Google+

oleh: bondaaqmar Apam puri

Foto1628_001

Kuih orang lama-lama. Simple dan sedap..


Created on : 08-01-2012

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi bondaaqmar




Bahan-bahan ( 10++ )

  • Kulit :
  • 2 1/2cwn tepung
  • 2 1/2cwn air (agak-agak)
  • Sedikit garam dan sedikit yis (yang dlm gmbr ni saya xguna yis)
  • Inti :
  • 1/2cwn tepung
  • 2 1/2cwn air (kalau inti agak cair boleh tambahkan tepung sikit)
  • 7-8sb gula
  • Boleh juga nak tambah jagung dalam tin,ikut selera masing2

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan2 untuk kulit dan blend semua sampai sebati.
  2. Untuk inti campurkan semua,tepung,air dan gula,kacau sebati supaya tepung tak berketul. Kemudian letak atas api,masak sampai likat dan licin..kena kacau selalu
  3. Kemudian ambik adunan tepung untk kulit,tuang dlm kuali yg disapu sedikit minyak,lenggang tepung tu jd bentuk bulat (jangan terlalu nipis),tunggu sampai masak.
  4. Letak 1-2sb inti dalam adunan kulit yang dah masak td,lipat dua jd mcm bentuk karipap. Siap!

Tag

kuih-muih









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (2)

15-02-2012, k_honey komen :

Salam. Sy dh beberapa kali cuba resepi ni sbb my doter ska sgt mkn kuih ni... lg pun mmg mudah n simple jer nk bt and sedap plk tu...... nxt time bt lg sy upload pic k.... slalu xsempat nk snap dh licin.... he3... thnx bondaaqmar 4 d recipe.....


12-11-2013, bondaaqmar komen :

waalaikumussalam k_honey.. Terima kasih sudi cuba resepi ni. Memang saya pun suka sgt makan dari kecik sampai lah sekarang.hehe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu