Google+

oleh: Resepi2011 Coklat Badam

Dscn1243

Cepat dan senang dibuat serta enak dimakan..


Created on : 22-12-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Resepi2011




Bahan-bahan ( ~ 55 biji( bergantung saiz acuan )

  • 400g coklat susu ( dark chocolate compound / milk chocolate compound
  • 10g mentega kacang
  • 55 biji badam butir (dipanggang)
  • cup cake/ pembungkus coklat secukupnya
  • Acuan coklat berbagai bentuk disukai.

Cara-cara

  1. Panaskan coklat dengan kaedah double boiler. Masukkan mentega kacang kacau rata.
  2. Apabila setengah coklat dah cair tutup api segera dan kacau sehingga semua coklat cair dan sebati dengan mentega kacang.
  3. Terus kacau sehingga coklat sejuk ~ 28 - 30'C (Guna kaedah tempering lagi elok)
  4. Sudukan atau paipkan coklat 1/2 acuan dan bubuh badam, kemudian tutup dengan coklat hingga penuh acuan.
  5. Hentak2 perlahan agar tiada udara terperangkap dalam acuan.
  6. Simpan dalam peti ais ~ 15 minit sehingga coklat lekang dan senang di keluarkan.
  7. Terbalikkan acuan dan hentak sikit coklat akan jatuh jika cukup sejuk...
  8. Boleh dibungkus dengan kertas pembungkus coklat / masukkan dalam paper cup.. sedia di makan..
  9. * Jika nak berwarna-warni guna warna oil base dijual kat kedai bahan buat kek..Tapi guna coklat susu yang berwarna putih..Selamat mencuba coklat sendiri..








Laporan Masakan Bergambar (8)

Dscn1240
22-12-2011
Saye tak reti nak edit gambar dalam cara2 so ni gambar jika nak bagi kat sesiapa/ sebagai hantaran dalam kotak coklat.
Laporan oleh: Resepi2011
1325528606341
04-01-2012
tarrra, ini lah coklat recepi awak yg kita dah cuba buat mmg senang, buat ngan anak2 habis berselerak dapur dibuatnye, dalam letak pelbagai kekacang, tak sempat nak balut dah kena makan, anyway tqvm 4 the recepi
Laporan oleh: nananina

Wah cam2 bentuk ad..Rajin betul nana... kita pulak tak rajin nak guna banyak bentuk...Emmm sedapnye...thanks kerana mencuba...kalau tak mau bubuh kekacang bubuh kismis pun boleh...

Dscn0307
01-02-2012
Ni wat waktu lepas ikut kelas buat coklat...sebagai panduan...
Laporan oleh: Resepi2011
Dscn0311
01-02-2012
Ni kalau kite nak wat cam lolipop..cantik kalau nak bagi bebudak waktu sambut ari lahir ke../ buah tangan..
Laporan oleh: Resepi2011
Dscn1676
01-03-2012
Wat tadi..buat atas permintaan coz anak murid bagi coklat lolipop oreo..balik merengek lah pulak si kecil...so..inilah hasilnye..
Laporan oleh: Resepi2011
Dscn1677
02-03-2012
Baki coklat lolipop ni kite buh dalam acuan ni...nak cepat
Laporan oleh: Resepi2011
Coklat_abc
06-06-2012
Tetibe anak2 nak makan coklat..maka jadilah coklat ABC..
Laporan oleh: Resepi2011
Coklat_oreo
06-06-2012
Wat lagi atas permintaan anak2..oreo tu cadang nak wat cookies choc chip oreo...tak sempat nampaknye...sudahnye jadi coklat..ni..disebabkan biskut oreo ni manis..guna 1/2 coklat susu n 1/2 coklat gelap@ dark coklat..
Laporan oleh: Resepi2011

Komen (7)

05-01-2012, nananina komen :

Salam K. Ru, kalau saya nak buat coklat oreo sama ke bhn2 nyer n cuma letak biskut oreo je kan kak, biasa la kak kalau dah buat ngan anak2 mcm2 bentuk dorg nak cuba buat kak


05-01-2012, Resepi2011 komen :

Aha..same je belasah je kite nak bubuh apa2 cuma nina kena ada acuan utk coklat yg btk bulat tu pernah tengok tak kat kedai bahan buat kek ada banyak...Biasanye sebelum nina bubuh coklat nina letakkan gambo yg drp gula tu yg biasa letak kat cup cake sbg topping tu pah tu potong ikut btk acuan bulat n tekan2 bagi padat tuang 1/2 acuan. masukkan sebelah oreo yg ada krimnye pun tak pa lagi sedap.. tuang lagi coklat bagi penuh hentak2kan bagi tak da gelembong udara..simpan dalan petiais macam biasa...kalau nak yg macam lolipop kena pulak cari acuan yg boleh letak stik tu...semua tu ada mcm2 btk kat kedai bahan kek..selamat mencuba...


01-02-2012, cayang_honey komen :

salam k.ru..hani ad 2 soklan.. utk wat coklat ni kita guna coklat masakan ke atau compound coklat? mana lebih baik? kdg² hani tgk ad topping kt coklat cam k.ru ckp tu..camne nk buat tu? hehehe hani ni xpenah wat coklat jd byk la tanya..tgk cam menarik jer..terima kasih atas tunjuk ajar :)


01-02-2012, cayang_honey komen :

salam k.ru..hani ad 2 soklan.. utk wat coklat ni kita guna coklat masakan ke atau compound coklat? mana lebih baik? kdg² hani tgk ad topping kt coklat cam k.ru ckp tu..camne nk buat tu? hehehe hani ni xpenah wat coklat jd byk la tanya..tgk cam menarik jer..terima kasih atas tunjuk ajar :)


01-02-2012, cayang_honey komen :

salam k.ru..hani ad 2 soklan.. utk wat coklat ni kita guna coklat masakan ke atau compound coklat? mana lebih baik? kdg² hani tgk ad topping kt coklat cam k.ru ckp tu..camne nk buat tu? hehehe hani ni xpenah wat coklat jd byk la tanya..tgk cam menarik jer..terima kasih atas tunjuk ajar :)


01-02-2012, cayang_honey komen :

salam k.ru..hani ad 2 soklan.. utk wat coklat ni kita guna coklat masakan ke atau compound coklat? mana lebih baik? kdg² hani tgk ad topping kt coklat cam k.ru ckp tu..camne nk buat tu? hehehe hani ni xpenah wat coklat jd byk la tanya..tgk cam menarik jer..terima kasih atas tunjuk ajar :)


01-02-2012, Resepi2011 komen :

Akak dah edit jenis coklat tu. Biasanya akak guna jenama Beryl's @ selbourne coklat masakan tak sesuai... nak lagi sihat guna real coklat..tapi mahal n nak buatnya agak susah..kena ikut suhu yg tepat kaedah tempering n suhu tempat pun kena sesuai...so biasa yg orang buat hantaran n buah tangan waktu kenduri kawin tu..jenis coklat compound..Kalau guna 1 kg coklat dapat ~ 90 biji / lebih bergantung saiz ...1 ketul rm 1.00 yg kosong kalau hias..n bungkus cantik2 boleh naik hingga rm 2.00..kalau kaler n ada kekacang lagi tambah harga..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu