Google+

oleh: Virus SENGKUANG SOS MERAH

Sengkuang_sos_merah_2

makanan febret,masa sek ren bila sen krg aq mkn benda alah ni je 5 sen sekeping skrg mybe rm0.50 @ lebih


Created on : 18-12-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Virus




Bahan-bahan ( ikut besar sengkuang )

  • sengkuang
  • udang kering/ ikan bilis
  • kacang tanah
  • sedikit cili api-klu suka pedas xletak pn xpe
  • sos betik/taucu manis
  • minyak utk menggoreng

Cara-cara

  1. bersihkan sengkuang,buang kulit dan hiris nipis2 secara membulat
  2. gorengkan kacang tanah,udang kering/bilis dan cili padi hingga agak garing bkn hangit
  3. tumbuk kasar bhn2 gorengan
  4. sapu rata sos/taucu manis atas sengkuang dan taburkan bhn2 tumbuk tadi diatasnya
  5. sedia dinikmati

Tag

Kudapan

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (12)

19-12-2011, aziezainudin komen :

macam sedap je. nanti nak cuba la. dulu masa sek ren dijual 10 je. nak tanya la, sos tu memang wwarna merah ke


19-12-2011, Arsenally komen :

senkuang ni, saya panggil senkuang calit. Tp kt tempat saya dia sapu dengan kuah rojak then tabur dengan kacang goreng yg telah di kisar...sedap. Tp skrg susah nk jumpa kedai yg jual ni..klu nk makan kena la buat sendiri :)


19-12-2011, cup cake lover komen :

virus byk resepi best2..ada blog tak???


19-12-2011, Virus komen :

aziezainudin:sodap hingga menjilat jari.yup mmg wane merah.x taw r kot2 de wane len xpernah jumpa plak


19-12-2011, Virus komen :

arsenally:ow...sy x taw namanya ni bg nama sendrik taw mkn jew yum3....ow 2 jd mcm rojak la...lain rasanya.mmg dah pupus org jual benda alah ni.ni pun jumpa sos merah/taucu manis masa pi pasar.dia jual dlm botol/balang besar boleh beli skit2 timbang.


19-12-2011, Virus komen :

cup cake lover:tqvm...wat masa ni xde xsmpt nk wat.ni pn de masa upload resipi coz ct pjg ti dh start keja ssh skit nk on9


25-12-2011, murnie7 komen :

virus..sos tu beli kat pasar mana?? kat tesco or carrefour ade jual x?? lama tul x makan sengkuang nih...


25-12-2011, TaraTerissa komen :

Virus,ni saye dulu pun beli gakk. sedap tapi saye beli 10 sen.. BOLEH CUBE NI.


25-12-2011, Mr nice guy komen :

dah lama cari sengkuang ni,,,,,terima kasih virus,,,,,,dah makan antibiotik ke


26-12-2011, Virus komen :

murnie&:hurm sy beli kt pasar awam kt hometown sy.tesco/carre4 not sure mybe de jual dlm balang mcm jam.namanya taucu manis.yg kita selalu wat msk ikn tu taucu masin.


26-12-2011, Virus komen :

Tara Terissa:dulu sy sek kt kg dlm pertghan 80-an,nak beli kuih 10sen,klu beli sengkuang br 5 sen,blh beli 2 keping.sedap....nyum3.....try this at home.mudah,ringkas dan berkhasiat


26-12-2011, Virus komen :

Mr nice guy:skunk cr bhn2 nk wat sengkuang ni je.syiok puas ht kita boleh wat ikut citarasa sendiri nak byk sos/bhn2 tabur. u r wc juz small matter sekdr berkongsi ilmu dgn kwn2.x rugi pn.ni virus rajin bkn virus penyakit huhuuu....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd