Google+

oleh: kak fida ♥Epok - Epok Sayur™

Epok

Dah banyak rcp epok2/karipap kentang dlm MyR, skali2 ubah selera dgn epok2 sayur pula,enak makan dgn sambal cuka atau sos cili... :)


Created on : 18-04-2012

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( tergantung doh yang dibulat2kan )

  • BAHAN KULIT :-
  • 500 g tepung gandum
  • 100 g minyak sapi/majerin*
  • 3 sb minyak masak*
  • 150 ml air*
  • 1 1/2 sk garam* (masak mendidih bahan *)
  • 100 ml air suam - tambahan air buat uli
  • INTI SAYUR :-
  • 300 g taugeh - dibersihkan
  • 200 g sengkuang - dihiris memanjang
  • 1/2 batang lobak merah - dihiris memanjang
  • 1 biji bawang besar - dihiris
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 biji lada merah*
  • 1-2 sb udang kering* (tumbuk halus bahan *)
  • sedikit minyak untuk menumis
  • sedikit kucai - dihiris dan garam secukup rasa
  • SAMBAL CUKA / KASTURI :-
  • 6-8 batang lada merah - buang biji*
  • 1-2 ulas bawang putih*
  • 1/2 cawan air* - ( kisar halus bahan *)
  • 100 g gula pasir
  • 1 1/2 sk garam
  • 5 sb cuka atau jus limau kasturi
  • SAMBAL SOS :-
  • 1 botol sos cili
  • 1/2 botol sos tomato
  • 4 ulas bawang putih - tumbuk
  • 3 sb kicap manis
  • 1 cawan air
  • sedikit garam dan gula secukup rasa
  • BAHAN KULIT (rcp ke2 sukatan cawan) :- 4 cawan tepung gandum, 1/4 cawan majerin*, 1/4 cawan minyak*, 1/4 sk garam*, 1/2 cawan air* (bahan* dimasak bersama), 1/2 cawan air suam - utk menguli secukupnya, ...(cara menguli doh sama seperti di atas)

Cara-cara

  1. Sos
    Campur semua bahan2 sambal dan masak hingga mendidih,tambah air jika ingnkan sambal yang cair.Ketepikan.Lakukan yang sama jika ingin menggunakan sambal sos.
  2. Inti
    Untuk inti...panaskan minyak, tumis bahan kisar,bawang besar hingga wangi dan masukkan sayur2,perasakan dgn garam,masukkan kucai.Sejukkan, toskan jika inti berair.
  3. Untuk doh...Tepung digaul dengan campuran minyak panas dan kacau hingga rata.Tuang secukup tanbahan air suam dan uli hingga sebati dan lembut.Perap 1 jam.
  4. Epok_loyang
    Bulat2kan doh hingga habis dan canai tipis lalu isi inti, lipat dan kelim kemas2.
  5. Goreng epok-epok dalam minyak banyak hingga kekuningan dengan api yang sederhana panas.
  6. Hidangkan epok-epok sayur dengan sambal cuka/kasturi atau sambal sos.
  7. Klik untuk isi cara-cara di sini









Laporan Masakan Bergambar (3)

Epok_
20-04-2012
anak murid hantar laporan!hehehe..epok2 ni tak muak makan sebab tak serap minyak...siap goreng je ilang terus..tima kasih kak fida..sos tu pakai nisan/gula melaka,tu pasal tergelap sket! (:
Laporan oleh: baking sokmo

amboii..siap gorng je ilang..dh jadi iklan epok2, kjp ade kjp tkde yer...ekheheee...mmm..sos klau dh boh gula melake mesti lebih sdp yer...mekaseh baking sokmo krane sudi mncube... :)

Dsc00341
22-04-2012
salam k.fida, akk buat 2 bentuk, yg bulat sprti diajar oleh cikgu Zainah dlm home science class dolu2. yg bntuk cam karipap biasa tu ikut cikgu fida..hikhik. sedapnyer.. sos pon sdp.akk buat banyak, buat stok. blh mkn ngn goreng2an 9t. jazakillahukhair k.fida utk rspini..(k.fida ingt x dlu ade lagu tntang epok2, pnyanyinye wanita...)
Laporan oleh: kakbesah

w'salam kakbesah...alhamdulillah nmpk bnyk tu, klau bntuk bult tu mcm yg akak wat jual kcik2 dulu bwk bakol rotan, arwah mak wat utk mmbezakn dgn epok kntng..hehee..klau tang lagu tu tk pasti sape ler kakbesah tapi akak yg puas nyanyikn lagu epok-epOk!!!..epOkk-epOOoOOkk!!... ekheehee...:D..maceh kakbesah krane mncube.. :)

Foto0730e001
25-04-2012
assalamualaikum kak fida..sdapp epok2 syur ni.. ermm..bcinta jga nk mgelemnya kak.. bjar mgelem kat you tube dgn azizulhasni awang.. nor bt 1/2 adunan je.. dpt la 16 bj.. mcm2 bntuk nor dpt.. kna praktis lg ni.. tgok akak mgelem cntik je sma sz nya.. trma ksh kak.. pasni nk bt lg ank2 pn ska mkn tp x cicah sos. trma ksh kak
Laporan oleh: Norriyah

wa'alaikumsalam Norriyah..alhamdulillah..nmpk elok mnjadi,kembong2 epok2 tu,tkpe, slalu2 wat insyaAllah akan cntek ler kelimn tu,akak dh mule mengelim sjk skola rendh lagi...heee..mekaseh nor krane dh mncube.. :)


Komen (30)

18-04-2012, kh267tm komen :

Salam kakfida...epok2 sayur ni mmg fav akk..tapii..kuih niii la yg buat akk stress sgt nk buat...1.bab nk menguli tu..tgn dah tk kuat..hehe..klau guna mesin boleh tk ?..2.bab mengelim tu mmg akk tk pas2...tahan akk pegi kelas blajar buat epok2 ni...mcm2 jenis..tapi bila mengelim tu..fail..tk cantik mcm org buat...tu yg mls tu..hehe... :)


19-04-2012, kak fida komen :

w'salam kaklong...kaklong utk 500g tepung tk bnyk sgt, rase2 boleh je uli ngan tangan tapi klau nk uli dgn mesen mmng boleh, gune hook utk menguli..kaklong agak2 tk reti kelim boleh ler tekan dgn garfu lebih mudah..heee...rcp ni pon rcp drp seorng guru yg mengajar 1 set epok2 tapi akak tk pegi,suro kwn pegi pstu share harge rcp ...heheee.. :)


19-04-2012, baking sokmo komen :

nampak sedap!


19-04-2012, quinnie komen :

wahh saya tak pernah makan kak inti sayur2 gini...mesti sedap ni cicah sos..:)


19-04-2012, Norriyah komen :

salam kak fida.. slmt pg smga sntsa cria2 slalu.. mnarik intinya mcm inti popia.. sdapp ni.. kak blh tak tnjuk cra2 nk mgelim..?


19-04-2012, cayang_honey komen :

sedapnya tgk epok² nie!!!


19-04-2012, k.zila66 komen :

salam fida,seeedapnyaaaa....laaaama teringin nk mkn...tq2.. :)


19-04-2012, miazahira komen :

akak sedapnya sos


19-04-2012, kakbesah komen :

salam k.fida, wee..bestnye epok2. mse skolah dulu ada blajar buat dlm home science class form1 @ 2, x ingat.. tp pstu x prnah buat. tp akk maseh ingat lg rasenyer.. sedap! tp, sos x pasti same ke tak. isy, x sabo la nk try.. mekaseh la k.fida share rspi ni, kakbesah sukeee..


20-04-2012, kak fida komen :

baking sokmo...hrp2 sudi ler cube yer.. :)


20-04-2012, kak fida komen :

Q...mmng sdp epok2 inti sayur..klau nk tmbh timun pon sdp tapi dibuang dulu bijinya baru di pasak...klau dh lebihkn sayur,rench tu kenalh disuaikan rasenye yer..seperti kite menggoreng sayur biase jugak...ikut citerase... :)


20-04-2012, kak fida komen :

w'salam Norriyah...slmt pagi..mekaseh...mmng inti sayurnye seprti inti popiah goreng,agak2 bnyk lebihn drp buat epok2 boleh buat popiah jugak..make dpt ler 2 mcm kuih dlm 1 hari...heheee...alahai ma'af ler nor, tk reti pulak akak nk amek gmbr ketike mengelim...nnti keliman doh tk nmpk,jari gemok akak jek yg menonjol lebey...ekheheee... :D


20-04-2012, kak fida komen :

cayang_honey...jgn tngk jek...kene ler cube yer...heheee... :)


20-04-2012, kak fida komen :

w'salam zila...klau dh lame tingin boleh ler cube yer...akak baru selitkn 1 lagi rcp doh dgn suktn cwn... tu yg slalu akak buat...klau rcp kulit doh atas tu yg mmng ade dlm kertas rcp..heee... slmt mncube yer... :)


20-04-2012, kak fida komen :

miazahira...mmm..sos je ker yg sdp...heheee...leh ler cube..ade 2 rcp sos akak sertakn...pilih jek..klau tk wat epok2 sayur boleh cicah dgn mknn lain yg sesuai..jmpot2 ker...kopok2 ker..heeee.. :)


20-04-2012, kak fida komen :

w'salam kakbesah...akak pon sukeee epok2 sayur ni...klau ade keramaian, bwk epok2 kntng dgn epok2 sayur, slalunye epok2 sayur yg abes dulu..heee..klau sejak zaman skola rase2nye lame btol tu kakbesah tk mkn epok2 sayur...heheee..bile2 ade mase boleh ler kakbesah terai yer... :D


20-04-2012, miazahira komen :

ala akak ni karipap tu takyah cetir lee gerenti cedapnye sosnye lagi cedaaaaaap he3


20-04-2012, miazahira komen :

ala akak ni karipap tu takyah cetir lee gerenti cedapnye sosnye lagi cedaaaaaap he3


20-04-2012, baking sokmo komen :

pg td dah buat kak fida,adik2 tnya mane dpt resepi ni!ahahaha..sdp kate nya..nk buat juadah wajib nti bulan puasa..best!


20-04-2012, baking sokmo komen :

technical error!huaaa,sampai 2x bersiaran!sori2..kt mane nk edit/delete ye?


21-04-2012, kak fida komen :

miazahira...heheee...mmng mia, epok2 ni pekenekn sos baru sdp, klau kite wat bnyk boleh brtmbh2 org2 yg tinggl nk mkn jek...heheee... :)


21-04-2012, kak fida komen :

baking sokmo...klau nk delete slh satu kena log in dulu, bile dh masok dapur baking sokmo, klik bahagian Laporan Masakan...dr situ delete ler slh satu laporn gmbr yg berdouble2...heeee..ppon mekaseh yer baking sokmo krane sudi mncube..adik2 tu klau dh brtanye,esok2 leh ler wat sndiri yer...heheee... :)


21-04-2012, baking sokmo komen :

tima kasih banyok2 lg skali ye kak fida..hehe..malu btanye sesat jalan!hehe..


21-04-2012, ietabeepee komen :

Kak Fida...epok2 ni bole difrozenkan x??...Ieta klu wat epok2 biasanye dlm qty bnyk pastu frozenkan...sng, bla nak mkn jer bru goreng..


23-04-2012, kak fida komen :

same2 kaseh baking sokmo.. tk jadi masaalh tu,smenjk 2 menjk ni Myr trafik jem ramai yg ade terranto komen pon brdouble2..heheee..klau ler terranto epok2 berdouble2 kali umah jiran sebelh mesti sukee...nnti no komen katenye...ekhehehee... :D


23-04-2012, kak fida komen :

same2 kaseh baking sokmo.. tk jadi masaalh tu,smenjk 2 menjk ni Myr trafik jem ramai yg ade terranto komen pon brdouble2..heheee..klau ler terranto epok2 berdouble2 kali umah jiran sebelh mesti sukee...nnti no komen katenye...ekhehehee... :D


23-04-2012, kak fida komen :

ieta..klau nk difrozenkn utk 1,2 hari mungkin ok sbb klau lame2 utk inti sayur mungkin tk sesuai kot sbb nnti inti jadi benyek stlh di nyah bekukn, same jugk seolah2 kite menyimpn lebihn lauk sayur goreng dlm petiais mmng tk sdp ler pd akak klau nk dipnskn utk dimkn semule, ppon hrp ieta boleh ler cube sedikit dulu yer dn frzenkn dn liht hasilnye yer...slmt mncube yer... :)


23-04-2012, kak fida komen :

baking sokmo!!.. oooppss!! akak pon dh terranto komen bls berdouble2 daaa... hehee... :D


10-05-2012, purplerossa komen :

tertelan2 air liur den melihat epok2 nih..confem sedap!bleh gune acuan karipap je..hehe..hepp!main tipu!..tq kakfida..


10-05-2012, kak fida komen :

purplerossa..mmng boleh gune acuan karipap...acuan karipap mmng khas utk wat karipap..heeee...bukan main tipu...heheee..mmudhkn kerje bagi sape2 yg blom pndai mengelim...klau tk, tk merase ler epok2 sayur ni dn epok2 yg sewaktu dgnnye....heheeee... :D


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd