Google+

oleh: qirah75 Rumpai Laut Asiatica

Dscn2086

ala2 kerabu mangga@sotong la..tapi resipi ni guna rumpai laut..byk jual di pasar dkt kk sabah..kita mkn for dinner tadi..makan dgn nasi panas+ikan bakar+sotong bakar+sambal kicap..sedapp!!


Created on : 09-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi qirah75




Bahan-bahan ( sekali makan )

  • rumpai laut
  • sedikit mangga muda - potong nipis2
  • 2 biji tomato - potong sesuka hati
  • 1 ulas bawang besar - potong nipis2
  • cili padi - kuantiti sesuka hati
  • 3,4 biji limau nipis
  • garam dan sos ikan

Cara-cara

  1. potong rumpai laut, basuh kasi bersih, ramas dgn garam n celur dgn ari panas then toskan
  2. gaulkan semua bahan, perah limau n ready to eat..(kalau rasa dia xmenepati citarasa..pepandai la modified..)
  3. Dscn2087
    dah siap pun..

Tag










Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (17)

09-05-2007, joayee komen :

jo pernah mkn rumpai laut. kerabu rumpai..masakn kelantan. tp resepi yg ni tak pernah rasa..nampak best..meleleh dah air liur ni...:(


09-05-2007, Mat Gebu komen :

girah...boleh tolong letakkan gambar rumpai laut tu kat glossary tak? Mat tak pernah try laaa dantak tau rupa dia mcm mana...kat belah2 Johor nie tak pernah jumpa.


09-05-2007, Lilydvalley komen :

ni rumpai laut yg byk terapung kat laut tu ke? Mat, kat belah johor bykla rumpai laut tu... x tau la species sama atau x ngn kat kk tu. kalo kat belah johor, rumpai laut ni la mknan dugong.


09-05-2007, Mat Gebu komen :

Itu yg takut lily...i nie dah leer montok, kang silap makan rumpai laut terus tukar jadi "dugong" tak ke gempar satu malaya!!!!


09-05-2007, Lilydvalley komen :

mat...ampun...silap facts... dugong x mkn rumpai laut, tapi rumput laut (grass sea). Info yg i dpt, johor punya rumpai laut, x sama ngan kk. tapi kat PD ada rumpai laut yg sama species ngan kk tu... hehehe. Kena pegi PD la nampaknya!


09-05-2007, Lilydvalley komen :

nak cuba bygkan mat mcm dugong..hehehe. The real dugong yg i tgk last yr kat UM (yg mati kat pantai johor), is abt 300kg.


09-05-2007, cutevirus8 komen :

terliur la tgk gamba tuh. tp kan kalo kat shah alam mane nak carik rumpai laut tu ek? kalo takde rumpai laut tak leh ke? tak de bahan alternatif ganti rumpai laut. tapi raser seakan² same la cam rumpai laut. ade cadangan?


09-05-2007, rai komen :

rai penah makan rumpai laut ni.... tp makanan kelantan lar... wat kerabu...mmg sedap sgt... tatau plak kat mana nk beli rumpai ni...


09-05-2007, qirah75 komen :

joayee & rai --> xtau pulak kat kelantan ada kerabu rumpai laut..housemate kite org klntan n ganu tp dorng xpenah mention pon kata penah mkn..tp kerabu ni mmg mcm kerabu sotong tu la tp guna rumpai ni.. mat gebu--> name kite Qirah la mat.. or kirah..bukan girah hehe..kalau kat pasar mlm kat kk ni mmg byk dia jual..satu bekas tu rm1 ja n byk betoi. ada 2 jenis, yg pjg2 mcm kite mkn tu n satu lg mcm mcm telo ikan halus2 tu tp ada tangkai la..tp yg tu xsedap sbb halus sgt..bila kunyah trus pecah n xde feel la bila mkn..yg kite slalu mkn ni mmg sedapp..tatau nak describe mcmana rasa dia..gambar dia nnt la kalau qirah p pasar qirah beli 2,2 jenis tu n upload pic kat glosari k..


10-05-2007, Mat Gebu komen :

sorry.....qirah....hehehe salah type jadi "girah" nasib baik mat tak taip "ghairah"...ishh ada lebam biji mata aku sat lagi kena debik....maaf ye qirah....patut lah mat pernah tgk benda sama cam nie ada jual kat pasar di Filipina (tgk kat tv)...


10-05-2007, qirah75 komen :

hahaha...dok agak dah mat..sure pakat sebut nama saya ghairah hehehe..ooo..kat pilipin ek..patut laa..kalu kat pasar malam ni ramai pilipin la yg dok juai rumpai laut ni..entah2 dia bak mai from pilipin kot..tatau la pulak.. lilydvalley...kelakar laa baca komen awk..wakakaka..kite pon adik bradik dugong gak nii..sepupu sepapat dgn mat gebu rasanya hehe..patut laa suka mkn rumpai ni.. cutevirus8...cuti sek ujung bln 5 ni kite balik semenanjung..kalu ngidam rumpai tu boleh la kite bak balik sket..nnt u p amik rumpai tu kat lcct laa..nak ke? baru tnya hosmet kite..dorng kata kat pantai timur ade kerabu tu..nama dia 'kerabu saghe'..time bulan posa glamer la..tp dia bentuk cam daun..


10-05-2007, shaliza81 komen :

pnah tgk kt pasar malam di kk rumpai laut ni. dorg yg jual tuh mkn camtuh je..tp tak lalu la..org yg biasa mkn blehlah kan..


10-05-2007, Lilydvalley komen :

qirah, i ask hubby if kat k'ltn ada rumpai laut ni...he said, may be but diff species..and most probably from thai. alamak...u pun mcm species dugong ke? Ni kira dah jadi protected species ni! hahaha


11-05-2007, qirah75 komen :

shaliza--->mula2 try dulu mmg rasa mcm hanyir sikit..tp lama2 dah ok laa..xrasa pun hanyir..mb org yg buat dulu tu xpandai kot.. lilydvalley--->i ni bukan protected species lagi..dah kira extinct species dah nii wakakaka


11-05-2007, shaliza81 komen :

kt klantan rumpai laut jenis lain. tak sama gan sabah punya. yg kt sabah, jernih cam jelly. klantan ni cam rumput gituh


11-05-2007, cutevirus8 komen :

cuti skolah ujung bulan 5 nih kite balik kampung la qirah... sepupu kite kawen. kalo kite kat shah alam mmg kite tunggu awk kat lcct tuh. pos jela rumpai laut tu kat kite...:))


27-06-2012, neanna72 komen :

Terima kasih lah resepi ni..saya dpt rumpai kering sekilo dr sabah tapi tak tahu nak masak... jumpa resepi ni terus try. berbaloi..memang sedap


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd