Google+

oleh: Makyong Ikan tongkol goreng kicap

Ikan

Ikan yang direbus dulu sebelum goreng


Created on : 02-08-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Makyong




Bahan-bahan ( - )

  • >>Bahan untuk rebus
  • Ikan tongkol
  • asam keping
  • lengkuas
  • garam
  • manisan/gula melaka
  • >> Bahan untuk goreng kicap
  • bawang besar-hiris
  • bawang putih- hiris
  • cili padi- hiris
  • kacang panjang
  • kicap
  • sos tiram

Cara-cara

  1. Bersih ikan dan rebus dengan bahan-bahan rebus. Letak siket air tapi tak payah tenggelam ikan. Tutupkan periuk.. biarkan di atas api 4-5 minit. Ikan yang dikukus semalaman lagi sedap bila digoreng.
  2. Goreng ikan tongkol yang direbus sehingga garing. Ketepikan
  3. Tumiskan bawang dan cili sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan kacang panjang. Goreng dalam 2-3 minit.
  4. Kalau nak berkuah masukkan sedikit air rebusan. Lepas tu bolehlah dimasukkan ikan. Kacau biar sebati.
  5. Sedap dimakan ketika masih panas-panas

Tag

ikan

Laporan Masakan Bergambar (29)

Ikan
01-09-2006
tambah sket sos cili.. emm sedap.
Laporan oleh: yani
Img_2044
13-02-2008
ada la kelainan skit.selalunya goreng jer.
Laporan oleh: hunny
Dsc00851
11-03-2008
dulu kureng sket ngan ikan tongkol ni, pas msk ni dh jd kgemaran seisi rmh lak. tq
Laporan oleh: Aziemas
Ikan_tongkol_masak_kicap
23-03-2008
memang best..
Laporan oleh: nor_67
Picture_617
25-06-2008
wat ikan kembung j..half goreng gitu j..sedap gak
Laporan oleh: junjs11
Picture_619
25-06-2008
taraaa...ni yg complete ikut resipi..sedap, tq
Laporan oleh: junjs11
Dsc02265
31-07-2008
sedap.. tapi kak ton pakai ikan kembong je,,,tak de ikan tongkol... lain kali kena try ikan tongkol pulak
Laporan oleh: Kak Ton
Dsc00034
09-09-2008
buat last weak...sedap
Laporan oleh: mayza
P1000727
25-12-2008
sedap....... anak2 dan hb pun suka
Laporan oleh: imim
Ikan_tongkol_goreng_kicap
02-03-2009
dah jd lauk kegemaran...
Laporan oleh: nor_67
Picture_393
18-05-2009
first time cuba resipi ni..eemmm..sedap la...hubby mkn sampai btambah la...tq sudi bkongsi resipi yg sedap ni...
Laporan oleh: isliea
Dsc_6914
13-08-2009
emm,sedap.ada kelainan ...selalu terus goreng je.
Laporan oleh: zaina
Imag0011
14-08-2009
ada kelainan, n bt berkuah sikit, anak2 dh tentu suka kicap2 ni, tq
Laporan oleh: rosaliza
Ikan1
20-11-2009
sedaplah!! selalu goreng bodo2 jerk.... tQ makyong!
Laporan oleh: hana6877
Tongkol2
28-12-2009
Sedap..manis ada,pedas ada,masam ada..thanks makyong :)
Laporan oleh: HaSue
Tongkol2
19-01-2010
Kali ni biar semalaman selepas direbus dan tambah sos cili mcm kak yani ketika digoreng..yummy!tq
Laporan oleh: HaSue
Dsc00501
19-02-2010
Ok la..ada kelainan...biasanya asyik buat msk lemak dan sambal. Thanx for sharing.
Laporan oleh: mamamyza
Kicaptongkol
01-03-2010
memang lebih sedap dimakan keesokkan hari...thanks makyong .... :p
Laporan oleh: ctmas
Picture_028
10-03-2010
sedaaap! next time boleh buat lagi...tq
Laporan oleh: dayang_jack
P1020221
12-04-2010
slm...cedapnya,nyam,nyam,nyam..
Laporan oleh: Mariani(KT)
06082010822
09-08-2010
dah cuba resepi nie kelmarin...agak keras sket isi ikan tu ya..mungkin jika dikukus lembut sket kot...?
Laporan oleh: myra_akira
Ikan_tongkol_goreng_kicap__1_
14-12-2010
Salam..Yang ni versi tarak kacang panjang...Nyum nyum sedappp...Thanks sudi resipi sini
Laporan oleh: Nenie
Dsc09785
30-04-2011
memang best ikan tongkol berkicap ni......sedapppp..maceh makyong
Laporan oleh: mass80
Tongkol_masak_kicap2
07-05-2011
sedap! tq atas resepi =)
Laporan oleh: tun_telani
14052011008
14-05-2011
thks kak,, sedap ikan ni...buat tuk lunch td... (>_<) TQ!!!!
Laporan oleh: syalina
Ikan_tongkol
05-01-2012
salam, 1st time wat, best. lain kali leh wat lagi.Tq
Laporan oleh: ibu_aqil79
Foto0395e002
11-03-2012
salam makyong..trma ksh dh cba rspi ni. gna ikan kembung je.
Laporan oleh: Norriyah
220320121359
22-03-2012
da 2 kali cube..mmg best.slalu wat gulai jer.tapi kali ni xde kacang pnjang,so lebihkn bawang besar n tambah tomato.cmne pun mmg sedap..trime kaseh makyong.ur my hero!
Laporan oleh: lieza_hamdan
Dsc07751
06-04-2012
ada kelainan cikit...sedap!! guna ikan kembung jer!..tq atas resepi ni.
Laporan oleh: k.zila66


Komen (28)

09-08-2006, syikin komen :

salam. nak tanya kenapa mesti rebus dulu ikan tu sblm digoreng? tak blh ke terus digoreng?


10-08-2006, Makyong komen :

Boleh juga kalau nak goreng tanpa rebus.. tapi ianya tak sesedap dari yang direbus dulu.


14-09-2006, Ruse komen :

nak tanya ikan tu kn goreng kan? letak garam kuniyt cam biaser ker??atau goreng begitu shj??


24-07-2007, emilda komen :

ikan tongkol ni mmg best, masak sambal pun best jugak


11-03-2008, rabiatun komen :

Makyong, saya tolong jawabkan ye.Ruse, ikan tongkol tu rebus dulu, then terus je goreng tak payah bubuh garam kunyit dah sebab ia dah cukup rasa (masin, masam sume dah complete).Goreng garing skit..sedap, cubalah.Selain ikan tongkol ni, ikan kembung pun ok.Guna cara yang sama (rebus letak asam keping, garam,lengkuas dan sedikit manisan).Rebus hingga airnya nak kering sikit, then bila nak makan goreng garing.Sedap sangat makan ngan nasi panas2.Cubalah.


19-05-2008, mayani komen :

betul tu ...ikan tongkol ni rebus dulu dgn asam baru sedap...mak i selau jugak buat mcm tuh


24-05-2008, sina komen :

sina cuba hari ni...seap hingga menjilat pinggan....memang sodap le


27-05-2008, manisnyermawar komen :

ishh.. nak try masak la..


28-05-2008, manisnyermawar komen :

em.. saya dah buat semalam.. sedapnyer.. nak upload gambar.. bateri hp abis lak.. lenkali saya upload gambar ye.. terima kasih makyong..


08-09-2008, mayza komen :

dah try resepi ni.. sedap...


16-10-2008, Ifa.ms komen :

pernah gak buat ikan tongkol masak kicap ni...tp tak le rebus dulu...dah cube memang best...isi ikan lembut dan sedap....


23-10-2008, AIDA LIZA komen :

guna ikan tenggiri boleh tak? Mlm ni saya nk try resepi ni...kalau sedap pujian utk penciptanya..


11-11-2008, I'jaz komen :

assalamualaikum... mmg sedap..buat sesiapa yg msh blm mencuba resepi ni...jgn lepaskan peluang..suami sy pon puji..


22-01-2009, kakyush komen :

Mak sedara (belah suami) saya pesan, kalo nak masak guna ikan tongkol mmg kena rebus dulu..baru isi dia ada rasa. Mcm buat kuah nasi dagang, ikan tongkol tu mmg kena rebus dan simpan semalaman, pastu baru masak.


03-03-2009, powergirl komen :

ikan tongkol tu hendak lah di rebus dulu .. sebab nk hilang kan bau hanyir nya .. bau ikan tu kuat sgt


18-05-2009, ieka aeryka azman komen :

makyong~~ tx..kte br wt sbtu lps! hb smpy gigit ekor ikan tongkol tu! abes lesp 2 ketul,,x tingglkn kte pn! feveret dye mmg ikan tongkol,, tp sblm ni x pnh tw pn klu rebus pky air asam lg sedp! tx sgt2 makyong!!


27-05-2009, salina salleh komen :

Makyong, saya suka ikan tongkol, ada tak resepi ikan tongkol masak gulai untuk nasi dagang


15-02-2010, k.zila66 komen :

salam makyong..teruja tgk kkawan buat..tu sbb kte buat sedapp gak mekasih ya..nnti leh wat lagi...


29-05-2010, allynne"z komen :

tongkol goreng memang favourite sy....tp smlm i cuba masak resepi ni....memang sedap sangat2.biasa nya terus goreng mcm tu je,x de rebus2..yg pasti memang sedap...rasa nya memang lain dr yg sy masak sblm ni..tp sy x rebus smlman,just 15 mnt je..tu pun dah sedap.....tq makyong.......x sempat ambil gambil coz,siap masak terus makan...


17-08-2010, norimahsofea komen :

nak cuba balik ni..selalu msk goreng jek..klu semlman tu perap dgn air dia sekali ker(air rebusan)?


14-12-2010, weed1 komen :

perap..semalaman..nanti bleh rasa masam,manis meresap dlm ikan....sy mmg selalu buat ni..xsangka plak ada resepi kt sini...sedap....


19-02-2011, cool_girlz komen :

sy penah buat ikan tongkol goreng kicap....tapi lain lah resepi nye...


26-04-2011, Cik Baini komen :

saye dh buat minggu lepas. mmg best. tk mcm selalu nye masakan...kelainan yg memuaskan ...tq..


07-05-2011, Noralaraa komen :

Sedap resepi mak Yong, tp klau ade yg suka kelainan pe kata tambahkan serbuk kari ikan satu sudu kecil, rasakan lebih keenakan....


13-05-2011, syalina komen :

ada ssiapa bley tlg x? sy ada soklan,, lps kt rebus tu klau nak biar semalaman bley letak ikan ni lm peti ais x? esok hari nya goreng je...tQ kpd sesiapa yg mjwb soklan ni.. ;))


13-05-2011, DatinLulu komen :

syalina: boleh, lpas rebus...tos, bila dh sejuk simpan dlm icebox & esok goreng la...TQ :)


13-05-2011, syalina komen :

ok...TQ kak...lm penah try lg rcp ni tu yg ragu2...hehehhe...tq again ;)))


08-08-2011, alia-ain komen :

x der lengkuas leh x klu x letak...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd