Google+

oleh: AnneXim ❦ Topping @ Chocolate Sos @ Ganache

Kek

Resipi mudah,simple untuk buat coklat sos.


Created on : 27-01-2012

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi AnneXim




Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • 1/4 cawan serbuk koko (VAN HOUTEN)
  • 1/3 cawan susu pekat manis
  • 2 sudu besar butter
  • 1 sudu besar air panas @ 1 sudu besar susu segar (susu lain pun boleh)

Cara-cara

  1. Menggunakan kaedah double-boiling (harapnye semua tahu la ni),cairkan butter dahulu
  2. Masukkan serbuk koko,susu pekat,dan air panas. Siap !
  3. Tips : boleh kurangkan susu pekat kalau manis sangat.kalau x suka susu pekat,rasa nk guna gula jugak,dipersilakan :) Tapi kalau guna gula,masukkan gula kastor 1 1/2 cawan








Laporan Masakan Bergambar (5)

Image0130
21-05-2012
da bt td...tp sy tukar butter tu ke mnyk msk je...tp still sedap...tq
Laporan oleh: nizie_maya

Tq maya sbb cuba resepi ni..sdap kek tu :)

Image0133
21-05-2012
bru je bt tgh ari td...loyang kecik so dpt 2bjik...tp sebjik da abs...hahhah tq..sedap sgt...n senang..
Laporan oleh: nizie_maya
20130616_141710
17-06-2013
Mudah nak buat dan sedap.. saya buat untuk siram atas kek.. terima kasih AnneXim!
Laporan oleh: LynnSham

sama2 kak lynn. nampak sedap :)

2013-09-08_11
08-09-2013
sdp topping ni. sy wat half utk kek kecik. kurangkan susu pekat, lebihkan fresh milk. tq ya
Laporan oleh: moonbug
2013-10-15_07
16-10-2013
simple dan sedap...tqvm....^_^
Laporan oleh: sue_ginola

Komen (4)

28-01-2012, tasha azry komen :

dah try mmg sedap tq for the recipi ^^


28-01-2012, AnneXim komen :

@tasha azry : tq tasha :)


29-01-2012, kakbesah komen :

seronoknyer..dapat respi buat topping cair ni.. selalu buat pakai agak2 jer, lepasni mudah lah coz dh dpt sukatan yg tepat. terima kasih banyaks pd AnneXim yg tak lokek berkongsi ilmu..


29-01-2012, AnneXim komen :

@kakbesah : sama2 kak,sy pun tumpang seronok dpt share ilmu :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu