Google+

oleh: my1981 bihun kungfu

Dsc02047

dikenali sbg "yuen yong" bg msyarakat cina. resepi asal drpd majalah SAJI tetapi saya olah sikit mgikut selera family..


Created on : 12-03-2012

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi my1981




Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 50 gm bihun
  • 50 gm kuetiaw
  • 30 gm isi ayam
  • 6 ekor udang
  • 2 ekor sotong - dipotong tiga
  • 2 ulas bawang putih - ketuk/hiris
  • 2 biji telur - 1 gaul dgn bihun,1 lg guna diakhir proses memasak
  • 4 tangkai kailan/sawi
  • lobak merah - ikut suka nak byk mana
  • 50 gm putik jagung
  • fish cake secukup kegunaan
  • 2 sudu besar tpung jagung - bancuh dgn sedikit air
  • sedikit sos tiram
  • sedikit kicap cair
  • sedikit air - bergantung byk mana kuah yg kita nak
  • sedikit garam

Cara-cara

  1. rendam bihun,tos dan gaul bihun dengan telur yg telah dipukul - goreng seketika atau sehingga bihun mula mengeras sedikit.angkat dan ketepikan.
  2. cuci kuetiaw,tos dan gaul sedikit dgn kicap.goreng seketika.angkat dan ketepikan.
  3. tumis bawang putih,isi ayam,sotong dan udang.
  4. tambahkan sedikit air dan masukkan sos tiram,kicap cair dan garam secukup rasa.
  5. kemudian masukkan putik jagung,lobak merah dan kailan/sawi.gaulkan rata.
  6. apabila sdh mendidih,masukkan bancuhan tepung jagung dan telur.
  7. sesuaikan rasa dan tuang ke atas bihun dan kuetiaw yg tlh di goreng td.
  8. susun dengan kemas fish cake yg telah di celur,taburkan bawang goreng dan daun bawang jika suka.
  9. sedia utk dihidangkan.

Tag

bihun









Laporan Masakan Bergambar (5)

Dsc00006
13-03-2012
salam my1981, dek krana hrini hr 'm' akk.. so, dgn pnuh kompiden akk buat utk lunch td.. tp sbelom sifu jwp komen. haha,akk goreng bihun dlm minyak sikit.. tp stil bleh jd setepek gak coz dh gaul ngn telo.. adoi, amponn! anyway, memang sdp, pe lg dimkn pns2 smua suka. jazakillahukhairan my1981, 4 d rsp, 9t nextaim nk wat yg btol2 ikut kata sifu..hehe..
Laporan oleh: kakbesah

wah,pantas gtu kak besah ber"tindak".hehe.. sebenarnya kuantiti minyak u

Dsc00014
21-03-2012
my1981... akk buat lg.. kalini dh fahamkn btol2 n dh fhm konsep. so, hasil nyer lebih umph! akk buat bihun sj, x mix ngn kueteaw. bihun yg dh digoreng tu lmbut bila dicurahkn kuah yg pns. tp x akn jd lembik mcm buhun sup.. tu la keunikannyer.. hehe.. nextaim akk nk try ngn mee kuning plak.. syukran my 4 d rspi..
Laporan oleh: kakbesah

kak besah,bgslah klau hasilnya lbh umph.lg2 bg family mkn.puas rasanya.hpy sgt2 kan.

P1050038
04-04-2012
slm,..sdp nye..mkn pns2 lak tu..xmkn nsi.mkn me jer...sbb mls nk msk nsi..hehe...
Laporan oleh: Mariani(KT)

sedap ye..bgslah klau mnepati citarasa mariani.menu ni mmg sedap mkn pns2,terus hangat perut.hehe..

060420122372
09-04-2012
Terima kasih atas resepi ni. Tak sangka bihun boleh dikungfukan. setahu saya yee mee @ kuew teow aje. Mmm...sedap. Bertambah lagi la himpunan menu 'fresh order' saya. TQ.
Laporan oleh: ibu ammar

menu fresh order.i like ibu ammar.hehe.. yg fresh lah yg bgs kan.nmpak je resepi pnjang tp sbenarnya bila dh biasa buat sng je.klau dh selalu buat,silap2 pejam mata pun bleh siap msk.hehe..

Dsc00448
16-05-2012
my, akk dh stick ngn rspi kung fu my sbb penuhi citarase fmly. kalini try guna juz kue teaw.. fuyoo..mmng mables sngguh. sme mkn ngn licin. hb mkn 2 pinggan..(adehh!..) syukran skali lg 4 d rspi my..
Laporan oleh: kakbesah

wah,pinggan nmpak meriah.ptut lah hb mkn 2pinggan.hehe.. apapun,tq kakbesah sb dh jdkan resepi yg xseberapa ni mnjadi resepi fav. family akak.


Komen (20)

12-03-2012, kakbesah komen :

my1981, bihun yg dh direndam & digaul dgn telo tu digoreng dlm sedikit minyak mcm kita buat 'bihun goreng' tu ke.. habis tu, bila ia dh jd agk keras, bleh ke ia jd lembut semula.. maaf yer banyak tanya.. akk x brape fhm lg, tp tertarik n ingin nk mncuba..


12-03-2012, ctzai komen :

salam kakbesah..sorry nk mmenyibuk, tgk tuan resepi blm jawab.. hehe..maaf ya my1981... sy selalu buat guna kuetiaw, bila dh kena kuah nnti lembut la & sedap... ada kelainan.. bihun x prnh try pula.. tp resepi ni mcm spesial je.. ada kombinasi bihun & kuetiaw... cara goreng pun lain.. bihun dgn telur & kuetiaw dgn kicap.. blh cuba nnti..thanks my1981..


13-03-2012, yusriaty komen :

tol 2 ctzai,kak besah jgn tkot kne je kuah 2 mst lmbut bhun 2.. sy slalu gak wat tp xpenah lak mix dgn kue teow.. mnrik juge.. kakbesah n ctzai jom kt sme2 try hehehe...


13-03-2012, my1981 komen :

maaf atas kelewatan bls komen ye kakbesah.sbenarnya klau goreng bihun tu kena goreng dgn minyak yg byk,ala2 deep fry gtu.tp pastikan,air btl2 dh sejat,minyak pun btl2 panas.goreng agak2 je smpai "mula" mengeras bknnya smpai garing mcm keropok ye.hehe..bihun tu mmg akan jd lembut nti bila dh tuang atas kuah yg panas tu.lg 1,bihun kungfu ni kna mkn pns2 br sedap.simple je nk buatnya,jimat masa lg sesuai mkn mlm time2 hujan ni.hrp dpt membantu ye kakbesah.


13-03-2012, my1981 komen :

ctzai.. sbenarnya resepi asal dr majalah saji tu mmg guna bihun je,tp sb anak xberapa gemar mkn bihun dan lbh suka mkn kuetiaw,tu yg saya adjust skit.bila dh gabung 2 bahan tu menjadi lah pulak rasanya.lps ni bleh lah ctzai try ye.hehe..


13-03-2012, my1981 komen :

yusriaty.. try jgn xtry.. hehe..bila tgk resepi,panjang je kan tp sbenarnya amat mudah nk buat.bila dh xlalu nk mkn nasi(lbh tepat lg mls nk msk,hehe) ni lah menu yg akan saya msk.cpt dan mudah.sudi2 kan lah mencuba ye yusriaty.. tq..


13-03-2012, my1981 komen :

kakbesah.. xhbs lg nk taip dh ter"enter".. huhu.. smbung cni ye kakbesah.. sbenarnya kuantiti myk utk menggoreng tu trpulang,sb guna myk yg byk@skit masakan ni ttp menjadi.logiknya bila guna myk yg byk kita xyah lah dok kacau bihun tu.sb konfem xkan hangit.klau guna myk yg skit plak kita trpksalah kacau, perhatikan skit bihun tu sb takut hangit.tu je,so moral of the story,tgk baki minyak kt dpur dulu.hehe.. apapun,tq kakbesah sb sudi mencuba.hrp2 dptlah menambah koleksi resepi time "m" kita ye.. hehe..


13-03-2012, kakbesah komen :

my, maksudnya bihun tu kena kacau hingga terlerai ke, akak biar jer setepek, ala2 buat telo dadar gitu.. akk ingat di situ lah seni nyer respi nih..kihkih. sbb akk ni lorat, xprnah mkn bihun kungfu ni. however, bihun tu terlerai gak bila dicurah kuah yg panas n lazat tu..hihihi. cwek hb siap tanya, kalo kt kedai nk order mee mcm ni ckp cmne. akk kata.. bihun kung fu.. oh yer lg 1, kue teaw tu dh gaul2 dgn kicap terus goreng cam biasa yer, ngn minyak skit.akk buat cmtu. hasilnya kaler dia tetap coklat kn wlaupun dh dicurah kuah..memang menarik lah.


13-03-2012, kakbesah komen :

opps sorry, bkn cwek hb, tp cek hb.. huhu..


13-03-2012, my1981 komen :

kakbesah,bihun tu mmg setepek.jgn leraikan time goreng.xtaulah napa ye tp bila saya bli kt kdai mmg gtu jg lah yg saya dpt(kuah dgn bihun diasingkan).bihun tu mmg setepek.kuetiaw tu mmg xubah colour,ttp coklat wlaupun dh tuang kuah.tu yg buat menarik kn sb klau wrna putih mesti hambar je rupanya.hehe.. nama bihun ni kt kedai xtaulah sb kt area saya pgl bihun kung fu je atau kuetiaw kung fu.tp rasanya kebanyakan kedai guna bihun/kuetiaw je xda mix 2 2 tu.so,kna special request lah kot time order.saya pun dpt idea ni(nk mix bihun dgn kuetiaw)dr msakan org cina.sb resepi ni diorang pgl "yuen yong".bleh google ye utk info lnjut.hehe.. lg 1 info nk syer(br je tau),saya copy paste je ni.. =Slowly pan fry the rice vermicelli til crispy and golden. Some restaurants deep fry the vermicelli in order to save time, you will find slowly frying the rice vermicelli rather than deep frying will yield a much more satisfying result= so,rasanya trjwb lah kot soalan kuantiti myk tu yg sebenar2nya.hehe.better myk sikit sb kdai nk cpt tu yg deep fry.br tau gak ni.huhu..btllah cara kakbesah tu.kuetiaw tu plak gni.. =Mix 1/2 tbs of dark soy to the fresh rice noodles and Char noodles in a smoking hot wok for a few minutes, do not attempt to move the noodles too much=hrp info ni dpt membantu ye kakbesah.saya pun bknnya terrer msk.huhu..


13-03-2012, kakbesah komen :

my1981, thanks a lot atas penerangan yg begitu detail skali. i'll do it again n again.. coz we really love it..hehe..


14-03-2012, humaizah komen :

uis!da ad yg bg laporan....da dpt lesen tu...pro da try leh ah try gak ni bhn2 sayur pun ade dlm peti ais....tq for d rcpe....


14-03-2012, cayang_honey komen :

sy penah tapau bihun kungfu ni kt satu kedai..kononnya xnk mkn koteow ..dia goreng bihun tu cam keropok..bila tuang je kuah...minyak bergenang masyaallah byknya..terus xmkn huhuhu tp bila tengok resepi ni mcm ok je..agaknya dia x reti teknik memasak bihun kungfu kot hehehe pasni leh masak sendiri..kompem lg sedap hehehehe


14-03-2012, my1981 komen :

humaizah.. bleh lah try bila ada kelapangan ye.klau bhn2 dlm resepi tu xda semua pun xpe,still bleh lg sb rasanya kuah tu adalah "kunci" yg menyedapkan masakan ni.


14-03-2012, my1981 komen :

cayang_honey.. maybe dh terlebih goreng lah tu kot sb tu dh jg mcm keropok.hehe.. bleh baca info ni ye.. =Slowly pan fry the rice vermicelli til crispy and golden. Some restaurants deep fry the vermicelli in order to save time, you will find slowly frying the rice vermicelli rather than deep frying will yield a much more satisfying result"= so,utk megelakkan cayang_honey dpt "minyak yg bergenang lg" hehe.. better goreng bihun dgn minyak yg sedikit.ikut je cara kakbesah tu.. hrp info ni dpt membantu ye..


14-03-2012, ctzai komen :

hui...cepatnya kak besah htr laporan.. sy klau buat masakan mcm ni, x sempat nk ambik gmbr, dh kena serbu..hehe... cuma nk share sikit info ja..bukan pandai pun... selalu klau sy buat, sy letak telur dlm cawan, then masukkan kuetiaw, kemudian br curahkan dlm kuali, minyak sikit aja... mcm telur dadar gitu... biasanya buat sorang satu.. nk bg cantik guna kuali kecik @ guna tmpt u goreng telur.. x prnh pula keras @ berminyak, mgkn sbb kuetiaw lembut kot, bihun keras sikit... resepi kuetiaw kungfu ni sy dpt dr sini juga... ada nmpk resepi mee kungfu juga... tp x prnh try lagi..


14-03-2012, ctzai komen :

oh ya...klau nk tgk resepi kuetiaw kungfu dlm ni.. kena taip kueh teow kung fu, ada dlm myR ni... mee pula...mee kungfu. klau sy la... ni bkn resepi masa 'm' klau nk buat kuetiaw @ mee, klau bihun mgkn la..tp stok bihun dh hbs la pula kat rmh ni. nk buat ni kena terlbh 'R' la pula...sbb kuetiaw @ mee kena gelek sndri...


14-03-2012, my1981 komen :

ctzai.. tq 4 ur info.br tau plak bleh guna cara tu utk kuetiaw.lps ni bleh lah saya try.tp,utk kuetiaw tu xyah gaul dgn kicap lah ye?just telur?sorry,saya plak yg byk tnya skrg.hehe..


15-03-2012, ctzai komen :

my1981.. klau sy buat kuetiaw, mmg sama mcm bihun tu.. sy pun x prnh tahu pun sblm ni, pasal kungfu2 ni... hehe.. prnh mkn bbrp kali masa kat m'sia, pelajar bw kat sek, sedap..lupa minta resepi. bila dh merantau, br godek sana sini cr resepi, jumpa kat myR ni, tgk mcm sama, br tahu.. family sy ni jenis mkn nasi sehari sekali ja.., kena pula duduk kat negara yg susah sikit psl mknn ni.. sorry la, nk ty juga, bkn ke klau gaul ngan kicap tu mcm ladna, bihun ladna, kuetiaw ladna... x tahu apa bezanya... kuah mcm sama... resepi ni unik jg, nnti klau stok bihun sy smpi, sy try resepi ni...


04-04-2012, kakbesah komen :

my1981, ctzai, may be bezanya-kungfu mee/bihun/kue teaw digoreng dulu(stelah digaul ngn telo) sdangkn ladna just dimasukkan sj. tp, kuah n lauk2 lebih kurang jer.. mungkin lah yer..hehe..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu