Google+

oleh: Mat Gebu Blueberry Hidden Cake

Step_by_step_097

Blueberry boleh diganti dgn jem strawberry atau jem raspberry.


Created on : 06-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mat Gebu




Bahan-bahan ( Acuan diameter 30cm dan berlubang di tengah. )

  • 3/4 cawan gula aising
  • 150 g mentega, pada suhu bilik
  • 250 g cream cheese, pada suhu bilik
  • 3 biji telur Gred A, pada suhu bilik
  • 1/2 camca teh esen vanila
  • 1 3/4 cawan tepung gandum*
  • 1 camca teh serbuk penaik*
  • 1/2 camca teh soda bikarbonat*(*digaul rata dan diayak)
  • 1/4 cawan susu segar/susu UHT
  • 5 - 6 camca besar blueberry filling

Cara-cara

  1. Step_by_step_088
    Satukan mentega dan cream cheese, putar sekejap hingga rata. Masukkan gula aising dan pukul hingga putih.
  2. Step_by_step_090
    Masukkan telur dan terus memutar pada kelajuan tinggi. Masukkan satu persatu telur sambil terus memutar hingga kembang, masukkan juga esen vanila. Jarak waktu utk setiap biji telur ialah 1 minit.
  3. Step_by_step_091
    Pada speed perlahan, masukkan tepung berselang seli dgn susu segar/uht hingga habis. Gaul rata.
  4. Step_by_step_087
    Sapu acuan bulat berlubang tgh dgn mentega dan tabur dgn tepung, ketuk keluar lebihan tepung.
  5. Step_by_step_092
    Tuang 3/4 adunan kek ke dalam acuan.
  6. Step_by_step_093
    Sudukan blueberry ke atas adunan kek tadi.
  7. Step_by_step_094
    Ratakan blueberry dgn spatula.
  8. Step_by_step_095
    Tuang lebihan adunan kek dan ratakan. Hentak perlahan acuan kek 2 - 3 kali. Masukkan ke dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C, selama 35 - 40 minit.
  9. Step_by_step_096
    Sejukkan 10 minit sebelum dikeluarkan kek dari acuan dan sejukkan kek atas redai.

Tag

Laporan Masakan Bergambar (5)

Cbrb
07-05-2007
ni dia mat... cheesecake saya.. satu lagi i letak kt cupcake..
Laporan oleh: princessharyati

Hmm cepatnya....mat baru buat ari ni, dan pu3 tup2 dah jadi kek. acuan u lawa, macam acuan "gughehoff".

Cbrbm
07-05-2007
bentuk dalam muffin lak
Laporan oleh: princessharyati

Idea bernas tu....selain buat mcm mat boleh juga ikut style pu3....gaya muffin.

Hidden_cake
09-05-2007
dah buat...semua masuk dlm cup, sebab byk cups... guna 3 type of filling, blueberry, strawberry & kiwi.
Laporan oleh: Lilydvalley

Kreatif lah...bagus jadi mama2 kreatif nie kan...apa2 pun thnaks ye lily kerana sudi mencuba.

P1030688
18-06-2007
hehe.. kita pon buat bentuk muffin.. sedap la.. tq mat :)
Laporan oleh: ainezar
Imgp4967
18-04-2008
ini terguna tepong roti plak...nasib baik jadik! cuma blueberrynya terletak sikit... nanti nak letak byk2, musti lagi ummmpphhh!!
Laporan oleh: tuberose78


Komen (23)

06-05-2007, deenoos komen :

mengancam nyerr kek ni mat.mesti rase mcm cheese cake..sedap tuu..kena cuba wat nih..


06-05-2007, s_shamen komen :

itu diaaaaa....cik mat dah keluar recipe dahhhhh..dia pun dok hide mcm blueberry ni gakk sebelum nii..nampak best la mat


06-05-2007, Mat Gebu komen :

Mmm mula2 ingat dah kurangkan aktiviti baking nie, tapi sama mcm sky...sebulan tak bake, tgn tu cam gatal semacam je. Kek nie manis dia pada tahap sederhana je.


06-05-2007, Lilydvalley komen :

mat, kalo activiti baking x b'jln, bahan2 baking tu kang expires la pulak! lagipun...x leh la nak shopping bahan baking lagi! hehehe


06-05-2007, skyblue komen :

kali ni butter tak payah simpan balik peti sejuk... hehe


07-05-2007, yummiez komen :

cikmat! nampak mengancam kek ni! =)


07-05-2007, Mat Gebu komen :

Tulah lily. mat ni, kalau nampak new product je (yg halal lah), terus nak try...itu i belum jumpa puff pastry lagi tu....kesian kat mat kan... heheh sky kali nie pagi2 i dah keluarkan butter, cream cheese, egg n fresh milk....terus sukat tepung dan simpan dalam tupperware. Bila semua benda dah ok (berada pada suhu bilik), terus on kan oven, and make a move...fuhh at lastt jadi kek.....tapi balance blueberry tu ada half tin lagi.... tgh fikir nak buat apa lagi lah dgn balance tu...pening juga.


07-05-2007, skyblue komen :

balance blueberry tu buat kan jem, boleh simpan lama sikit.


07-05-2007, DianaA komen :

wahduh wahduh wahduh, Mat sedapnya ada blueberry filling lagi... masuk dalam list projek untuk dibuat :D


07-05-2007, kakfiza komen :

cikmat..bestnyer akak tgk kek tu..x de lebih ke..mai la sikit..tgh pregnant ni..


07-05-2007, Mat Gebu komen :

kesian kat kak fiza...kalau dekat bukan setakat sikit, i buat u seketul yg baru n bagi u dgn bekas2 dia sekali (hehehe mesti ingat perli nie). Kak fiza kata org2 tua, kalau terliur, jilat tapak tgn (tapi basuh bersih2 dulu ek)....harap2 baby kak fiza tak terliur ye nanti (selalunya kalau mak dia terliur bermakna anak dlm perut tu yg nak...tul ke ek?).


07-05-2007, kakfiza komen :

Baiknyer cikmat...bestnyer kalau berjiran dgn hang mat...( Tgh jilat tapak tgn ni..hhehehh)


07-05-2007, Lilydvalley komen :

mat, blueberry filling tu u beli yg dlm tin ke? kat sini ada yg dia repack, 250gm, 500gm & 1kg. Some kedai masukkan dlm container plastik tu, some kedai just masuk dlm plastic bag. balance tu, buatla filling roti or apam tu.


07-05-2007, Mat Gebu komen :

Lily...mat guna yg dlm tin punya (kurang lebih 1 lb berat dia)....dulu ada beli yg loose tapi takstur dia bersepai2, kalau yg dalam tin, blueberry dia seakan2 dalam thick sauce...seakan2 jelly...lagi pun taste more better laa...Lily boleh tgk blueberry filling yg mat gunakan di glossary...


07-05-2007, Lilydvalley komen :

mat, i x penah beli yg kat tin, so tak tau la taste camana. kat sini ada jugak yg jual dlm tin.Tp yg repack ni pun, diff kedai, rasanya pun lain2. Bersepai tu camana mat?


07-05-2007, Mat Gebu komen :

kalau yg dalam tin tu, blueberry dia sebiji2 walau pun dah preserve, kalau yg loose, ada sekali tu mat beli, blueberry dia tak bulat, macam dah hancur2 tu yg malas, harga memang lah murah skit...tapi tak taulah tempat u lily mungkin lain kot...


07-05-2007, Lilydvalley komen :

kat 1 kedai kat sini, ada jual yg blueberrynya bulat2... i ilke it..tpi rasanya kureng la banding ngan yg dah hancur tu...Okla, lain kali nak try yg dlm tin pulak. Tunggu yg stock ni abis...


08-05-2007, Lindapurple komen :

Ha..Cik MAt keluar dari hiddennya.Bguih gak buat dlm bentuk muffin nie..nak kena bake nampaknya malam nie


08-05-2007, ainezar komen :

nak tanye.. salu mat beli blueberry kat mana?


08-05-2007, Mat Gebu komen :

Mat beli kat kedai menjual bahan2 baking...dalam tin..harga sekitar RM12+(ikut jenama), tapi kalau ada jual jenis loose mungkin murah skit...kalau tak jumpa blueberry dalam tin, mat cadangkan guna "jem blueberry" pun ok, tak pun apa2 jem lah yg ada kat dalam peti sejuk tu (kalau ada).


11-05-2007, deenoos komen :

mat..saya dh buat kek ni tp mcm x jadi jer..kek mendap x naik sgt..naper ya?


11-05-2007, Mat Gebu komen :

Mmm mcm mana mat nak jawab ye...ok mcm nie, kek nie kalau dah masak tak delah naik terlampau sgt. kurang lebih 1/3 dari adunan asal...tapi kek deenos lembut tak? Yang mat buat tu lembut, halus dan lemak. Lagi satu, deenoos panas kan oven terlebih dahulu sebelum membakar tak?. Selalu kita perlu panaskan oven kurang lebih 15 minit sebelum masuk kan kek (ikut oven masing2).


14-05-2007, websandro komen :

hi mat, sy da buat kek u semlm. alhamdulillah rsnye ada, lembutnye ada, lemaknye ada. tp mcm deenoos jugak, kek sy mendap. oven da dipanaskan dulu sebelum mula baking. nape ek?atau sbb pukul lama sgt buat kek ni mendap?..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd