Google+

oleh: zaliana Colek Ike Tenggiri

Dsc01103

Menu kenduri mak mertua..mungkin tak biasa bg kebanyakan org tapi lauk nilah yg akan habis dulu berbanding lauk kenduri lain.


Created on : 14-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zaliana




Bahan-bahan ( 1 hidangan tengahari )

  • 4 keping ikan tenggiri
  • 1/2 cawan air masak
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu teh garam
  • 5 biji cili api
  • 2-3 biji limau nipis
  • 1 inci belacan (bakar sikit)
  • 1 biji tomato (potong dadu)
  • 1 biji bawang besar (potong dadu)
  • Sedikit daun ketumbar (hiris)
  • UPDATE: lupa nak beritahu..kepada yang tak suka daun ketumbar, boleh tukar kepada daun limau purut...memang ummphh!!!

Cara-cara

  1. Letakkan secubit garam pada ikan dan bakar dlm oven hingga masak.(Kalau bakar dgn kayu arang lebih sedap)
  2. Campurkan air masak,cili,garam,gula,belacan dan perahan air limau dan blend. Tumbuk dengan lesung pun boleh. Letak dlm bekas dan gaulkan dengan bawang,tomato dan daun ketumbar.
  3. Tuangkan kedalam pinggan berisi ikan yg telah dibakar.Sedia untuk dimakan dengan nasi panas.

Tag

ikan









Laporan Masakan Bergambar (24)

Colek_ike_tenggiri
04-06-2007
cedapp!!
Laporan oleh: yani

tq for trying..ada jual belacan kat sane yek

Img_5449
07-06-2007
sedap!! rasa macam makan kat restaurant mexican.
Laporan oleh: Ringo

wah..cantiklah..lain kali nak serve mcm ni jugaklah..err.. kena cari 'pinggan panjang' dulu :)

Img_2057
17-02-2008
igt nk snap pic lps siap masak.dh x sabo2 nk makan,nsb baik tggl sekeping.sedapppp ...
Laporan oleh: hunny

hunny..tq cuba !!! :D

Img_2942
22-12-2008
sedapnyerrrr! best! thnx k.za! heeee....
Laporan oleh: hana6877

lawaaa aje susun ikan... bak sini sikit!! :D

Colek_ike_aya
30-12-2008
colek ike ayo, sbb guna ike ayo jah.. za, mmg best ler, tak payah lauk lain tak per dah.. kena pulak dgn nasi panas2. sodap!!
Laporan oleh: nor_67

ike ayo pun boleh kot..za x penah cuba lg :)

Colek_tengggiri
31-12-2008
sedap!!...pas makan cium bau blacan lekat kat tgn.. hehehe... wat perut berkeroncong balik jer... :)
Laporan oleh: nOOrsha

lama x masak ni..uih teringinlah pulak :D

Colek_ikan_tenggiri
05-01-2009
Sedap. Thanks for the recipe.
Laporan oleh: hazila

sama-sama hazila :D

Img_3393
07-01-2009
ampun k za...kite tukar pd ikan kembung sbb malas nak kua g kedai.mmg besh.hb mkn bertambah tau...sungguh!!!
Laporan oleh: sofieza

walla..apa2 pun bolehlaa... :D

Picture_285
29-03-2009
eeemmm...memang sedappp...
Laporan oleh: isliea22
Picture_156
02-04-2009
hehehe..lupa plak nak letak gambaunya. Memang confirm sedap!
Laporan oleh: cikyah75
Colek3
20-04-2009
mmg sedap sangat-sangat, thanks pada tuan punye resepi, tapi hari tu saya tak guna limau, ganti dengan air asam jawa..best jugak..
Laporan oleh: onigiri
Colek_ike
13-06-2009
sedapp kak za..mmg smpai la ni bau belacan kat tgn..hb sukeee lauk mcm ni simple..tp cedapp..kita wat pedas2 sbb hb antu pedas ...TQ kak Za
Laporan oleh: Aziemas
Imag0005
16-06-2009
salam, colek ike ayo mcm kak nor, sedap masam2 manis n pedas. tq
Laporan oleh: rosaliza
Colek
09-07-2009
Kak Za..memang melatop! Sedap.. tak pernah rase sblm nie.. satu kelainan, cuma malas nak bakar, goreng jer ikan tuh.. neway thanks!
Laporan oleh: syahnina
11072009626
11-07-2009
colek ike bawal aka bawal air asam sbb xde ike tenggiri ..bt berbuka hr nih..sedap jugok! tQ
Laporan oleh: aa_iezah
P1010960
01-09-2009
Thanks Za sedap guna ikan aye aje,
Laporan oleh: imim
Colek_ikan_tenggiri
01-09-2009
buat lg....lagii....lagi...dan lagiiii.... sedap...!!~ tq kak... :)
Laporan oleh: nOOrsha
Colekike
03-09-2009
juadah berbuka pose tadi..terima kasih share resepi ni. tetap sedap walaupun tak letak tomato :)
Laporan oleh: ibumimi
Picture_146
04-09-2009
bakar on stove aje tp sedap, tq za
Laporan oleh: junjs11
Colektelur
04-09-2009
guna telur pun sodap!!
Laporan oleh: yani
22112011046
02-12-2011
tq share....sdap..
Laporan oleh: cik kristal
2011-12-06_20
06-12-2011
sya tambah mangga muda. sedap sgt! tq, buk guru...
Laporan oleh: azzuwa
Dsc02375
12-10-2012
sedap laaa....tk perlu lauk lain...pastu, mkn nasi panas2...pergh!! sodap...
Laporan oleh: k.zila66
121022_colek_ikan_tenggiri
22-10-2012
fuhh sedap. sy goreng je ikan tu. limau nipis xde, ganti lemon. sempoi tp tmbh nasi 3x. ikan utk hb kena asing, beliau xmkn pdas. 1st time mkn colek ni. bleh wat lg. tq :)
Laporan oleh: moonbug

Komen (14)

14-05-2007, junjs11 komen :

rajinnyer mak mertua u wat bakar2 untuk kenduri ye..nampak mcm sedap ni...


14-05-2007, DianaA komen :

lauk cam gini kalau makan dengan nasi panas duduk kat amben rumah dengan angin sepoi2 bahasa fuhhh syiokkkk betul... :)


14-05-2007, faziah komen :

Tengok resipi dah teruja... Betul lah D kalau makan ngan nasi panas tak sedar entah berapa kali tambah nasi, beratpun badanpun fulamak....


16-05-2007, tuntung15 komen :

alamak lapa la pulak tgh resepi nih...


23-08-2007, joayee komen :

sedapnya..selain dari ikan tenggiri, agaknya sedap tak buat dgn ikan merah yg kecik tu..atau ikan tenggiri in english apa yer? sape2 tahu tak?


08-12-2007, Miss_Kitchen komen :

tgk gambar masakan ni pun da tau mesti sedapp...


18-06-2008, sara_gregong komen :

Td baru je lps mencuba resepi ni,hubby suka sgt :)).Tenkiu zaliana... joayee,ikan tenggiri in eng-King Fish


02-04-2009, cikyah75 komen :

Cikyah pun memang selalu sgt buat colek ike nih! Memang makan nasi bertambah-tambah!


20-04-2009, thumbelina komen :

huhu terliur!! tp nk wat dg n ikan kembung la....esok nk try..mlm esok post gmbr...tungguuuuuu..hehe


02-09-2009, sukahati komen :

Ya amppunnnn.. sedapnya tak terhingga, bau belacan still kat tangan.. Thanks alot 4 da resepi.. caiyokk..caiiyookk


03-09-2009, sukahati komen :

ari ne buat lagi, tapi pakai kaki ayam, sori x sempat nak post, dah selamat semuanya.. mmg ummpph


03-01-2011, 110904 komen :

Thanks kongsi resepi..terbuka selerĂ ..nk Cuba sekejap lg..hehehe


30-10-2011, quink komen :

quink dh cuba resipi ni dulu, arini nk buat lagi mmg terbaekkk dari ladang, anak bujang n hubby tsgt sukenyaa. Mekasih tuanpunye resipi..


18-10-2012, Snur komen :

Blh d cuba nnti..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu