Google+

oleh: DianaA Kari Ketam

Kari_ketam_3

Resipi yang mudah untuk ibu yang bekerja... gambar tak berapa best sebab snap time dalam periuk hehe...


Created on : 15-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi DianaA




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 kg ketam, dibersihkan
  • 4 sudu makan rempah kari ikan
  • 1 cawan air
  • ½ liter santan pekat
  • garam secukup rasa
  • serbuk perasa jika suka
  • minyak untuk menumis
  • # Bahan untuk dikisar #
  • 2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
  2. Masukkan rempah kari ikan dan gaul rata. Kemudian masukkan 1 cawan air dan gaul sebati.
  3. Masukkan garam, serbuk perasa secukupnya dan ketam. Gaul rata dan tutup periuk selama 5 – 10 minit sehingga ketam bertukar warna.
  4. Akhir sekali masukkan santan, dan bila ia telah mendidih. Kacau sebati, padamkan api, angkat dan hidangkan.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (3)

P8140750
14-08-2007
ketam ni my hubby tangkap sendiri tau... sedap!! thanks Diana...
Laporan oleh: mama_myvi
Gulai_ketam_nenas
27-03-2008
Campur dengan nenas. Fav my husband. TQ
Laporan oleh: hazila
Dsc_1282
02-01-2009
selalu buat tapi tak snap gambar.kali buat dengan kentang sebab nenas tak de,masak kari ketam paling best dengan nenas.tapi guna kentang pun sedap juga.
Laporan oleh: zaina

Komen (9)

15-05-2007, kakfiza komen :

Diana...masak ketam ni kalau campur ngan nenas sedap jg...


15-05-2007, DianaA komen :

kakfiza, D tak pernah cuba letak nenas... sedap ya kak... nanti lain masa D cuba letak nenas... sure ada manis2 gitu kuahnya :)


15-05-2007, yana komen :

tq D, sudi kongsi resepi ni. bila dah buat nanti yana tempek foto kat sini.....


15-05-2007, sitiazma komen :

my favourite ni D....bila le aku bole merasa makan ketam nii..makin home sick tengok resepi D.


15-05-2007, Suelin komen :

ketam...oooo....ketam.....mana la nak cari ketam kat german ni.....nasib baik tengah menghitung hari nak balik cuti kat malaysia...leh ler cube nanti...nampak cam simple n sedap!


15-05-2007, faziah komen :

Ketam memang sedap kalau masak dengan nanas,menjadikan isi ketam tu menjadi manis.begitu juga kalau masak udang add sikit nanas sedapnya membuatkan kolestrol naik mendadak


16-05-2007, DianaA komen :

>>> Yana, sudilah mencuba.. nanti dah cuba tampal gambar kat sini ya... >>> sitiazma, alahai berada di perantauan ya... nanti balik boleh makan ketam ya :) >>> Suelin, alahai lagi sorang kawan kita kat rantauan... tak pe dah nak balik cuti kan boleh pekena chilli crab, kari ketam semua jenis masakan ketam hehe.... >>> Faziah, D kalau masak lemak cili padi udang memang ada letak nenas, ketam belum cuba.. nanti leh try.. tq...


31-08-2007, Dea komen :

pic tuh tak kisah laa snap kat mana pun...janji sodapppp....ahaks!


25-12-2011, Yani Adil komen :

saya da cuba mskan ni semlm...semua ahli kluarga saya suka dgn Kari Ketam ni psl suami pun hantu ketam...kekeke but nk tanya mcm mana nk upld gbr mskan saya di sini?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu