Google+

oleh: yani Somtam

Somtam

resepi asal guna betik dan mempelam. Tapi kat sini susah nak cari semua tu.. So saya gunakan kulit tembikai.. bila makan rasanya lebih kurang rasa betik la..


Created on : 31-07-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 150g kulit tembikai
  • 1/3 batang lobak merah
  • 2-3 batang kacang panjang
  • 3 sudu besar udang kering
  • [ Bahan untuk dressing ]
  • 2 ulas bawang putih
  • 10-15 biji peanut
  • 2-3 sudu besar nam pla (sos ikan)
  • 1 biji lemon- ambik jusnya
  • 1-2 batang cili padi
  • 1 sudu besar gula
  • tomato ceri

Cara-cara

  1. Buang kulit hijau tembikai. Potong halus memanjang atau sagat memanjang. Sama juga dengan lobak merah.
  2. Potong kacang tanah lebih kurang 3-4cm. Rebus sekejap.
  3. Sediakan dressing. Masukkan bawang putih dan cili padi ke dalam lesung. Gesek-gesekkan dengan anak lesung. Tak payah tumbuk.. biar pecah2 sedikit saja. kemudian masukkan semua bahan-bahan lain.
  4. Pastu gaullah dengan kulit tembikai, kacang panjang dan lobak merah yang dipotong tadi. Masukkan juga tomato ceri.
  5. Siap untuk dimakan. Lagi sedap jika disimpan dalam peti ais selama setengah hari sebelum dimakan.
  6. ****Resepi ni sesuai juga utk gantikan kulit tembikai dengan mempelam atau betik.***









Laporan Masakan Bergambar (11)

Somtam
02-10-2006
somtam betik
Laporan oleh: choppy
Img_1926
25-05-2007
Baru buat td guna betik...buat pedas2 meleleh air mata.. :D
Laporan oleh: Natto

i tak tahan pedas... pedas sket pun dah meleleh air mata.. :p . kalau makan yg natto buat ni.. xtah2 berasap telinga..heheh

Sontam_002
27-10-2007
Buat bulan puasa ari tu, pakai betik muda n gula kabung Kelantan. Menyengat!
Laporan oleh: mutiarazura
103_04531
21-01-2008
try buat semlm, kt pasaraya blkg umah x de plak tomato ceri, belasah pk tomato biase je la....... kt cni susah nk cari, nk blk kg jrg2 sekali, lps nie kl blk kg pun x yah beli lg, nk mkn trus bleh buat, thanks yani
Laporan oleh: i x o r a
Image011
28-01-2008
Buat ni masa lunch semalam. Saya guna gula kabung utk somtam dari Thailand. Terlebih cili, pedas sikit.
Laporan oleh: hazila

pasni boleh try guna gula kabunglah pulak

Somtam
23-04-2008
Guna 10 biji cili padi. Ambik ko, pedassssss.. Tapi sedap, ma kaceh yani....
Laporan oleh: che'iza
Somtam
15-05-2008
somtam betik dan mangga.. errmmmm sedaaappp!!!!
Laporan oleh: nor_67

tengok pun terliur

Som_tam
29-08-2008
Hb tertipu..ingt guna betik..mmg sedap, tabur kcg goreng emmm ummpphh..TQ ya kak yani
Laporan oleh: Aziemas

memang.. ramai yg akn tertipu. Takde beza sgtkan dgn guna betik.. kalo mangga tu lainlah

K
05-09-2008
pergh! mmg best la kak somtam nih! mkn tk hingat dunia! muahahaha...tQ k.yani!
Laporan oleh: hana6877

cam janji je.. kita buat ni arihni

Dsc04279
06-09-2008
wat somtam pelam, lain2 buah x dok , errrmm sedap !!! tks yani
Laporan oleh: yatiezaini

somtam pelam pun sodap!!

Photo-0001
10-05-2009
askum..ni somtam betik kite...cma kita xbuh karet n kcng pnjang je..sbb xde..mkn dgn kngkung mcm yg duk bli kat rntau pnjang tu...sedap sngat...lain kli nk wak lg...mekasih ye yani..
Laporan oleh: maz-ivory

Komen (7)

06-09-2006, mala komen :

saya rasa nak cuba dulu baru tau enak atau tidak....


30-09-2006, arachis komen :

yani tahu x macammana nak masak kuah steambot..tlg bagi resepi boleh..


08-12-2006, abbyrosley komen :

yani..saya pon nak tau cm ner nak wt sos stimboat..plz..


08-12-2006, abbyrosley komen :

yani,boleh tak share resepi LAKSA THAI...


21-09-2008, araya komen :

hidang kan dgn ayam panggang n pulut biasa dan bawang goreng... tasty....


04-04-2011, syazaqira komen :

wow..sdp nya


23-04-2011, leenda bworth komen :

msa p thailnd dpt rasa brmcm mcm jnis smtam. Smtm bdu,smtm buah2an dn mcm2 lg la.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd