Google+

oleh: zaliana Waffle

Dsc01107

Plain waffle..sesuai untuk sarapan dan minum petang.


Created on : 14-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zaliana




Bahan-bahan ( 4 keping )

  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 75 ml susu segar
  • 2 biji telur ( saiz C) asingkan putihnya
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh minyak masak
  • 1 sudu teh gula halus
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Pukul putih telur dan gula hingga kembang dan gebu.Ketepikan
  2. Dlm bekas berasingan,gaul rata telur kuning,tepung( ayak bersama baking powder terlebih dahulu) ,susu,garam,minyak masak. Masukkan adunan ini ke dlm telur putih tadi.Gaul rata.
  3. Dsc01106
    Panaskan snack maker,sapukan sedikit marjerin ke atas dulang waffle. Masukkan adunan dan bakar kira-kira 2 minit. Sedap di makan dengan jem,kaya,aiskrim atau madu.
  4. Boleh juga di masak dalam kuali.Walaupun rupa tak serupa ,rasanya tetap sama.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (1)

Waffle
21-05-2007
bubuh banyak dia tumpah...bubuh sikit dia berlubang....akhirnya semua selamat dihadam....
Laporan oleh: syahmi

Keras ke waffle tu?k.za wat colour light & rasanya lembut...syahmi punya mesti garing kan =)


Komen (43)

14-05-2007, faziah komen :

Kalau nak buat waffle ni kene beli mould la pulak...Resipi dah ada bilalah nak gi beli ni... harga tak tahu le berapa ringgit pulak..anak-anak suka sangat ngan waffle ni.


14-05-2007, eleven komen :

sedapnya....my sandwich maker adik I pinjam....guna kuali biasa je lah...


16-05-2007, eyla5152 komen :

NAK TANYE, BOLEH KE GUNA SANDWICH MAKER TU???


17-05-2007, zaliana komen :

eyla..sorry kalau u confuse..akak maksudkan sandwich maker @ snack maker.dia ada exchangeable tray..boleh buat sandwich,wafle,gril pun boleh.bukan yg mcm toaster utk bakar roti tu..


17-05-2007, eyla5152 komen :

maaf la, saye nak tanye lagi, saye ade 1 pembakar roti tp bkn yg toaster tu, tp yg stail letak dlm baring tu, pastu tekutp 2 keping. yg camtu leh guna tak?? dia cam yg sandwich maker tu gak tp stail lame rase nya la...


21-05-2007, syahmi komen :

hitam le pulak waffle syahmi tu...kalau putih2 x sedap...


22-05-2007, syahmi komen :

za.....keras tu x pulak...elok aje sedap dimakan..tapi yg nk makan suruh buat garing2.....


27-05-2007, skyati komen :

eyla.. samala saya pon ada sandwich maker yang 3 segi katup 2 tue.. boleh ke pakai tu heh?


30-07-2007, Noraqim@yahoo.com komen :

Saya ada waffle maker ini bolehlah buat cuti nanti.


14-03-2008, babybunny komen :

klau letak vanilla essence mesti bau die jd wngi kan...


27-04-2008, cgaini komen :

salam, saya nak tanya, nak beli kat mana wafel maker? susah lah nak carik kat penang ni. ada tak kedai2 yang di cadangkan? berapa harga biasanya?


27-04-2008, nor_67 komen :

cgaini, saya duk kat trg ni pun merata cari WM.. last sekali saya redeem point kat mesra kad (petronas), alhamdulillah dapat sebiji cam mcm patern bunga kat atas tu.. kena ada 8000 pt dan delivery dia dalam 8 hari je..


27-04-2008, nor_67 komen :

sori cgaini, patern sy bentuk bunga cam yg alongroz punya..


15-06-2009, ain_asyraf komen :

nk buat waffle ni guna tepung naik sendiri blh x.sebagai pengganti baking powder


15-06-2009, ain_asyraf komen :

nk buat waffle ni guna tepung naik sendiri blh x.sebagai pengganti baking powder


25-07-2009, hanimramin komen :

sukanyer nak meniaga .kat mane nak cari acuannyaer


06-09-2009, aril87 komen :

kalo nk bakar pakai waffle baker yg mcm sandwich tu sesuai tuk light duty je, tp kalo nk wt niage kene pakai waffle maker yg mcm kt kedai.. harga machine baru around rm 1200.


06-09-2009, aril87 komen :

untuk cari yg 2nd hand boleh try cr kat mudah.com or lelong.com.my. sy baru beli satu tuk wat niage..


03-11-2009, rahina hat komen :

kat mane nk beli waffle mesin. kalo beli yg mesin murah waffle boleh jadi ke ??


05-01-2010, shashela komen :

mmg susah nak cari wm ni... jenuh dah cari. saya search kat internet... jumpe la brand takada... org tu ckp diaorg ade anto ke tesco.... so, cari la.... mmg ade... saya beli kt tesco seremban.. harga dalam rm58.. tp, ni hanya sesuai utk wat makan2 kat umah.. utk jualan kurang sesuai kot... bentuk ye cam bunga tu...


10-01-2010, sweethy komen :

nak tanya if waffle ni letak inti leh tak mcm peanut jam ker, sari kaya ker.. sedap jugakan..


28-02-2010, yusnita yahaya komen :

yusnita minta maaf tak dapat nak antar lagi resepi penang char koay teaw sebab tak dapat nak d.loud gambar char koay teaw tu,insyallah balik Medan nanti saya buat kalu ada sapa nak pi medan fair di pekan raya medan indonesia boleh tgk demo kat sana atau tunggu saya buat demo kat dataran merdeka bulan 3 ni 18/3/10.


28-02-2010, yusnita yahaya komen :

saya rasa colum ni bagus untuk berkongsi resepi untuk yang tak sempat nak masak saya cadang gunalah perencah serbaguna d'yus tu insyallah anda boleh masak macam2.saya ada byk resepi untuk di kongsi.saya tak tahu lak yang colum ni nak gambar nanti saya sediakan. good luck untuk myresepi .com.


28-02-2010, yusnita yahaya komen :

untuk nak resepi waffle saya ada resepi tapi tak ada gambar tapi kalu ada pun sama je corak kat colum,saya punya resepi ni kat kaunter waffle saya kat jusco seberang prai city.


28-02-2010, yusnita yahaya komen :

kalu saya tak sempat antar resepi kat colum call saya kat 012553 8383.


07-03-2010, aki komen :

saye dah cube buat tp.......tebal sangat la....kenape eh....


24-04-2010, fauziahkassim komen :

Assalamualaikum,saya baru jumpa myresepi ni,setelah baca tips semua best... Saya menetap kt Sarawak ada tak sesapa yg boleh beritahu kt mana boleh beli wm ni?rasa berminat nak cuba buat juga sebab anak-anak memang suka makan waffle ni.Harap ada yang bantu saya untuk mencari wm ni. Thanks


25-10-2010, r_ann2003 komen :

salam... saya baru melihat2 resepi waffle hr ni. sy lihat ada teman2 mempunyai masalh utk mendapatkan waffle maker. kebetulan saya menjual waffle maker online. jika berminat sila hubungi saya. t.kasih


27-11-2010, naimahyusuf komen :

mcmmana nak hubungi r-ann2003 utk dptkan WM..no tel..


30-11-2010, Aida ipoh komen :

saya pun sedang tercari2 kat mana nak beli WM especially yg acunye mcam kat gambar di atas. Boleh tak tuan punye web ni tolong carikan e-mail address r_ann2003 nih?....please...


07-12-2010, danish00 komen :

beli kat tesco je..rm59.90..cantik lg,corak love.. satu brand je, TaKaDa


07-12-2010, cikmar komen :

klu letak esen waffle lg sedap...wangi je bau dia tau..


28-02-2011, naimahyusuf komen :

kalau sape2 nak WM boleh contact sy0139384483 harganya rm85 brand TAKADA siap boleh order tepungnya sekali...best..1700gram rm 18


16-04-2011, rcmesin komen :

Boleh dapat mesin waffle heavy duty kat kedai saya di Batu Caves. Sila lawati http://rcmesinmakanan.wordpress.com/category/mesin/mesin-candypopcornwaffle/ atau hubungi kami di 03-61880911 atau 016-2291600. Penghantaran boleh dibuat melalui pos


25-04-2011, shydah89 komen :

kalu masak waffle gune fry pan boleh tak??


28-04-2011, farrah sham komen :

agak2 kalo gne snadwich maker tu menjadi x...


14-06-2011, ida03 komen :

Sedap ni,nk cuba la nnt!!!


26-09-2011, mellindasofea komen :

klau berminat untuk beli waffle maker boleh email kepada saya myhomelifestyles@gmail.com RM95 shj


09-10-2011, aminrafidi komen :

acuan dan sandwich maker yang boleh tukar acuan boleh dibeli dari cosway


10-10-2011, desiza komen :

kat cosway ada jual 3 in 1 snack maker.harga retail rm 229.00.leh grill,wat waffle ngan sandwich


18-12-2011, r41494 komen :

Boleh tak simpan adunan yg dah siap dalam peti ais? Berapa lama boleh simpan?


27-01-2013, mieda_hanum komen :

salam 1 Malaysia, sya ada jual 3 in 1 wafer maker..bleh view kat cni, apa2 hal bleh cntact ye http://www.facebook.com/media/set/?set=a.375680502527281.83536.330573237038008&type=3


24-02-2013, ananaifa komen :

salam perkenalan.. kalau ada yg suke nak makan waffle dan nak jadikan waffle ni side dish dlm majlis jamuan anda, blh la jenguk blog sy ye ^__^ waffle-comel-ananaifa.blogspot.com


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu