Google+

oleh: kak fida ♥Kandi Kelapa / Coconut Candy™

Coconut_candy

Sejenis manisan yang digemari anak2... :,)


Created on : 10-11-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( loyang 9x6 / 8x8 inc. )

  • 3 cawan padat kelapa parut putih + 1 helai daun pandan - disangar sebentar
  • 1 cawan susu manis
  • 1 cawan gula pasir (boleh kurangkan)
  • 2 sb mentega
  • 1/2 sk esen vanilla/ros/s'berry
  • sedikit pewarna pilihan

Cara-cara

  1. Coconut_candy_002
    Satukan kelapa parut,susu manis,gula pasir dan mentega di dalam kuali dan masak hingga mendidih dan seterusnya hingga adunan tidak melekat pd kuali.Adunan harus dikacau sentiasa.
  2. Coconut_candy_003
    Tambahkan pewarna dan esen pilihan dan kacau terus hingga sebati.Matikan api.
  3. Coconut_candy_005
    Tuang adunan di dalam loyang yang digris (akak alas dgn plastik) dan ratakan adunan hingga padat.
  4. Coconut_candy_010
    Sejukkan kandi dan boleh dipotong kecil dengan pisau plastik.
  5. Coconut_candy_018
    Yang ini akak tambah lagi 1 cawan kelapa parut utk 1 adunan dan tekan dalam acuan agar2... :)
  6. Grated_coconut_001
    Contoh kelapa parut putih di dalam peket,jenama HENG GUAN berat bersih 250g... :)

Tag

manisan

Laporan Masakan Bergambar (4)

Coconut_candy_comel
10-11-2011
Dlm acuan agar-agar
Laporan oleh: kak fida
P1040618
16-11-2011
slm kak.yesss bejaya jugak wat candi ni..ucu ltk 3/4 cwn gula..tp ttp mnis cm tuan nye.hehe.len kli nk wat perasa milo lak..tqtq kak.alap u.
Laporan oleh: Mariani(KT)

w'slm ucu...alhamdulillah...nmpk elok mnjadik kandi mu itewwww...dh bleh pelbgaikn rase dn warne lain yer...mekaseh krane mncube...lap u tooo... :o

2011-11-19_05
03-12-2011
tinggal skit je. x sabar tunggu kitchen aid sampai nak cuba resepi roti ngan pau kak fida. tq utk resepi sedap ni.
Laporan oleh: r41494

alhamdulillah...mekaseh r41494 krane dh mncube...sronok yer klau dh ade kitchen aid,mcm2 rcp leh cube..slmt trus membaking yer... :)

Dsc07029
16-10-2012
sangat mudah...barang2 pun senang..ada kat dapur..anak2 suka..tq
Laporan oleh: shahani kaf

alhamdulillah..mekaseh shahani krane sudi mncube... :)



Komen (25)

10-11-2011, Mummy7857 komen :

Thanks Kak Fida....makanan kegemaran saya ni... mesti buat...tp nk beli kelapa parut dulu...huhuhu..kat kawasan sini kelapa parut selalu jer sold out..


10-11-2011, kak fida komen :

Mummy7857...akak pon gune kelapa yg dlm peket dh siap parut..itu pon buat 1/3 adunn sebagai contoh aje..boh dlm loyang 4x4 in...slmt mencube yer Mummy..miss u lh... :D


10-11-2011, kak fida komen :

Ucuuu!!! atas permintaan ucu..akak dh buat ni haaa...wat ckit je sbb nk tunjuk contoh same gmbr sekali...sdp didinginkn dlm petiais klau suke ucu...cube jgn tk cube yer...heee... :)


10-11-2011, ibuarif komen :

kak fida, kt mana jual kelapa dlm paket dh siap parut? jenama apa? blh tunjuk gbr tk? dulu masa kecik2, mak sokmo buat....


10-11-2011, Mariani(KT) komen :

fulamak akak mmg murah ati,baik ati,moga idup akak dimurah kn rzki..AMIN.acih anyak2 sbb akak sggup cipta rspi ni.Insyaallah ucu ti terai..harap2 menjdi la ya.


10-11-2011, kak fida komen :

ibuarif...kelapa parut dlm peket akak beli kt pasaraye...klau di s'pore,pasaraye giant,ntuc dn sheng siong ade jual,kt pasar basah pon ade...nnti kalau akak beli lagi akak tunjukkan contohnye yer..insyaAllah... :)


10-11-2011, kak fida komen :

ucu...mekaseh...amiiin2..alhamdulillah...tapi ni perkare kecik je,ade mase,bhn2 pon ade akak wat ler...yg merah tu kate en king akak kurang kering, jadi akak wat yg kuning tmbh lagi 1 cawan kelapa parut jadi jumlahnye 4 cwn utk 1 adunan lebih kurang 480g-500g kelape parut putih,jadi ok2 jer,rase2nye manisan ni sdp dimakan dingin atau ikut ler selere masing2 yer...slmt mncube ucu,hrp2 mnjadi dn sesuai dgn citerase... :)


11-11-2011, quinnie komen :

salam kak fida...kandi kelapa ni memang nostalgia la kak..hehehe..suka buat masa zaman skolah dulu..tapi manis ya amat...hehehe..


11-11-2011, Mr nice guy komen :

xsayang nyawa,,,memang korang ni macam kamikazi,,,,,,,


11-11-2011, noraida komen :

hai kak fida ,apakhabar?memang best kandi ni lagi2 kalau tengah sakit gigi hehe.aida selalu beli kat kedai mamak yang dalan pck je. skrg da boleh buat lah tks kak fida


11-11-2011, kak fida komen :

w'salam Q...btol tu Q mmng nostalgia manisan ni...mase kecik2 nengok kwn2 mkn bukan main mengunyah lagi...heee..tapi akak tk gemar sbb manis sgt tapi kandi ni klau tk manis tk sesuai pulak walaopon kite kurngkn manisannye bukan kandi namenye...heheee... :)


11-11-2011, kak fida komen :

hai noraida....akak sihat alhamdulillah,mekaseh..hrp2 aida pon cmtu jugak...dh ade rcp ni leh cube yer aida..slmt mencube... :)


11-11-2011, kak fida komen :

ibuarif... contoh gmbr kelape parut dlm peket dh ade tu..leh liht yer... :)


12-11-2011, seriana komen :

Salam akak... bestnye kandi kelapa ni akan ku buat juga satu ari nnti, thanks akak... lap u


18-11-2011, r41494 komen :

time kasih kak fida for the recipe. Dah buat mmg kawan2 semua puji sedap & wangi guna kelapa parut biasa. Siap minta resepi:)Gambo tak sempat nak amik dah abis d makan. Nnti buat lg saya upload.


23-11-2011, kak fida komen :

w'salam seriana..wat jgn tk wat...heee..lap u toooo... :o


23-11-2011, kak fida komen :

r41494...mekaseh krane dh mncube yer..alhamdulillah ramai yg suke yer..leh ler kongsi rcp same2 yer..mmng lebih sdp klau gune kelape parut segar lebih2 lagi kelape tua,lebih lemak...mekaseh krane mncube dn slmt mncube lagi...nnti jgn lupe upload gmbr yer...heee.. :)


25-11-2011, aishah hussin komen :

akak, nak tnye.. ni gune kelapa parut kering ( y biasa gune buat kek kelapa ) atau kelape y baru diparut??


01-12-2011, kak fida komen :

aishah hussin..rcp ni gune kelapa yg baru diparut yg segar klau boleh gune kelape tua lebih sdp sbb lebih lemak klau tkde boleh gune yg dh siap parut dlm peket seperti dlm gmbr contoh step 6.... :)


03-12-2011, r41494 komen :

Heee,dah upload gambar. Cuba buat guna kelapa kering x menjadi sbb dry, xnak lekat. X pelah. Nak buat lg guna kelapa fresh,sedap n wangi baunye.


04-12-2011, kak fida komen :

r41494...mekaseh yer krane dh mncube..slmt mencube lagi yer dn rase kelainn dgn menggune kelapa fresh.. :)


09-03-2012, aizahana komen :

Assalammualaikum...ke manakah gerangannya kak Fida utk tahun 2012 ini...? huhuhu....


23-03-2012, kak fida komen :

wa'alaikumsalam aizahana...hahaaa...akak tk kemane,alhamdulillah siht2 je,mekaseh..cume com. demam lom kebah lagi..huhuuu...ni pon dpt ler jengok gune lappy anak klau die tk sebok ngadap keje skola,nk mandai2 tk brani pulak..hahaa..klau ade rcp pon tkde kamera khas nk brgmbr pon tk dpt nk upload, nk tunggu anak jugak..kpd semua rkn Myr yg dh mncube rcp2 akak,mekaseh ler bnyk2 yer dn yg ade menghantr komen tapi blom dpt akak jwb mungkin terlps pndng, harap ma'af yer, insyaAllah akan akak jwb bile berkesemptn yer...mekaseh skali lagi... :)


13-04-2012, Sufarid komen :

Salam kak fida...candy nie tahan lama tak...maksud su, kalau nak buat doorgift seminggu awal dr tarikh kenduri ok tak...tq..


15-04-2012, kak fida komen :

W'salam Sufarid..candy ni mmng tahan lame lebih2 lagi klau dimasukkn dlm petiais..dlm sebulan pon maseh thn, jadi tkde masaalah klau nk buat seawal seminggu dua sebelum kenduri...slmt mncube yer... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd