Google+

oleh: freeshine Kek Karamel Pelangi

Dsc_0966

Sukatan cawan


Created on : 14-03-2012

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi freeshine




Bahan-bahan ( Loyang 22 cm )

  • (A) - Bahagian Gula Hangus 2 sudu besar gula (utk buat gula hangus) *tabur gula dlm loyang & masak atas api perlahan..biar gula hancur & warna tukar jd perang, jangan sampai hitam nanti pahit. Ratakan ke seluruh loyang.
  • (B) - Bahagian Atas (Karamel) 1/2 tin susu cair, akan jadi nipis macam dalam gambar. Boleh letak 1 tin untuk lebih tebal. 3/4 cawan gula kastor 1/2 sudu teh esen vanila 3 bj kuning telur * Optional 1 sudu besar tepung kastard
  • (C) - Lapisan Kek 1 1/2 cawan tepung gandum 1 sudu teh baking powder 3/4 cawan gula kastor 3 biji kuning telur 135ml air biasa 45ml minyak masak
  • (D) - Cara Buat Merinque 6 biji putih telur 3/4 cawan gula kastor 1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara-cara

  1. Untuk bahagian karamel, kacau semua bahan sampai sebati. jangan bagi berbuih, nanti tak cantik karamel. Tapis dan tuang dalam loyang berisi gula hangus. Tak payah bakar, biar je. Untuk lapisan kek, pukul telur, gula, air dan minyak sampai gula hancur. Ayak tepung dan baking powder, masukkan dalam adunan. pukul/ kacau sampai sebati. Ketepikan. Untuk meringue, pukul telur putih sampai jadi foam, ringan dan bila terbalik tak jatuh. masukkan krim tartar, pukul sebentar. masukkan gula, pukul sampai hancur. Masukkan meringue ke dalam adunan kek tadi. bahagikan pada beberapa warna. Sendukkan tiap warna 1 senduk berulang-ulang sampai abis. Panaskan oven 160 darjah, bakar secara double-boiled/ water bath selamat 50-60 mintit. Dah masakkan, sejukkan dalam oven selama 10 minit. Biarkan tepi loyang sedikit jarak. Terbalikkan, dan lap air lebihan dari karamel supaya tak diserap kek. Sejukkan lagi sedap. More info: Untuk meringue, jangan campur bahan2 tersebut sekaligus, kalo tak pukul 14jam pon takkan kembang2 (berpengalaman).. Water bath ialah cara membakar dalam oven dengan mengisikan sedikit air dalam bekas letak loyang, ataupon masukkan air dalam loyang lebih besar, then letak loyang kek. paham ke? cam gelong2 je info ;p jangan riso bila nak masukkan adunan kek dalam karamel, sebab adunan tepung akan terapung dengan sendiri tau. decorate je ikut kreativiti masing2, tak tepek2 je ke, pelangi ke, memanjang ke... ape2 pon boleh.

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (8)

Kek_lapis
27-05-2012
Sy dah cuba, inilah hasilnya. TQ.
Laporan oleh: 553800
Kek_lapis
27-05-2012
Sy dah cuba, inilah hasilnya. TQ.
Laporan oleh: 553800
Kek_lapis
27-05-2012
Sy dah cuba, inilah hasilnya. TQ.
Laporan oleh: 553800
021220123901
08-12-2012
Pertama kali buat terus jadik..en suami & ank2 pun suke..sedap n gebusssss.. thanks 4 tuan pny resepi..tp karamel manis sikit laa,lepas ni kena kurangkan sukatan gula..:)
Laporan oleh: ibunureen
Roti_019
12-12-2012
masa dalam loyang, mmg cantik, bila dipotong, sket bergoyang sbb lembut.....tapi rasanyer mmg meleTop..tq..tq
Laporan oleh: herrni
Dsc019841
22-01-2013
alhamdulillah, 1st time wt jd... mmg sdap n puas hati... thx 2 tuan pnya resepi~~ :)
Laporan oleh: liniqisya
Kek_karamel
24-04-2013
First time buat. Walaupun tak pakai mixer menjadi. Terima kasih..
Laporan oleh: sue.adnan
2014-03-31_20
02-04-2014
alamak puding xjd lah. myb sbb br 10 min dh terbalikkan kek dr tin. puding xsempat set lg. tp kek tu mmg sdap n gebussss. sy kurangkan gula byk jgk, so manis just nice. kena try lg. tq freeshine
Laporan oleh: moonbug


Komen (12)

14-03-2012, juhanita komen :

fuhh menarik .........blh cube nie..


14-03-2012, sue.kamal85@yahoo.com komen :

Hmmm nampak sedap. confirm akan cuba buat....


15-03-2012, freeshine komen :

nie resepi mesti jadi, sape buat comfirm jadi dengan sedap lah ;p


15-03-2012, freeshine komen :

nie resepi mesti jadi, sape buat comfirm jadi dengan sedap lah ;p


15-03-2012, mettdellav komen :

sukatan cawan yg mane nak d pakai nie tkt nnti slh sukatan ak :)) _________________________ I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me


15-03-2012, mettdellav komen :

*ak **pulak**


18-03-2012, cikgunita komen :

cantiknya.Pandai freeshie


27-05-2012, 553800 komen :

Sy dah cuba, memang btl senang dan menjadi, ingatkan susah, ble ikt step senang je.terima kasih ye tuan tanah.


27-05-2012, baru_belajar komen :

perh nampak cam terbaek.. nak cube la.. :)


03-10-2012, wanmaziah komen :

sy dah buat guna resepi ni...sedap tp manis sangatlah,lenkali kena kurangkan gula...hihi...thanks for the recipe.....


22-01-2013, shidazaid komen :

risau je sbb taruk air dlm oven.. xmeletop ke oven? ni guna oven rerama


23-01-2013, shidazaid komen :

kalu kukus boleh x.. kukus mcm cara wat kuih lapis


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd