Google+

oleh: Resepi2011 Sushi

Dscn1371

mudah dan murah bagi pengemar sushi..jimat belanja dapat banyak pulaktu..dan pastinye halal..Projek anak kite yg lepas PMR..


Created on : 30-12-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Resepi2011




Bahan-bahan ( ~ 24 ketul )

  • 200g beras Calrose ( kite guna beras biasa yg berkanji mcm pulut)
  • 500 ml air
  • 11/2 camb cuka
  • 3 camb gula kastor (boleh kurangkan ikut citarasa)
  • 1 camt garam + 2 camb air
  • Bahan A
  • Sedikit nori (rumpai laut yg warna hijau anak2 suka)
  • Sedikit timun Jepun - hiris nipis memanjang
  • Sedikit ketam dingin beku ( Filamen berperisa ketam) - hiris nipis
  • 2 keping telur dadar ( dari 3 biji telur - pukul rata dan goreng membentuk dadar))

Cara-cara

  1. Basuh dan masakkan beras bersama air hingga masak.
  2. Dalam bekas campurkan - cuka,gula garam bersama air, ketepikan
  3. Ratakan nasi di dalam mangkuk kaca biar suam sikit.
  4. Renjis campuran cuka pada nasi dan kacau rata.
  5. Ambil sedikit nasi yg agak sejuk, ratakan di atas nori.Bubuh hirisan timun, hirisan ketam dan telur dadar.
  6. Gulung kemas membentuk sushi dan potong kecil ikut saiz disukai dan hidangkan...Selamat mencuba.
  7. Puas makan untuk sekeluarga..dan amat menjimatkan..









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (15)

30-12-2011, Mr nice guy komen :

kuah pun xde,,,pun buat,,,,,


30-12-2011, MAMADANNY komen :

Nak try buat la nnt..sy suke mkn sushi


30-12-2011, Mr nice guy komen :

kalau makan dgn rendang ok jugak,,,,


31-12-2011, Resepi2011 komen :

Salam buat Mr nice n Mamadanny..ni mesti selalu makan sushi...Maaf kite la ni sibuk sikit coz anak nak sekolah...err sedap ke cicah ngan rendang..Sebenonye anak2 kite n hub yg suka sangat...macam2 gak mr cicah ada yg cicah sambal..sos cili, kicap..n apa2 yg ada kat dapo tu..semua jd bahan experimen mr.. ap2 memang sedap n mengenyangkan..lidah kite ni..lidah melayu..so kite makan sikit je..janji anak2 n hub suke..


31-12-2011, Mr nice guy komen :

dah macam lemang cicah je la,,,,maharaja jepun kata,,,ni lemang jepun hehehehehehe,,,dlm dinasti han,,


31-12-2011, Resepi2011 komen :

Er pulak dah...versi lemang Jepun..Ap2 pun selamat menyambut tahun baru 2012 ..wat teman2 myr..moga lebih meriah lagi myr ini...dan diberkathi Allah..


01-01-2012, Akula Acha komen :

Mkn sushi kepala berulat.yakkk


01-01-2012, Mr nice guy komen :

haaa,nasib baik aku xmakan,,,,


16-01-2012, ctzai komen :

x prnh buat sushi ni...nk tanya,,,nori tu blh didapati kat supermarket ke? biasanya kat bhgn mana?


19-01-2012, Resepi2011 komen :

Er maaf tak perasan ...nori/rumpai laut ada kat s/market biasa kat bahan 2 masakan kering seperti meehon/tauhu kering dll warna kehijauan dan banyak jenis perasa..ikut suka..


28-02-2012, Zieys Abady komen :

Assalamualaikum kak,nak tanya la,ada tk resepi buat wasabi?Sy tak la minat mkn sushi,p ank2 dn suami minat mkn.Kicap kikkoman sy gnti ngan kicap cair cap unta(btl kaca) ja.Jimat budget.Kat brunei ne tak tau dmana ada jual wasabi...F g Escaped Sushi,2 ketul B$5...Nk try buat sndri je.


08-03-2012, Resepi2011 komen :

Salam Zieys lama tak balas sorry tak perasan lah...Maaflah kak pun tak da cepi tu...cuba selongkar dapur teman2 myr ni kot2 ada...


01-04-2012, Zieys Abady komen :

Assalamualaikum kak,dah cuba dah tdi ptg.Siap bwa g majlis ptunangan ank buah g...P sya gnti beras tu dgn beras pulut merah brunei.Sy ratakn kat atas Nori guna spatula ja.Sgt2 sng n tk leceh mbuatny.Maaflh,gmbr sy upload kat FB je.Blik2 upload kt Myr tk dpt.Mklum pkai hp je. :) tq sgt2 ya kak


27-11-2012, Suziayana komen :

Sushi mat tu beli dimana ye?


29-11-2012, Resepi2011 komen :

Salam Zieys lama dah antar komen maaf tak perasan. Sesekali bukak Myr mcm2 ada. Thanks kerna sudi mencube.. La ni kamera tak leh guna kehabisan bateri chager lak hilang..tak terbeli lagi..so.. tu yg jarang bukak Myr...Err wat Suziayana selamat berkenalan..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu