Google+

oleh: nurfazila_zakaria Rendang daging negeri sembilan

No picture

ni resipi dr mak saya sendiri.tiap kali hari raya mesti buat ni.mmg sedap sangat2.saudara-mara saya sanggup datang dari jauh hanya untuk merasa rendang mak saya ni.hahaha..sangat mudah and simple je bahan2 dia....cubalah...


Created on : 19-03-2012

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nurfazila_zakaria




Bahan-bahan ( seisi keluarga )

  • *2 kilo daging ( potong dadu, tapi jangan terlalu kecil or terlalu besar )
  • *3 biji kelapa parut
  • *segenggam cili api (bleh kurangkan lau xnk pedas )
  • *1 1/2 inci kunyit ( slalu mak ambil kunyit yang paling besar )
  • *1/2 biji kelapa parut ( untuk buat kerisik )
  • *2-3 helai daun kunyit
  • *Garam dan Gula sesedap rasa
  • *4 batang serai (dititik )

Cara-cara

  1. Kisar cili api bersama dengan kunyit sehingga lumat
  2. 3 biji kelapa parut tadi diperah untuk mendapatkan santan. Pati santan ( perahan pertama ) diasingkan.
  3. 1 biji kelapa parut digoreng hingga berwarna perang dan diblend sehingga lumat ( lau xrajin just beli kerisik paket je, 1 paket pun dah cukup )
  4. Panaskan kuali. Masukkan daging dengan bahan yang dikisar tadi. Jangan letak minyak or tambah air. Kacau perlahan2 untuk elak daripada hangus. Masukkan garam secukupnya. Kalau nak tambah gula pasir pun boleh. Tapi bukan gula merah. Nanti warna rendang tak cantik.
  5. Selepas air daging semakin banyak yang keluar, masukkan santan perlahan2. Pastikan kuali sentiasa dikacau untuk elak santan pecah. Masukkan serai sekali.
  6. Selepas mendidih, masukkan pula pati santan tadi. Kacau sehingga kuah hampir kering
  7. Masukkan kerisik dan daun kunyit. Kacau lagi sehingga kering. Kalau boleh jangan terlalu kering. Biar daging lembab2 gitu...Nanti lau nak panaskan lagi xdelah daging kering sangat.
  8. Siap untuk dihidangkan!!!









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (3)

19-03-2012, put3_semi komen :

Ingat masa belajar kt UUM dulu, kwn dari N9 selalu bw rendang.. at last dapat gak resepi.. confirm nak buat nnti..thnks yek bg resepi..:-)


20-03-2012, nurfazila_zakaria komen :

selamat mencuba ye pu3_semi...gambatteh


14-10-2013, milyan komen :

Memang saya suka sangat rendang negeri sembilan..... nak try buat la.. tapi nak tanya rendang nye memang tak letak bawang ke..!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd