Google+

oleh: nuralina86 agar-agar neslo

20111215_142732

resepi simple, macam buat air je


Created on : 15-12-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nuralina86




Bahan-bahan ( 1 loyang besar )

  • 1 paket agar-agar (30gram)
  • 1 cawan gula pasir
  • 1cawan susu pekat manis
  • 5 sudu besar nescafe
  • 1 senduk kecil milo
  • 7 cawan air

Cara-cara

  1. cairkan agar-agar bersama air di dalam periuk
  2. bila agar-agar dah cair, masukkan gula
  3. bahagikan agar-agar kepada dua bahagian (dalam dua periuk berlainan A & B, masih atas api perlahan)
  4. masukkan nescafe dan 3 sudu besar susu pekat tadi ke dalam periuk A dan kacau rata
  5. masukkan milo dan susu pekat yang selebihnya ke dalam periuk B dan kacau rata
  6. kemudian masukkan agar-agar milo ke dalam loyang (bagi lapisan nipis je)
  7. ulang langkah dengan lapisan milo dan nescafe secara bergilir-gilir sehingga habis (pastikan setiap lapisan nipis supaya cepat beku)
  8. biarkan agar-agar beku sepenuhnya, kemudian simpan dalam peti sejuk.. sedap di makan sejuk-sejuk..








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (4)

15-12-2011, mdts komen :

agar2 itu jnis srbuk atau yg jenis mcm tali?terliur juga nk mncba dessert yg mngenyangkan ini tpi f gastrik dtg,bwalh check up kt dr,hehe.


15-12-2011, mdts komen :

susu cair ideal blh x dgunakn utk resipi ne?


15-12-2011, Kaisara Khayla komen :

Macam nak try tapi husband saya tak suka nescafe. Nak makan sorang2 tak best lak..


16-12-2011, payung terjun komen :

nampak mcm best & menyelerakan, ingatkan air aje ada neslo..agar2 pun ada neslo..nak cubalah...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu