Google+

oleh: yani Laksam

Laksam

masakan kelantan - ubahsuai resepi dari Ida


Created on : 05-08-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 3cwn tpg beras
  • 1/2 cwn tpg gandum
  • 4cwn air suam
  • >>bahan kuah:
  • Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
  • Sdkt halia
  • Sdkt bwg putih
  • Sdkt bwg merah/besar
  • Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
  • Santan
  • Asam keping
  • Sdkt garam
  • Sedikit gula merah/gula
  • >> Bahan ulam
  • timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
  • >>cili:
  • cili merah
  • belacan
  • garam
  • limau

Cara-cara

  1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
  2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
  3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
  4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau









Laporan Masakan Bergambar (46)

Cimg5259
07-07-2007
lemak dan berkrim. laksamnya pun mudah dibuat. thanks yani.
Laporan oleh: ina

ur welkam..

P1010468
09-07-2007
first time buat laksam.Lain kali blh buat lagi mmg fav ank2.TQ k.yani
Laporan oleh: miza

budak2 memang suka laksam ni kan..

Img_1962
11-07-2007
Akhirrrrnyerr...habis jgk buat laksam ni w/pun terpaksa bercinta selama hampir 2jam nak buat laksam aje tuu tp menjadi juga dan sedap sgt2......trm ksh kak yani...
Laporan oleh: Natto

sama-sama ..

Dscf0190
18-09-2007
akhirnya dapat juga peeka makan laksam,tq kak yani..resepi nii memang best...
Laporan oleh: peekaboo

mesti lg best bila dpt makan laksam ni.. tambah2 bila dok oberC

Untitled-2
14-01-2008
sib baik menjadi 1st experimen saya.. selalu mkn yg my mom masak.. thanks ye kak yani..
Laporan oleh: cikpuanmieza

1st time masak dah menjadi..mesti seronokkan..

Dscn1463
28-06-2008
tq utk resipi laksamnya,best...2 hari mkn hi ha...hb pon mkn " em...........sambil hangguk2 pale(sedap la tu kot hihi).
Laporan oleh: ctie_ris

mungkin dlm hati dia kata.."pandainye wife aku masak".. eheheh

Dsc04159
24-08-2008
asah skil wat laksam, dah lamo benor x buat laksam sendiri, buat sikit hari nih sbb ada lebihan kuah laksa buat utk anak2 .. layannnn ;-) , tQ yani
Laporan oleh: yatiezaini
Dsc_9773_rs
16-09-2008
first time cuba ,,alhamdulillah menjadi..mekasih banyak
Laporan oleh: mamafateenz
Laksam1
17-09-2008
Salam yani, alhamdulillah sedap..tq yani.Tetiba as teringat bazar ramadhan kat Msia..meriah..
Laporan oleh: as75
Lksam
06-02-2009
baru pandai buat sendrik! sblm nih cume tau bli n makan jerk! hehehe... tQ k.yani!
Laporan oleh: hana6877
Laksam
08-02-2009
sedapnyaaa.........1st time mkn waktu sekolah rendah, jiran org klantan yg wat....pastu asek bli je sbb tak taw nak wat sendiri....alhamdulillah skarang dah leh wat sendiri...tq kak yani...
Laporan oleh: nOOrsha
Laksam
11-02-2009
dah lama buat br skrg blh hantar gmbr...tq yani..
Laporan oleh: khaty88
Laksam
15-02-2009
TQ for the recipe! dah jadi pun. tak patah, lembut dan sedap!
Laporan oleh: mariam587
007
18-03-2009
Thanks Yani. Kuahnya sedap sesangat. Laksamnye pun senang nak gulung.
Laporan oleh: fieza_fwwt
1_025
05-04-2009
Best betul laksam ni, lepas ni nk promosi kat kawan2 plak. Thanks Yani
Laporan oleh: Mummy7857
Img_2734
17-05-2009
Tq Kak Yani! Dah lama mengidam, tapi takde pengukus. Periuk nasi pun xde. At last pikir nye pikir, Ayu masukkan dlm tupperware & microwavekan 1 minit. Tadaa!! Thanxx!! ; )
Laporan oleh: ayu898

bagusnya idea... nanti nak tryla..

Dsc05441
18-06-2009
Alhamdulillah jadik juga percubaan pertama saya.thanks to Yani
Laporan oleh: MamaLily
Image_009
25-06-2009
nak bagi laporan utk mee laksam...
Laporan oleh: rizalia
Image_015
25-06-2009
yg ni pulak laporan semangkuk laksam... Cmne sifu... ok x? Hehehe..... sedap ni kuah laksam.. bau harum lada hitamnya. Thanks Kak Yani :-)
Laporan oleh: rizalia
Cimg6491
29-06-2009
Umtuk lunch hari ni. Haha rasa terer plak sbb jadi!! Thanks for the recipe mmg best.
Laporan oleh: cik com
___048
02-08-2009
mmg mudah buat laksam ikut resepi ni...laksamnyer m'jd comeyy jer!!
Laporan oleh: are3646
Laksam
27-10-2009
weehoo!! menjadi jugak akhirnya.. buat bulan lepas lagi, baru skang nk tempek gambo.. huhu!
Laporan oleh: mamaRisya
Img_3152
04-01-2010
jeng jeng berjaya jugak buat laksam sendiri nyum nyum
Laporan oleh: lindaoon
Laksam
05-01-2010
senang rupanya nak sediakan laksam ni. selama ni dok t'bayang mcm susah sgt nak menggulung. terima kasih yer Yani. resepi laksam ni memang sedap
Laporan oleh: S_Norul
Img_0468
22-02-2010
Thanx yani 4 d resepi..at last dpt juge buat sendiri laksam ni..ingat dulu susah tp sbnrnye x lah sangat bila ikut resepi yani...rasanye pun sdp..puas dpt mkn mskn sendiri.;)
Laporan oleh: ayang99
100_1112
07-03-2010
resepi lebih kurang sama,cuma saya tk letak tpg gandum utk laksam.saya guna tepung bersa sepenuhnya..ini kes mengidam baru buat..hmmm.nyum nyumm
Laporan oleh: rizalina
01052010116
02-05-2010
tq yanie, 1st time buat, sedap.. tapi azie guna ikan tongkol n xletak lada hitam.. tapi sedap, plg best laksam nya menjadi, best sgt!!
Laporan oleh: azie_ayu
12022011
12-02-2011
1st time wat,rase blh thn lh jgk..tp terltak kt mngkuk bsr la plk...10's to yani 4 de resipi...
Laporan oleh: emylda
Img_8280a
22-03-2011
sedapnya dapat makan laksam buatan sendiri... tq yani for d resepi. mmg mabeles
Laporan oleh: Kak Rosenah
Dsc05801
31-03-2011
nie la laksam sy.. da tnggal sikit bru teringat nak amek gmb =)..
Laporan oleh: fiezapjah
Photo0306
12-04-2011
salam... tq kak yani... dah lame tengok resipi ni p smalam bru try buat, menjadi laksam nye... mse kcik2 dlu pnah tngok mak sdara buat...
Laporan oleh: sitzaln
22032011211
29-05-2011
mmg berbaloi~..da lme try tp br upload gmba bb br join jd member..hm sdikit tips:klau xnk mee laksam tu patah smase dgulung,kne pastikan tpung tu da btul2 msk which is buble2 da tbentuk kt surface dy br angkat..insyallah mnjadi n sdap..=p
Laporan oleh: tya min
Laksam
06-06-2011
Confirmed...Sedap...dah buat berkali2 dah tapi tak sempat nak ambik gambar...tq Yani..
Laporan oleh: kaknita
Dsc_4389
17-09-2011
Cedap laa.....tambah 2 rase gule merah tu yg wat kuah agi kickkkk
Laporan oleh: imai78
Dscf2614
23-09-2011
Salam...TQ Yani, alhamdulillah. kali ke2 buat. menjadi. pertama pun jadi. so buat lagi. sedap sgt.....TQ
Laporan oleh: nafwabest
2011-09-11_09
02-10-2011
tq. anak anak pun suka
Laporan oleh: rasinah
Laksam
17-12-2011
first time makan laksam dan fisrt time buat sendiri ikut resepi kak yani, sedap, thanks kak yani. Buat double resepi ni sebab ada tetamu datang. Mee laksam lembut je
Laporan oleh: she_ma86
432193_353469261354264_100000735797890_1180164_83362474_n
20-02-2012
menjadi kak.... syukur... tapi nak buat mi laksam tu susah sikit... bila zaira nak gulungkan nanti dia pecah. tebal kot... masalah takde tutup periuk pun satu hal jugak, last2 pakai penutup tupperware. tapi dapat jugak la makan laksam semalam dah teringin sangat.
Laporan oleh: zairafadzil
Foto0277
21-02-2012
Assalamualaikum kak yani.. trma ksh kongsi rsepi laksam yg mudah, sy bt sparuh adunan utk pcubaan.. mkn bsma kuah laksa penang sdap jga..smga kak yani d murahkn rzeki.. amin
Laporan oleh: Norriyah
Img_6384
12-04-2012
terima kasih kak yani atas sumbangan resepi yang mudah ni...senang sangat nak buat ni
Laporan oleh: nuni
2012-05-05_22
05-05-2012
malam ni rasa nk makan laksam. so, try buat laksam resepi yani. menjadi dan sedap sangat. tq yani, sbb share resepi.
Laporan oleh: meklina
535732_442290132448308_100000019746828_91242957_1528566370_n
28-05-2012
alhamdulillah...1st time buat,menjadi lak tuh! sgt sedap! favourite saya... tq!
Laporan oleh: 19911
Photo0488
20-10-2012
menu ari ni, simple sangat & sedap...TQ
Laporan oleh: misspid
Dsc03868
25-01-2013
tq yani..pestaim ni..pestaim belajar mkn laksam selalu tgk jer xada teringin ,entah mcmana anak ada beli dn rasa..sedap lak rasa nya...tu yg cari kt myr..utk laksam ni zila guna rspi joajee sbb zila tk ramai so try cikit dulu,kuahnya rspi yani..mmg best laa..pasni leh wat lagi hehee..(cili tu lupa nk letak) ;D
Laporan oleh: k.zila66
2013-09-11_22
12-09-2013
first time mkn laksam. first time jgk msk laksam ni. xsangka jd plak. mak n hubby puji melambung. hepinye. tq byk2 kak yani. rcp ni mmg best alhamdulillah
Laporan oleh: moonbug
Laksam
24-01-2014
Thanks untuk resepi. Cuma saya half kan sebab nak try dulu. Alhamdulillah menjadi untuk first timer. =)
Laporan oleh: fatin19

Komen (103)

07-08-2006, piejoy komen :

Yani, ade tak resipi nasi kerabu?


08-08-2006, yani komen :

nak resepi nasi kerabu ke... tungguuuuu!!


09-08-2006, syikin komen :

rupanya senang nak buat laksam ni. tinggal nak buat atau tidak je kan. tq ya yani. saya mmg suka laksam. nanti nak try. biasa berapa minit yani kukus laksam tu?


10-08-2006, yani komen :

kejap je kukus.. dalam 1-2 minit je.. tenguk bila nampak gelembung2 ( ish ye ke sebut gini).. kira masak dah tu.. bolehlah angkat....


14-08-2006, hani-tihani komen :

memang senang la. sedap betul. laksam tu kalau tebal, tak leh nak gulung. patah-patah lagik. :( berdasarkan kesilapan sendiri (>_<) so, buat nipis jer. Yani, betul la kot sebut gelembung2. akak pun sebut gitu :)


27-08-2006, siti komen :

eemm..tima kasih yani..lani kat mesir...jd dah dah lama cari resepi laksam..boleh buat laksam saya harini..kl tau resepi buat laksa beras kita kongsi boleeeeh?


08-09-2006, Kak Ida komen :

yani, bagi la resepi nasi kerabu dan kerabu mangga pulak, teringin nak cuba


09-09-2006, yani komen :

kak ida.. kerap juga masak nasi kerabu tapi selalu tak cukup bahan.. tu yg asyik tertangguh nak masukkan resepi nasi kerabu kat sini.. kerabu mangga tu susah sket.. susah nak cari mangga kat sini..


19-09-2006, lissa komen :

Yani, bagi la resepi nasi lemak kelantan...teringin nak cuba.


20-09-2006, yani komen :

lissa.. lain ke nasi lemak kelantan?.. rasa macam sama je.. kalau lain pun mungkin sebab penggunaan lada kering tu.. ka kelantan lada kering dia lain sket.. besar2.. kaler dia merah tapi tak pedas sangat.


27-09-2006, emee komen :

sape ader resepi laksa penang yang best sket? boleh kongsi?


08-10-2006, tiki komen :

kalau kita ganti dengan laksa kering boleh tak?


25-10-2006, mamaidraj komen :

my mother in law penah buat masa dtg sini.....dia kata tpg beras tu yg x elok sbb xleh gulung&potong...tp dh tgk resepi tu rasanya sbb xletak tpg gndum kot sbb mmg dh nipis hbs dah time buat tu...anyway thnx..bole try nih..


07-12-2006, jehan komen :

oh mcm tu cara masaknya.. jehan memang teringin sgt nak buat sendiri.. tapi ikan apa yg sesuai buat laksam ni


12-12-2006, 307 komen :

saya dah pernah buat laksam nie tapi dia jadi keras la, masa tu tak campur dgn tepung gandum pun, tepung gandum nie kira wajib ke?


18-12-2006, annur_haifa komen :

kadang2 kalau tak sempat buat laksam, ummi saya ganti ngan kueh tiew je...mmg la rasa lain tapi boleh tahan gak la...sebab dua-dua pun buat dari tepung beras...


14-01-2007, junjs11 komen :

today wat for tea sbb ari ni terlebih rajin lak...anyway, tq yani for d recipe. dulu pernah wat guna resepi lain, x brape cantik..this one come out very nice..tp x d gambo coz my hubby n kids suka makan x d ulam..x cantik la..hehhe


28-04-2007, eleven komen :

x sangka easy to do laksam.......slalu beli je kat kedai2 tepi jalan tu....now,I can do it alone............


11-07-2007, pulutpanggang komen :

kak yani..kat nihon tepung beras ape ye dlm nihonggo? kat supa biase ade ke?


11-07-2007, Ringo komen :

pulutpanggang, tepung beras ada kat supa. nama "joushinko上新粉"


11-07-2007, pulutpanggang komen :

okeh..nti sye p carik..btw kak ringo nie yg ade blog tu kan..sye la yg tnye pasal ikan teggiri tu..ssah nye nk jumpe..yg ade saba,aji,ayu,nishin,sanma jek..=(


12-07-2007, pulutpanggang komen :

thanks ye kak ringo..lagi satu..klu gne ikan saba okey x? ikan saba berbau sket kan klu rebus..


11-09-2007, shade komen :

masa nak kukus tpng tu kan, biar kan bulat2 atau leper2 kan dulu?


13-09-2007, miz_lynne komen :

nk wat kuah.. lebih afdhal guna ikan per ek??


13-09-2007, schwenke komen :

biasenya ikn selayang yg sedap..isi die manis


18-09-2007, aipo_3030 komen :

askum.. nak tumpang tanye.. Nak kukus tu, guna tudung periuk? mcm mane? Saya x faham. Boleh tolong ajar?


21-09-2007, chefmacho komen :

pakai le tudung periuk cap buaya tu... jangan le pulak ko pegi pakai tutup periuk letrik / karan gerenti sampai besok pun x jadi laksamnya... hik hik...


11-11-2007, zubaidah86 komen :

selalu orang kelantan diorang guna laksa dan kuah laksam sedap juga sama mcm laksam.....


19-11-2007, sakura>emi komen :

kak yani tmpg tnye..kt jpun ade daun kesum ke..mm sshla nk cri..mngidam nk mkn lksa tp nk buat xckp bhn..asm keping bhn lain ade bwk stok dr msia tp daun kesun n bga kntan xde:( xsdp klo xde dlm lksa... lgi satu klo gne mee udon gnti mee lksa bole ke?..(bru duk sni 1month)


30-11-2007, cendawae komen :

suka2..nk try wat esok..sume brg dh ada..tq kak yani...u're the best(puji skali skala)...


29-12-2007, mawaddah komen :

saya dah buat laksam guna tepung beras jepun (上新粉)tu tapi rasa laksam nye pelik lah..cam makan dango....cik abg saya suke sgt laksam tapi disebabkan rasa laksam yg pelik tu dia takleh telan so dia makan ngan spegeti je..huhu...lepas ni kena bawak tepung beras dr mesia lah..


06-02-2008, by1979 komen :

Actually, kuahnya sama, cuma bila disebut laksa kelantan, laksa nye bulat mcm mi tuh (dijual yg kering di kedai) dan apabila dipanggil laksam, ianya adalah yg lebar2, mcm Yani ajar di atas. Resepi mak saya (org kelantan), tak letak bwg putih dan gula merah / gula. Lari rasanya nanti. Cuma bawang merah ditumbuk dgn lada hitam. Sambal pula, kisar lada kering (yg telah dipotong dan direbus), belacan, garam dan gula. Cuba lah...


14-04-2008, ijan_yus komen :

salam.. yani saya tak berape faham lah.. letak adunan atas periuk tue..maksudnya..kita leyek kat atas nye...maklum lah saya nie fist time nak buat...kakak saya cukup suka mkn laksam...saya nak buat untuk dia..dr dia asyik beli ajee kan


05-05-2008, umiza komen :

Yani, pls help me. Saya dah try resepi you ni. Laksam tak menjadi. You guna tepung beras ngan tepung gandum brand apa?


09-05-2008, nonoi komen :

yani..u org klte ke? resepi u mnjadi tau


16-05-2008, hana6877 komen :

aah..sy pun tk paham camne nk letak tepung tuh atas tutup periuk..pastu kene kukus. camne nk tutup periuk kukus tuh? ish ishhhhh..tk paham la denn..tlg la jwp..or tlg la bg gambo kitaorg nk tgk! terasa nk mkn nihh..nk bli,kat sini takderr..


16-05-2008, yatiezaini komen :

hana6877.. utk adunan tu kena pakai tudung periuk lain bkn tudung periuk kukusan tu ... size pula mesti kecil sikit drp size kukusan ... tudung periuk tu mcm ganti loyang ler ... tu ajer....


15-07-2008, alma_82 komen :

1st time buat, huby puji sedap. kuah pekat sedap sgt. tp laksam sy beli yg dah siap ada jual kat pasar presint 8 putrajaya


25-07-2008, nurzie komen :

kak yani, zie dah buat smlm tapi laksam tu melekat la kat tudung periuk tu.. pastu bila gulung dia patah.. nape ek? kurang air ke??? tapi kuah dia sedappp nyammmm :P


23-08-2008, ummiaina komen :

laksam yani ni mmg sedap sukatan buat laksam tu sgt2 cantik dan mudah pulak membuat nya cuma lain kali yani letak la sukatan bahan2 utk masak tu sy main bedal je,tp alhamdulillah sedap suami pun puji thanx yani


24-08-2008, yumna komen :

kepada chef2 yg terer, selain tudung periuk cap boya, kita boleh guna apa nak kukus ek? guna loyang kek bleh tak?


25-08-2008, hana6877 komen :

nih yg nk dtg ngecek laksam k.yatie nih!


05-09-2008, yumna komen :

kepada rakan2 myresepi yang arif, yumna nak tau boleh tak kalau yumna takde pengukus, yumna guna oven kaedah steam bake? atau ader cadangan lain? tingin sgt2 nak makan laksam dah la jauh diperantauan :(


14-10-2008, c-da komen :

Yani, first time kite buat laksam & 'kamikaze' pulak tu bagi kawan2 yg beraya kat rumah kite! Alhamdulillah semua suka la laksam yani ni. Lembut jeee... mudah pulak tu. Org kelate yg dtg umah pon sambil makan sambil senyum... Sedap la tuh. Somi pulak selalunya bagi tetamu tapau makanan dari rumah kite takut terbuang. Tp kali ni, dia takmo lepas.. dia simpan. Lepas ni menu tetap la kat umah kita..heheh. Tengkiu yanie


30-10-2008, marianie komen :

wah ini mmg felbret i le.....mase kecik2 dulu mak slalu buat laksam ni.....skali bau pun dah terangkat..he..he..he


30-10-2008, adnilzar komen :

biapun raz bukan org kelantan.. tp laksam ni mmg feveret ler.. nak kene try nie... =)


02-11-2008, arera komen :

dah wat,cuma laksam x jadi sangat sbb xada tmpt kukus n tudung periuk...kuah nyer sy ganti guna ikan sardinn..hubby kata menjadi!!!sedap..maklumla kat cni ikan mahal..cuma bila guna ikan sardin xyah bubuh asam keping sbb dah masam..cubalahhh


17-12-2008, hanahani5865@yahoo.com komen :

Macamane nak hantar laporan masakan bergambar?Ana dah buat laksam ikut resipi yani ni dah 2 kali...semua org cakap sedap!!!thanx yani...1st time buat terus jadi...even mula2 ada lah tumpah2 sket...nak share sikit blh x yani?...utk laksam tu, kalau kita letak sedikit garam pada tepung tu, lagi bertambah sedap...ada rasa masin2 sikit...betul.. :D


17-12-2008, as75 komen :

as tolong jawabkan ya..Ana.., sblh gambar tu ada laporan masakan kat situ je..nanti upload foto smua kat dlm tu..cuba ya.. semoga berjaya!


01-02-2009, aizamirul komen :

dah try.. best nyer


06-02-2009, zainina komen :

emm sedapnyer.. teringin sangat nak cuba.. hehe


05-04-2009, faz74 komen :

kita punya kuah laksam warnanya tak putih, kelabu..ada rahsia ke tak nak dia kelabu sangat eg letak santan hujung2 ke?kita ni orang kelate tapi belum xpert masak laksam...


05-04-2009, mama kastam tioman komen :

Biasanya kelapa tu banyak banyak sgt tersagat tempurungnya kut..bila kelapa hitam memang efek pada santan..wallahuallam.. : )


25-05-2009, cantik80 komen :

salam.. yani saya nk tnya sikit leh.. umah xde tudung periuk yg besar kalu saya gune pinggan plastik bole ker..


31-05-2009, kaknita komen :

akak dah cuba ...mmg sedap!!... Tima kasih yani...


08-06-2009, tapai pulut nusantara komen :

laa.. ingat kor susah nak buat laksam ni.Sok kalu tak dokapa-apa nak try buat nga org umah.kukusan buat tapai pulut pon ada.daun kesum tanam depan umah pun ada lagi.cuma masalah lor ni anak kawe tak brapa suka make laksam ni.mok dia ok walau dia org slangor.dulu pon tak lih telan jgak pasa kuah dia tu lemak2 santan ckit.Tapi loni dah localise.Harap anak2 kawe 4 org ni slow2 boleh makan laksam yg dimasak oleh mok dia sediri.


15-06-2009, opie komen :

ikan tu nak guna ikan ape? atau boleh guna ikan ape-ape pun.


15-06-2009, pinkbusu79 komen :

bestnyer....kita dah lama nak belajar buat laksam....cuma x tahu nak buat je...kuahnye kite tahu........lepas ni lah try...


18-06-2009, MamaLily komen :

dah try Alhamdulillah jadik.thanks to yani.resepi tuk nasi kerabu ade tak khasnya yg biru tuh.mana nak carik bunga dia eh?


25-06-2009, charkoeyteowgirl komen :

salam k.yani... mcm bes je laksam nye... hehe... sy nk tnya, masa nk kukus 2... doh 2 dlm keadaan cemana? bulat ke... @ kene lenyek siap2?


25-06-2009, Jenon komen :

Well, I memang minat makan laksam tapi tak tau nak buat, tengok resipi ni terliur pulak. Banyak komen yang membina. Bole cuba lah nanti. resipi dari Kelantan yang lain ade ke?


27-06-2009, sua_sue komen :

salam k yani....sedap bebeno laksam k yani nih....x dan dah nk snap gambo....


27-06-2009, sua_sue komen :

chakuetiogal-> untuk laksam tu..bukan doh yer...dia cair....bila kita tuang dalam tudung piuk dan kukus..dia akan mengeras....sori k yani..tulung jawap....sian kat org nak buat....


27-06-2009, charkoeyteowgirl komen :

ye ke...hehe..malunya...act saya ni xpandai masak sgt...n skang baru nk blajar masak...nnt da kawen xtau masak ssah la kan...naseb la ada kwn promot myresipi.com nih...bru nk cuba2 la skill sndri...hehe...anyway, thanx ye 2 kak sua_su coz tlg jawab soalan sy..insya Allah kalo ada masa n pluang saya akan cuba wat laksam ni...nmpak cam bes sgt (^_^)


27-06-2009, yani komen :

tima kasih sue tolong jwb soklan charkoeyteowgirl tu... charkoeyteowgirl samalah kita. Masa lum kawen x reti masak.. dah kawen ni baru ler pandai sket..


27-06-2009, sua_sue komen :

k yani n chakuetiogal...samalah kita......sblm kawen...seme mak yg buat.... :P


30-06-2009, mazniza komen :

ermmmm....sedap nyer...x sabar rasa nyer nak makan laksam..


13-07-2009, Rodd komen :

Salam Yani, kita nak ucap tima kasih sesangat walaupun lmbt dh terlambt, tp sekali try jer trus jadi. Tekiu Yani sedap gilerrrr


27-07-2009, mamamok komen :

u know what!.. i dah try sabtu hari tu.. senang & cepat!.... mcm tak percaya je.. thanks a lot!


26-08-2009, noor affizah hj md nor komen :

assallamualaikum...saya baru 1st time nak mencuba nih..harap2 berjaya la ek..slalu makn je laksam..xpenah buat pun..hehehhe


29-08-2009, imsagi21 komen :

salam.. ala, ari ni try buat tuk buka puasa, tp laksamnye x jd.. rupanya dah bc sampai habis br tahu yg laksam nye cair.. tak pe la.. mlm kang nak try buat laksam lg sekali.. harap2 menjadi...


29-08-2009, yani komen :

terima kasih pada semua yg dah cuba resepi ni.. utk imsagi21.. semoga menjadi laksam mlm ni


05-09-2009, ruza adip komen :

salam yani. tima kasih bg resepi yang senang & sedap. Dah cuba buat petang tadi untuk berbuka. Suami & anak2 suka. x pernah buat tapi jadila, seronoknya.


06-09-2009, Humaiera Hanif komen :

Ramai plak yg bagi komen nie.. nak try gak lah... semalam berbuka pose hubby ade belikan laksam, hampeh tul tak sedap langsung. Pastu hubby cakapla "kan best kalau awak pandai wat laksam nie... x yah nak bli.." huwaa.


28-09-2009, jeaymeliah komen :

tambah 1 sudu tepung ubi, laksam akan nampak berkilat, lebih cantek n sedap....masuk jer 1 sudu myk dlm adunan, yak sapu myk kt tudung periuk...cepat siap cepat leh makan...... mertua sy org klate.


08-10-2009, cempedakgoreng komen :

ish!! terlioq aku dibuatnya tengok photo laksam hang nih... favourite aku nih..selalu aku beli jer, nti nk try buat lak! Selalu aku beli kt pasar malam je...thanx for sharing the recipe!!


21-10-2009, bungacico komen :

cuba try buat laksam ari nie..x sangka lak menjadi...memang best la resipi dri kak yani ni...dapat pujian plak tu dri hubby n mother in law...pas ni leh buat bussiness plak..hihihiihi...jgn mare yer kak yani...apa2 pon thank u for you resipi!!!!!! seronok giler coz menjadi laksam saya w'laupon baru 1st time buat....


22-02-2010, rbecca cookies komen :

yani..u punya laksam bestlah..i dh wat byk kali..tp x sempat ambil gmbrlah..siap bg jiran2 lg...semua puji sedap..thks yani


09-10-2010, nita rita komen :

yani hubby i suka tau resipi u ni tq mmg sedap!!!


29-10-2010, sifat komen :

Alhamdulillah...menjadi juga first time sy buat laksam ikut resepi yani...seronok gak buat laksam sdiri...peliknya ada yg elok boleh gulung ada yang rapuh patah...agaknya silap masa mengikus ke? saya guna 2 pengukus, yg pengukus biasa ok jadi elok, satu lagi guna kuali lapik besi dan letak tudung periuk mcm tutupnya tak rapay la pulak...mgkin wapnya terkeluar tu x jadi tu..kes nak cepat siapla ni...sebabnya kuah dah siap anak2 dah ambik giliran dgn pinggan....yg penting laku....baru best nak memasak! tqvm...


21-11-2010, Shazita komen :

kak, bawang2 tu nak taruk berapa coz x tau nak agak la...


30-11-2010, moksuAna komen :

kak..tq sedap sgt.sori lupa nak ambik pic laksam..first time buat dah jd..tercapai jugak hajat mertua sy nak makan laksam yg sy msk..puas cari resipi..dpt gak..memang jd la...dia punya mee laksam saya buat dua kali..coz x cukup...he he he.semua puji kata sedap.anak2..betambah2 makan...tq ye


10-12-2010, sham_sudin komen :

salam yani n everybody...semalam dah try wat laksam ni..hehehhe...alhamdulillah jadi.... tapi tang part laksam tu kene praktis lagi....


15-12-2010, kakchikparit komen :

fist bukak resepi ni saya cuba terus menjadi.. kalu keras tambah air skit lagi.. t.q sangat..jiran-jiran pun mintak resepi.. n kalu buat open house jek depa mesti suh kita wat laksam jek..makan sedap buat penat nyer...


09-03-2011, Chef Aida komen :

Nak sedap lagi ikan tu dibakar, ni yg ori punya hehe


18-03-2011, azizahrazali komen :

eemmm..mmg seronok kalu dah jadikan..first time buat..mula2 takut gak x jadi...bila dah cuba...emmm cdapnya..thanks kpd yg sudi kongsi resepi ..dptlah 10 markah dr hubby


18-03-2011, azizahrazali komen :

eemmm..mmg seronok kalu dah jadikan..first time buat..mula2 takut gak x jadi...bila dah cuba...emmm cdapnya..thanks kpd yg sudi kongsi resepi ..dptlah 10 markah dr hubby


23-03-2011, ayuali79 komen :

nk cuber buat lah..nanti upload gambarnyer kalo laksam jadi yer...kalo tak..hehehe..


19-04-2011, lindasham komen :

nak cubalah..memang minat mkn laksam..selalu nya beli ajer tp x puas...akhirnya dpt jugak resepi ni...tq sbb share resepi ni...


10-05-2011, shiha_anwar komen :

kak..wkt nk buat yg menda mcm keuteaw tu kite buat bentuk leper yer pastu letak atas periuk?


03-06-2011, syel komen :

sabtu ni cuti leh try wat sendiri..beh ni mkn dgn belacan bakar yummy..slurppp


06-06-2011, aliss komen :

Bestny dengar, mcm nak cuba........ terima kasih semua.


06-06-2011, aliss komen :

Bestnya dengar, mcm nak cuba........ terima kasih semua.


06-06-2011, syeera89 komen :

nak try wat laaaa...hehe.sbb dah terliur nh...hehe


06-06-2011, ammtie@dli komen :

ikan brape kg rebus?


29-06-2011, Mekar_Bakawali83 komen :

cedap nyer...nak try la ptg nim....


30-06-2011, Mekar_Bakawali83 komen :

k yahi...smlm jadik jugak wat laksam tu...mmg terbaik....adunan laksam tu....campur2 kukus....terus jadik...cam x percaya jew....maklumla sy org baru kat sini....hehe...gambar da amik...dalam kamera..x upload agi...nanti la yerk....


13-09-2011, nafwabest komen :

salam...TQ yani. saya dah cuma. memang menjadi dan sedap. senang nak buat. cuma lenguh kaki masa mengukus je...so far hubby kata boleh buka kedai jual laksam..heheh. TQ..TQ


13-09-2011, nafwabest komen :

gambar tak sempat nak uplord...lain kali mesti buat lagi dan mesti uploar gambar...


18-09-2011, fm lover komen :

cili tu nak kene masak ker...


26-10-2011, muslimahakram komen :

sy x cube lg..tp nampak sgt sdp..tq for the resepi yani..=)


29-05-2012, umiyin komen :

ni nak try cuti2 ni...peberet nih...tq yani, jarang sgt beli dapat yg betul2 kaw..kuah cairla...laksam hancur la..


04-07-2012, nuursha komen :

sedapnyee.. ni baru kahwin ni.. xcited nk buat mcm2.. hee~~ lg2 abe ore kelate.. nyumm~!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd