Google+

oleh: missaisyah90 Kimbab@Kimbap (Korean food) =)

111920103622

adik yang ajar buat kimbab ni..dia fanatik korea..hehe..memang sedap..kena dengan tekak saya..kimbab ni kami buat untuk makan malam..first time buat.. =)


Created on : 18-12-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi missaisyah90




Bahan-bahan ( Buat makan untuk 5-6 orang )

Cara-cara

  1. 111920103582
    Klik untuk isi cara-cara di sini
  2. 111920103598
    nasinya kami guna beras cap Sumo..sesuai untuk buat kimbab ni sebab beras dia melekat =)
  3. 111920103585
    tuna pedas
  4. 111920103588
    ubi kentang dan lobak merah yang dipotong halus dan direbus seketika
  5. 111920103583
    udang direbus dan sambal pedas buat sendiri. sambal pedas tu cuma letak cili besar, cili api, kicap dan tumbuk.. ;)
  6. 111920103590
    seaweed
  7. 111920103617
    telur dadar dihiris nipis-nipis
  8. 111920103599
    papan letak kek dan alaskan dengan plastik yang bersaiz besar, panjang dan lebar dari papan kek
  9. 111920103602
    letak seaweed
  10. 111920103608
    letak nasi jangan banyak dan tebal sangat..nanti susah nak gulung..macam dalam gambar ni tebal..memang susah nak gulung..first time letak..excited..hehe =)
  11. 111920103618
    letak telur dadar, lobak merah, kentang, udang, tuna, sambal pedas
  12. 111920103621
    gulung dengan plastik tadi dengan cermat sampai ke hujung plastik untuk membentuk kimbab..potong dan sedia dihidang =)








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (9)

18-12-2011, liza88 komen :

salam missaisyah90....yg step no. 5 tu x brp clear sgt. mksd smbal pedas tu mcm kita buat sambal tumis kosong ke? lg satu pasal udang tu, kita kena goreng ke rebus ke or mcm mana? saya berminat nk cuba, hrp missaisyah90 blh tolong terangkn...trima ksh...:)


18-12-2011, missaisyah90 komen :

salam liza88..saya dah pun update untuk udang dengan sambal pedas tu..hehe..thank you.. =) kalau nak try guna udang goreng pon ok..


18-12-2011, missaisyah90 komen :

sama-sama liza88 ;)


18-12-2011, liza88 komen :

ok, terima kasih missaisyah kerana sudi berkongsi resipi...wish me luck :) nmpk mcm simple saja nk buat, mesti kena cuba ni ;)


18-12-2011, missaisyah90 komen :

ok.sama-sama liza88..selamat mencuba..good luck! ;)


18-12-2011, quinnie komen :

harus dicuba nih..:)


19-12-2011, missaisyah90 komen :

salam quinnie..silakan.. ;)


20-12-2011, ctshahri komen :

miss....kalau nasi tu gantikan dengan pulut boleh tak....kimbab ni macam sushi kan....


27-05-2012, Miss Cookies komen :

kawan saya guna pulut dan tiada tuna.kalau ikut cara ini,sedap rasanya.sila mencuba~


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu