Google+

oleh: yummiez Sup ikan

Pic_007

simple je resepi ni, mmg sesuai di masak diwaktu takde mood nak masak sgt hehehe.. =)


Created on : 01-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yummiez




Bahan-bahan ( 4 )

  • ikan fillet (mcm dory ke basa ke..)
  • carrot
  • bunga kubis
  • sawi (dlm gambar tak nampak sebab tak letak hehe)
  • bawang putih - dihiris
  • sedikit halia - dihiris nipis
  • minyak untuk menumis
  • garam
  • serbuk lada
  • sedikit kiub ayam
  • daun bawang dan daun ketumbar - dihiris kecil2 utk hiasan

Cara-cara

  1. Panaskan minyak. Setelah cukup panas, tumis bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan air ikut sebanyak mana sup yg anda nak.
  3. Masukkan ikan, carrot, bunga kubis dan sawi. Masukkan garam, kiub ayam dan serbuk lada secukup rasa.
  4. Teruskan sehingga ikan cukup masak.
  5. Hidangkan dalam mangkuk dan hias dengan daun bawang dan daun ketumbar. =)

Laporan Masakan Bergambar (1)

Dsc05475
06-04-2012
sedap!next time bleh buat lgi...tenkiu2
Laporan oleh: k.zila66


Komen (14)

04-05-2007, suriHati komen :

sedap lak nampak... sesuai utk wanita yg nk jaga badan, tp kena kurangkan minyak la..


05-05-2007, yummiez komen :

hehehe betul tu suriHati.. mg resepi ni sesuai utk sape2 nak diet.. tambahkan sayur and kurangkan minyak tu.. tp resepi ni tak perlu byk minyak pun.. juz utk tumis bwg putih..


27-11-2008, azra_cook komen :

SIA MAU TRY LA NI RESEPI


06-07-2009, Effi komen :

da byk kali try...Tp effi guna kepala ikan merah...effi edit sket2..tmbah asam keping n celery...serbuk lada n kuib ayam x taruk pun cz hb alergik pd perasa...mmg sedap...


29-09-2009, CiKYumMie komen :

Adalah 2-3 kali buat, kerana ia amat sesuai untuk anak2 demam pasal tak pedas & sayur pun ada juga utk berdiet...(boleh tambah lada byk2 kalau nak pedas kan) lagi pun ia cepat dan simple. TQ


05-01-2010, chef_hanam komen :

mmg suke yg simple2..nk tryla mlm nih-- boleh x?


06-12-2010, 1zz4ty komen :

sedap! tapi modify sikit... sebab takde bunga kubis/sawi. also, saya tambah lengkuas dan buah pelaga. saya yg tak berapa suka makan ikan pun enjoy. tq for the recipe! :)


11-01-2011, angelyn komen :

klu guna filet ikan kayu @ tuna bolekh ka resepi ni??


29-01-2011, asamkelat komen :

mudah n cepat... tq


01-05-2011, seroja6998 komen :

Mekasih for the resepi..tgh buntu nk msk apa utk my boy yg demam ni..


24-06-2011, jafiza88 komen :

nampak macam best je...;)


31-07-2011, kuahkicap komen :

uuii nah...menyelerakan.....tambah lahi cilipadi...malatup..!!!


30-12-2011, mazzuki391 komen :

sodap npknya.. mesti kena trial buat nti...


30-12-2011, Mr nice guy komen :

jazz mood la tu.....erm


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd