Google+

oleh: Puan Sabarina Home made Ikan Pekasam Sarawak Style

Imagescakzqa6v

Resepi Arwah Mak: Ikan yang boleh dibuat pekasam: Ikan air tawar or ikan kolam (Lampam,Puyu,Tilapia dan lain2) Cara: Ikan dipotong kecil n dibersihkan (pilih yang fresh) dengan garam and air asam jawa, pastikan bersih (Clear darah dari bahagian perut dan area tulang belakang ikan, untuk elak ikan busuk) Selepas bersih dan ditoskan perap ikan dengan garam halus dalam nisbah 1 ekor ikan Tilapia saiz sederhana, guna 300gm garam. Sapukan rata keseluruh bahagian ikan. Simpan dalam bekas bertutup selama 3 hari. Selepas itu, tanak sedikit beras anggaran segenggam, selepas mendidih, sejukkan air rebusan nasi tadi. Keluarkan ikan peraman dan masukkan kedalam bekas kaca / seramik, tutup kemas. Tuang air nasi tadi kedalam menutupi keseluruhan ikan. Tambah dalam 5 sudu makan garam. Selepas seminggu, goreng sedikit beras sehingga kekuningan dan tumbuk separa halus dan gaulkan kedalam pekasam ikan tadi. Selepas 2 minggu, ikan pekasam boleh dimakan. Selalunya masa ni tulang2 ikan tu dah lembut...sedap digoreng lepas tu perah limau n makan dengan nasi panas.. Selamat Mencuba. (Kalau yang nak pekasam kering, gunakan beras yang digoreng untuk digaul dengan isi ikan tak perlu guna air rebusan beras)


Created on : 14-12-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Puan Sabarina




Bahan-bahan ( 1 ekor ikan Tilapia untuk 3 orang makan )

  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara










Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (6)

14-12-2011, Puan Sabarina komen :

Tips: Masa nak siang ikan tu pastikan perut ikan tak pecah untuk elakkan isi ikan menjadi pahit....


14-12-2011, resepisukaku komen :

tq.km sefamily memang suka pekasam, nak beli mahl jgk, 3 ekr saiz ibu jari oh 5 rm, so lps ni nk cuba but sdr. hubby pn kaki pancg, mst dia nk tlg.


14-12-2011, resepisukaku komen :

ms sy blk kg, my hubby dh prnh but pekasam sdr,tp bl sy grg, melekat2 di kuali, hbs hcr, xtau slp kt mn.blh x bg petua utk elak pekasam mlkt dkuali wkt grg. kalu mnjd, blhlh bg kt jrn 2.


14-12-2011, Puan Sabarina komen :

Setakat ni saya takde masalah nak goreng ikan pekasam ni, cara saya nak elak dia melekat, pastikan minyak cukup panas sebelum masukkan ikan pekasam. Boleh juga gaulkan dengan sedikit tepung beras sebelum menggoreng....:)


14-12-2011, Puan Sabarina komen :

Kalau nak cuba kelainan menikmati ikan pekasam (yang jenis basah)ni selain digoreng, kukus ikan pekasam dengan hirisan bawang merah,cili padi,hirisan serai n perahan limau. Kukus selama 10min, lepas tu bolehlah dimakan dengan nasi panas


10-08-2013, azroy_5801@yahoo.com komen :

macam mana nk mengelakkan ikan perkasam dari berulat ketika proses pemeraman....then blh x peram dalam peti sejuk?tq


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd