cheese jenis ni rupa mcm mne? dlm kiub2 ker botol? :)


24-05-2007, alma komen :

pijah, yg light cream cheese yg jenis reduced fat, dia lebih lembut, & dijual dlm bekas plastik (cam planta tu). akak guna light phili (250g) brand kraft yg ada AFIC certified halal (jakim appoint utk certify mkn2 halal dr aust).


25-05-2007, pijah komen :

klau gne cream cheese biasa, x boleh ek?


25-05-2007, alma komen :

boleh pijah, no problema!


25-05-2007, pijah komen :

tenkiyu ! ;)


30-05-2007, Ayu61279 komen :

huhu...leh try ni


24-06-2011, lyne komen :

Mesti budak2 suka ni kan...nak try la... tq alma for the super easy recipe... :)


24-02-2012, nikita nikie komen :

nak more resipi coklat homemade


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd