Google+

oleh: Ekin Sam KIMCHI KOREA

Kimchi

Masakan Korea


Created on : 21-11-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Ekin Sam




Bahan-bahan ( - )

  • BAHAN 1 :
  • Air
  • 2 sudu besar garam
  • Sawi Putih / Kobis Cina
  • BAHAN 2 :
  • 1 sb bawang putih - dicincang halus
  • 1 sb halia muda - dicincang halus
  • Daun bawang - dipotong bulat2
  • 3 - 4 biji cili merah
  • Serbuk Cili / Cili Bo
  • 2 sk gula
  • Garam
  • Sedikit Ajinamoto (jika suka)

Cara-cara

  1. LANGKAH 1 : Potong sawi putih (large bite-size)
  2. Letakkan selapis sawi putih dalam mangkuk besar. Taburkan garam.... (Ulangi langkah tersebut, selapis demi selapis)
  3. LANGKAH 2 : Tuang air di dalam mangkuk besar tersebut, biarkan sawi tenggelam.
  4. Guna penutup (pinggan besar, dulang kecil) untuk menutup mangkuk. Pastikan mampat.
  5. Gunakan pemberat untuk diletakkan di atasnya (lesung batu,tin).. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 3-4 jam.
  6. *ATAU ANDA JUGA BOLEH MENGGUNAKAN KAEDAH KUKUS BAGI MENGGANTIKAN KAEDAH RENDAMAN INI.
  7. * Gaulkan sawi putih dan kukus selama 4-5 minit.
  8. LANGKAH 3 : Buangkan air rendaman/kukus tadi.. Basuhkan sawi dan tapis. Masukkan ke dalam mangkuk tadi..
  9. Masukkan kesemua BAHAN 2 dan gaulkannya sehingga sebati.. (Kepedasan bergantung kepada cita rasa)
  10. Masukkan hasil gaulan ke dalam bekas kaca atau jar yang disteril. Tuangkan air gaulan ke dalam jar.... Biarkan ada ruang sekurang-kurangnya 2 inci dari mulut jar. Berikan tekanan maksimum semasa memampat kimchi.....
  11. Akhir sekali, tutp dan simpanlah kimchi di dalam peti sejuk.. (tdk digalakkan simpan terlalu lama)
  12. ~SELAMAT MENCUBA~









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (12)

21-11-2011, zierawoon komen :

sy peminat korea!!! selalu tgok dyorg makan kimchi nie.. teringin jugak nak makan.. thanks bg resepi nie~! suke sgt! nak try esok ^^


21-11-2011, Ekin Sam komen :

~Selamat Mencuba~ Boleh juga dimakan b'sma nasi goreng, bihun/mee/kuetiau sup.. mkn mentah2 dan sbgainya... :)


21-11-2011, tong-gas79 komen :

ni kalo ada step by step bergambar mesti lagi best....


22-11-2011, mummyNawfal2 komen :

thanks for recipe..x yah la p bli lg kalo nk mkn..


22-11-2011, syazaqira komen :

wow makanan korea...mcm menarik..xyah beli kt luar yg lum tentu halalkan


30-11-2011, kakxa komen :

akak slalu wat kimci ni..ambk kt mjlh. skali wat trus ketagih nk mkn slalu. bhn2 yg akak gna klau sawi cina yg bsr..akak blend stengah kilo cili segar, sbiji bwg bsr, 6 bj garlic, halia skit, cencalok 2 tbsp, cili kring dlm 30 tangkai, nasi putih sesenduk, sos ikan secawan, sos tiram 3tbsp, sbijimepal merah, sbiji pear. blend smua bhn2 ni n lumur kt sawi cina. perasakan dgn gula n garam, bleh ltak daun bwg hiris kasar n klau nk pedas lg bleh ltk serbuk lada..try la sodap u


18-12-2011, Ekin Sam komen :

emm... nnti sy try.. thanx ya kakxa.. huhu


19-12-2011, Virus komen :

ni kira mcm jeruk sayur2an.mmg klu tgk cite korea de depa mkn benda alah ni.


19-12-2011, Ekin Sam komen :

A'ah, Mlayu ckp jeruk la..hihi Mmg mknn or korea, klau xde, mmg xsah la..


23-08-2012, izz fardie komen :

thanks, cz share how 2 make kimchi....


04-04-2013, norsha90 komen :

Salam. Nak tanyalah. Air tu nak guna berapa banyak ye? Tq.


30-04-2013, Han Su Rii komen :

Assalaamualaikum. sesiapa yang nak beli halal kimchi online, boleh ke facebook page saya Han Su Rii Resepi korea asli homemade. Jazakallahukhairan.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu