Google+

oleh: mrsdayat Kek prune

Image047

resepi dari kawan. mmg sedap n moist


Created on : 07-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mrsdayat




Bahan-bahan ( loyang 9" )

  • 250g butter (brand scs/golden churn)
  • 3 biji telur grade A
  • 1 telur kuning Grade A
  • 2 cwn gula castor (kisar)
  • 2 cwn tepung gandum
  • 4 tbsp esen vanilla
  • 2 tbsp serbuk koko
  • **utk prune**
  • 3 1/2 cwn prune (brand sunsweet)
  • 2 cwn air
  • 1 tbsp soda bikarbonat

Cara-cara

  1. Pukul butter dan gula sampai gula hancur
  2. masukkan telur,pukul sampai kembang
  3. tambah vanilla, serbuk koko dan tepung
  4. sambil tu, rebus prune bersama 2 cwn air sampai prune agak2 kembang dan lembut
  5. tapiskan prune, asingkan airnye.(air tu akan di guna utk tambah dlm adunan nnt)
  6. lenyekkan prune jd puree.kemudian,masukkan soda bikarbonat ke dalam prune yg dah di lenyek
  7. masukkan puree prune tadi ke dalam adunan.
  8. tambahkan 1 cwn air rebusan prune tadi ke dalam adunan.(kalau xcukup,bule tambah air biase)
  9. bakar pd suhu 175-180 degree selama 45minit -1 jam atau bule di kukus selama 1 jam

Tag

kek








Laporan Masakan Bergambar (2)

Img_1488
20-06-2008
tq 4 rsepi..lihatlah hasil nya..rase sedap n nx time i mesti buat lg..tq ye..
Laporan oleh: zana08

wahh..sdapnye. lame xbuat nih..

Uk
10-06-2011
salam...buat kek ni smlm...lembut dah gebu.tapi manis sikit n kekurangan buah prune..lain kali bole cuba lagi...tq kpd yg empunya resepi..
Laporan oleh: kekrizalina

Komen (11)

08-05-2007, joayee komen :

ini cam sedap,,lembap, lemak, masam manis.... nak buat la


08-05-2007, mrsdayat komen :

joayee..sila2...sila la membuatnye..hehee..


08-05-2007, Delila komen :

mrsdayat : del tengah buat kek ni..nanti del bagi laporannya..skali ngan picnya..tengah tunggu masak ni


08-05-2007, mrsdayat komen :

del tgh buat ek??sy wat sparuh adunan je aritu. dah licin dah..anto sket..heheheee


09-05-2007, Delila komen :

mrsdayat : gambo dah amik...cable nak transfer lak ade kat hometown...nanti bila dah transfer del letak pic tu...sabau...cute gile cake ni...kejap je licin...best makan time baru kuar oven..


09-05-2007, Lilydvalley komen :

del, u guna digital camera or hp? kalo digital camera, just get a usb card reader. tak perlu cabel nak transfer pic. blh bawa merata dlm hbag. kalo hp, i x tau la, sebab x de hp yg ada acamera. hehehe


09-05-2007, Delila komen :

del pakai digicam ngan hp nye cam skali...selalunya pakai hpnye cam..tapi bluetooth punya converter tertinggal lak kat penang...digicam pun ada kat penang...ujung minggu ni balik baru le leh uploadkan pic..


02-04-2009, azuri1931 komen :

kalo guna butter brand lain leh tak?


24-12-2009, irish_home komen :

mmg sdp lah kek nie..saya dah berapa kli dah buat..dah jadi favorate husband pula..hehe tak rugi cuba buat kek nie..


08-11-2010, thezainon komen :

memang cari recepi ni mesti cuba


08-11-2010, thezainon komen :

memang cari recepi ni mesti cuba


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu