Google+

oleh: Evelyn Gemina CHOCOLATE INDULGENCE

Choc_indulge

Resepi ni memerlukan byk teknik & step....pada sesiapa yg ingin meningkatkan skill & prestasi dlm membuat kek ble la mencuba resepi ini...; )


Created on : 02-02-2012

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Evelyn Gemina




Bahan-bahan ( 9 inch layer )

  • Chocolate chiffon:
  • Bahan A
  • 30g serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
  • 4 biji kuning telur
  • 130g Self raising flour
  • 1/2 tsp baking powder + 1/2 tsp soda
  • 60ml mentega cair / minyak jagung
  • 100g gula kastor
  • 1 tsp vanilla
  • Bahan B
  • 4 biji putih telur
  • 60g gula kastor
  • 1/4 tsp cream of tartar
  • Chocolate mousse:
  • 200g dark cooking chocolate
  • 2 kuning telur (di pukul dahulu)
  • 2 putih telur (di putar hingga kembang)
  • 60g gula kastor
  • 1/2 tbsp butter
  • 250ml Whipping cream - pukul hingga pekat
  • 1 1/2 tbsp gelatin
  • 50ml air
  • Simpan sedikit mousse coklat utk di sapu tipis atas kek
  • White chocolate mousse:
  • 200g white cooking chocolate
  • 100ml fresh milk
  • 2 kuning telur ( dipukul dahulu)
  • 2 putih telur ( pukul hingga kembang)
  • 60g gula kastor
  • 250ml whipping cream - pukul hingga pekat
  • 2 tbsp gelatin
  • 50ml air
  • Chocolate ganache (Topping):
  • 150ml whipping cream
  • 350g dark cooking chocolate
  • 1 tbsp mentega cair

Cara-cara

  1. Chocolate chiffon: Panaskan oven pd suhu 180 C. Campurkan bhn2 A & pukul hingga kembang menggunakan high speed. Dlm mangkuk lain, pukul bhn B hingga kembang. Masukkan bhn A kedlm B guna teknik kaup balik. Tuang ke dlm loyang 9 inci & bakar selama 30-40 min. Angkat kek & terbalikkan atas redai sampai betul sejuk baru potong kepada 4 lapisan.
  2. Chocolate mousse: Campurkan gelatin dgn air hingga kembang. Kemudian, guna teknik double boiler cairkan gelatin hingga larut. Ketepikan. Cairkan pula coklat masakan (double boiler), masukkan kuning telur di ikuti mentega & gelatin yg di cairkan tadi. Gaul sebati. Angkat. Dlm mangkuk lain, putar putih telur & gula hingga kembang & kaup balikkan ke dlm adunan coklat yg masih panas, kemudian masukkan whipping cream yg telah diputar, gaul rata.
  3. White chocolate mousse: (Adalah lebih baik sediakan mousse white coklat & mousse coklat sehari lebih awal & simpan dlm peti sejuk) Campurkan gelatin & air hingga kembang. Guna teknik double boiler,cairkan hingga gelatin larut. Ketepikan. Cairkan pula white chocolate secara double boil, masukkan kuning telur diikuti gelatin yg di cairkan, gaul hingga sebati. angkat. Dlm mangkuk lain, pukul putih telur & gula hingga kembang. Kaup balikkan kedlm adunan coklat yg masih panas, masukkan susu & whipping cream yg di putar. Gaul rata. Masukkan dlm peti sejuk 4 jam hingga beku. Kemudian, keluarkan & pukul dgn whisk guna high speed hingga pekat & bertanduk.
  4. Cocholate_indulge
    Cara2 menyusun: Potong kek kepada 4 lapisan. Letak lapisan kek pertama dlm loyang 9 inci (loose base tin). Tuang white chocolate mousse di atasnya & sapu rata. Letakkan lapisan kek kedua & tuang chocolate mousse di atasnya, ratakan. Latakkan pula lapisan kek ketiga & tuang baki white chocolate mousse & ratakan. Utk lapisan terakhir, letak kek diatas lapisan ketiga & simpan dlm peti sejuk semlmn. Keluarkan kek dr acuan, sapu tipis dgn chocolate mousse pd keseluruhan kek & sejukkan sekejap sampai beku. Letakkan kek atas wire rack & tuang coklat ganache, sejukkan sampai coklat keras. Potong guna pisau yg di rendam dlm air panas & lap.

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (9)

02-02-2012, baru_belajar komen :

tompang tanya ya.. mananyer cara2 nyer? xcited nie nak try :) maklum la baru nak belajar la kata kan huhu..


02-02-2012, baru_belajar komen :

tompang tanya ya.. mananyer cara2 nyer? xcited nie nak try :) maklum la baru nak belajar la kata kan huhu..


02-02-2012, baru_belajar komen :

tompang tanya ya.. mananyer cara2 nyer? xcited nie nak try :) maklum la baru nak belajar la kata kan huhu..


02-02-2012, baru_belajar komen :

tompang tanya ya.. mananyer cara2 nyer? xcited nie nak try :) maklum la baru nak belajar la kata kan huhu..


02-02-2012, otaibaker komen :

mane step2 nye ...? baru nak test wat....


03-02-2012, baru_belajar komen :

mak aii byknyer.. tp, ape2 pown sy akn cube jugak.. sb menarik sgt sgt sgt ^_^


03-02-2012, baru_belajar komen :

mak aii byknyer.. tp, ape2 pown sy akn cube jugak.. sb menarik sgt sgt sgt ^_^


03-02-2012, AMir MUs komen :

choc indulgence ni rasa cam yg kat scret rcp punye ke? tapi kat secrt rasa cam ade cheese kan.


03-02-2012, Evelyn Gemina komen :

Amir Mus: Hmm xla sama 100% rasanya tapi kalau nak cuba buat sndiri,ble tahan jgk hasilnya...yg SR punya rasanya ada cheese,sbb sya pun rasa mcm 2 jgk....nxt time ble ubah letak frosting cheese plak...: )


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu