Google+

oleh: DianaA Nasi Bukhari

Nasibukhari

Hidangkan bersama Ayam Masak Merah dan Dalca...


Created on : 07-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi DianaA




Bahan-bahan ( 6 - 8 orang )

  • 1 kg beras basmati, dicuci bersih dan direndam 30 minit dan toskan
  • 900 ml air
  • 1/2 tin susu cair
  • 1 cawan sayur campur
  • 3 biji bawang besar, dihiris
  • 10 biji bawang putih, dikisar
  • 2 inci halia, dikisar
  • 1 batang kayu manis
  • 4 kelopak bunga lawang
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 senduk minyak sapi
  • bawang goreng, untuk hiasan
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Panaskan minyak sapi dalam periuk nasi diatas api, masukkan kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga. Kemudian tumis bawang besar yang telah dihiris sehingga naik bau, masukkan pula bawang putih dan halia yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau.
  2. Tuang air dan juga susu cair serta garam, diikuti dengan beras basmati.
  3. Masak sehingga airnya mendidih dan agak kering sedikit. Masukkan sayur campur dan gaul rata. Angkat periuk nasi dan letak didalam rice cooker dan tekan cook. Taburkan atas nasi dengan bawang goreng. Tutup dan biarkan sehingga nasi tanak. Bila sudah tanak tabur bawang goreng dan hidangkan.
  4. Nota: Diana lebih suka gunakan periuk nasi untuk memasak, jadi belah bawah periuk tidak hangus kerana periuk nasi jenis non-stick kebanyakkannya. Gunakan senduk kayu bila memasak untuk elak periuk non-stick bergaris. Jangan terlalu kacau beras sewaktu ia nak masak, cukup sekadar semua bahan2 serata. Ini untuk mendapatkan nasi yang tidak patah-patah.

Tag










Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (15)

07-05-2007, umi_e komen :

heheheheheh thanks D!!!! Kira complete lah projek hujung minggu ni :)


07-05-2007, Mat Gebu komen :

Hmm 2 resipi D yg bawah nasi bukhari tu dah kira hampir lengkap utk keje kawin, kan umie?????....ehem ehem...ish terbatuk pulak.


07-05-2007, DianaA komen :

>>> No prob Umie... >>> Mat, aik anak sapo nak kawin nih? *bzbody lak D* hehe


07-05-2007, alma komen :

k D, lst Sat segrombolan my family dtg dr kg, alma wat nasi minyak hujan panas + ayam msk merah + sotong goreng kunyit + jelatah...kire lebih kurang style menu k D je heheh... nnt bile ada yg dtg lg, leh tuko pd nasi bukhari laks :)


07-05-2007, DianaA komen :

Wahh Alma, Kak D pun nanti nak cuba wat Nasi Minyak Hujan Panas pekena dengan sotong goreng kunyit lagi sedapnyaaa.... tulah kalau ada tetamu datang memang menu cam gini sesuai sangat dihidang :) cubalah dik


10-05-2007, aina komen :

sesape ada resepi untuk buat pai ayam?


30-10-2007, nashaS789 komen :

Ada juga saya dengar nasi Bukhari ini disediakan dengan sup tulang dan beras direbus bersama sup tadi, walaubagaimanapun resipi ini nampak menarik dan menyelerakan


23-11-2007, mariakl komen :

d, maria ada wat nasi tomato tapi hasilnya tak memuaskan lah sb nasinya lembik. dah ikut sukatan berasnya tapi masih lembik gak...tlg bagi nasihat ckit.


21-11-2010, Jmzini komen :

nak try masak nasi ni... harap-harap menjadi la


14-12-2010, azif komen :

Boleh la try hari minggu ni..Baru2 ni anak saya ke rumah kawan dia dan makan nasi bukhari. Katanya sedap...tercabar nie. Nanti ibu dia nak masak pulak. Harap2 lebih sedap..


10-05-2011, ibrisim komen :

salam buleh ke lau nk masak ni x gne beras basmathi....gne beras bese jer...


16-08-2011, maznah ali komen :

x ada ke resipi nasi arab rse teringin nak mkn mse berbuka puasa or juadah di ari raya...mintak2 ada resipi ye lbh cpat lg bgus....hehehe


05-09-2011, Dini84 komen :

dah cuba buat nasi bukhari ikut resepi nie & diedit ckit2... mmg sedap mkn ngan ayam masak merah+ayam berempah... hubby suka sgt... tp, umi i bg tau kalau yg betul2 pny resepi ade kne masak pakai rempah ratus plak... rasenyer klau yg pkai rempah2 nie muak... i 'like' yg simple dimple cm nie...hehe


23-11-2011, aminah70 komen :

Jika ade kesempatan nak cuba juga lebih kurang cam nasi minyak


25-12-2011, mansurahmad1962@gmail.com komen :

nasi arab sebenarnya same saje...n.tomato,n.briyani,n.minyak,n.bukhari tetapi ianya perlu set sampingan yg sesuai seperti kambing/daging/ayam bakar,salad sayur segar dgn renjisan minyak zaitun kerana tu negara dari timur tengah tentang makanan cukup peka ttntang penjagaan kesihatan dan jarang sekali pengunaan santan mereka banyak mengunakkan yogurt/susu masam utk membuka selera makan cuba cuba lah manalah tau kot2 serasi ke dgn selera anda. Selamat mencuba...!!!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd