Google+

oleh: mrsdayat Kek batik biskut marie

Image000

Resepi mak sy...sng n sedap


Created on : 29-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mrsdayat




Bahan-bahan ( loyang 7/8" )

  • 1 bungkus (350g) biskut marie
  • Setengah buku butter
  • 2 biji telur
  • 1 cwn serbuk koko
  • 1/2 cwn milo
  • 1 cwn air
  • 3/4 cwn gula
  • ** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko

Cara-cara

  1. patah2kan biskut
  2. dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
  3. masukkan butter,kacau sampai butter cair
  4. kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
  5. masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
  6. masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang









Laporan Masakan Bergambar (30)

25-04-07_1424
03-05-2007
Ni Del buat 2 hari sblm resipi ni di creatkan kat sini.Del main campak je bahan2 sesedap rasa..anyway...Nyum Nyum..
Laporan oleh: Delila

sng kan nak buat..main campak2 pun nyum..nyummm ek..heheheh..

Dsc00036
06-06-2007
hehehe..kek simple ni mmg dah lamer xbuat..tenkiu, sedap.
Laporan oleh: yanc78

sng, sdp n murah..hehee

Kek_batik
02-08-2007
rajin sket ni.. buat topping cekelat.. ehehe
Laporan oleh: yani

amboi..tu rajin sket..kalo rajin byk...cmne la gaknye..=)

03112007002
24-11-2007
Sy campur Nescafe & badam serbuk sikit...sedap! Thank you!
Laporan oleh: mutiarazura

wah...tambah sdap campur nes+badam tu..ymm yummm

Photo-0068
11-06-2008
ari tuh try resepi BBB...ari nih try resepi mrsdayat plak...best gak! tp nih kes mls masuk loyang...golek2 kat plastik jek..dh sejuk potong senang...kwang3..tQ mrsdayat!
Laporan oleh: hana6877
Image_268_
27-09-2008
Sedapp.. memang kuih kegemaran saya. Mudah sangat. Seronok membuatnya. Cuma coklatnya pandai cair bila keluar dari peti ais. Tak kisah janji sedaaapp... makasih tuan punya resipi.
Laporan oleh: som e one
P1010011
07-11-2008
1st time try dah jadik,sedap...anak2 buah sumer suker termasuklah bos saya....siap ada tempahan tuk raye lg...tq so much
Laporan oleh: safazlina
09-05-23_16-05
25-05-2009
buat untuk mjlis usrah ujung minggu hrtu. lame betul xmkn kek batik..nyumy2x..10q share resepi ni
Laporan oleh: sakura>emi
Img0163a
25-07-2009
emm...sedaap sgt..tp sy x gune s.koko,tp lebihkan milo n kurangkan gula..btw thanx mrsdayat..
Laporan oleh: zuhara
Img_3146
06-08-2009
yes!!! 1st time wat..biskut x berkecai!! tq sgt2 4 the wonderful recipe...=) =)
Laporan oleh: thumbelina
Kek_batik_marie1
28-08-2009
rcp yg best! thanks mrsdayat
Laporan oleh: as75
Kek
07-11-2009
Tq tuan punya resipi.Sedap... tapi rupa hasil tgn saya tak cntk mcm org lain.Saya cmpur sebuk badam & Capuccino skit. komen family "sok buat lagi..."
Laporan oleh: put3 ct
P1120023
12-01-2010
buat guna biskut marie coklat..air tu ganti dgn susu cair...marvellous!..tq
Laporan oleh: cikgurasidah
Kek_batik
21-01-2010
saya dah buat & jadi. tq for resepi. Bb sister yg suka ni tu yg try wat. Nanti nk masak utk dia.
Laporan oleh: cik aby
Dsc01883
24-04-2010
Ini 1st time saya cuba buat benda yang bernama kek. Jadilah jugak, rasa ada tapi tak berapa cantik haha. Almaklumlah hasil tangan lelaki. Lepas tu pulak, xguna biskut meri yg ckop..gne 200g je XD
Laporan oleh: arcx13
Image154
08-10-2010
baru buat tadi!!!! sedapnya ....yummy
Laporan oleh: chocomilk
100_1205
26-12-2010
ini kek batik saya....sedap n mudah dibuat....
Laporan oleh: kakma
120120111397
12-01-2011
mmg sedap, kali ni bt lebih kurang ikut resp ni tp sy cuma guna telur 1bj & gula tukarkn dgr susu, anak2 suka bangat!! thanks mrsdayat!
Laporan oleh: aa_iezah
03022011_003
03-02-2011
~ salam ... akhir nye dpt gak wt kek batik nie .. snang aje wt kueh nie upe nye .. ape pn maceh pd tuan pnye resipi ... :)
Laporan oleh: syimma
Kek_batik
13-03-2011
dh lama tak wat kek ni..my son request nk mkn kek..so apa lg sy buatlah kek ni..simple n sng nk wat..hehe..sedap...
Laporan oleh: sismimi
Kek_batik_3
17-04-2011
dah buat.tapi tak cantik ar.pastu coklat tu mcm naper yer meleleh2.rasa mcm dah masak likat jgk dah.huhuhu :(
Laporan oleh: Syerah Omar
1
18-06-2011
buat banyak kali dah.. ni br sempat upload gambar.. cuma akak tak guna gula ngan air, akak ganti ngan setengah tin susu pekat manis..!! mmg best.. anak akak suka bawak g sekolah..! TQ
Laporan oleh: Raishan
Image1478
18-06-2011
yes!!! dah buat kek ni today... 1st time...sy just tmbah buat topping gan rice chocolate... tq 4 the recipe!
Laporan oleh: shidakhan
2011-10-13_18
17-10-2011
kek batik yg sedap...sy x pakai telur sbb x de stok kat rumah...pe pun rasa nye tetap sedap tima kasih share resepi eaaa... ank yg paling suka mkn..huhuu
Laporan oleh: intan3026
Kb
12-01-2012
Simple & sedap sgt2..
Laporan oleh: nani79
Photo-0011
31-03-2012
cepat, mudah dan sedap! terima kasih...
Laporan oleh: Zetty Aida
2012-05-26-11-17-28_deco
26-05-2012
mudah n sedap..tq ye..next time nk try milo lebih plak
Laporan oleh: ashypink
Img02037-20120624-0830
24-06-2012
percubaan pertama yg menjadi..dan sedap..rs c0klat lbih..xguna air gune susu segar c0klat..tq
Laporan oleh: nourine_2206
Photo__13_
13-07-2012
resipi ni senang. lepas tu bila dah sejukkan, kek batik tu jadi sedang elok. tak lembik sangat, tak keras sangat. husband mmg tapau bawak gi opis sebab tak puas makan kat rumah.
Laporan oleh: sevenoctober
Dsc04355
27-04-2013
mmg sedap...rspi ni lbih kurang sama dgn kwn blog ana,cuma tmbh badam jer...apa pun tq share rspi yg best ni :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (109)

29-04-2007, cikgunita komen :

Meleleh air liur tengok resepi ini.


29-04-2007, mrsdayat komen :

xkan meleleh air liur aje...cube le..hihihii...


29-04-2007, eleven komen :

betul tu...I pun tengah buat ni...


30-04-2007, eleven komen :

dah siap dah.....but,malulah nak hantar..x cantik sangat........


30-04-2007, mrsdayat komen :

la..nak malu ape..anto aje le laporan masakan tu..=)


30-04-2007, eleven komen :

alamak...sorry ye...mrsdayat...masa I dah siap buat kek U...I terus makan sampai habis....pastu when I bukak balik MyR ni...baru U cakap..


30-04-2007, syahmi komen :

u ni mmg eleven...bila dah makan x ingat orang....


30-04-2007, eleven komen :

U pun apa kurangnaya........


03-05-2007, suriHati komen :

i dh buat minggu lepas, hasilnya lebih kurang macam mrsdayat nya gak. i buat mlm, esoknya gi berkelah, i bawa sekali kek tu.. hehehe..jap jer dah abis. maklumlah ramai bebudak..mak budak pun suka..


03-05-2007, shaliza81 komen :

sya biasa buat tak bubuh telur. apa gunanya telur ek? ada org cakap hanyir kalo letak? betul ke?


07-05-2007, mrsdayat komen :

eleven..len kali,sblum ngap bg le kek tu posing dulu..hehee..##suriHati..kek ni mmg kesukaan ramai.bebudak ke..mak budak ke..same aje:)...##shaliza81..ade mcm2 versi kek batik nih.ikut le yg mane satu pujaan ati..hehehee..telur tu bg coklat tu pekat sket.smbil2 tu rase lemak2 gitu. xde rase/bau telur lgsg.kalau tak bgtau ade telur..org pun xleh detect ade letak telur.cube la..


15-05-2007, eleven komen :

ok mrsdayat...nasihat u akan kuturuti.......cewahhhh!!!n u bagilah resipi kek batik lagi...nk cuba yg lain gak coz I sukalah resipi kek batik drpd u...


24-12-2007, musumbimanis komen :

Nak tanye..... setengah buku butter tu, agaknye berape gram? saye kalau masak2 ni, dah terbiase pakai penimbang


24-12-2007, mrsdayat komen :

musumbimanis..stgh buku butter=125g


20-05-2008, yasmin_kekbatik komen :

Assalammualaikum semua... Sy ade juga wt kek batik ni. Tp guna 3/4 susu pekat..klu letak 1 tin manis sangat.. Bagi sesiapa yang inginkan kelainan dan ingin mencuba kek batik saya boleh wt tempahan (jamuan, hantaran, minum petang), Yasmin No Hp: 0172027374 Harga: RM 5, RM 20 Penghantaran: PERCUMA (sekitar kawasan Puchong shj) *Bagi sesiapa yg x pnah rese n nk mudah,..meh la cuba kek batik sy..HALAL PUNYA...*


22-05-2008, juerin komen :

baru buat tadi... tapi knape macm tak jadik jek... lembiklaaa... agaknya terlebih air kot... atau saya tak letak telur?... saya tak sukalaa bau telur tu... kek tu ada kat peti ais... segan nak keluarkan bagi hubby makan... heheeheh... ;p


22-05-2008, mrsdayat komen :

juerin..dah beku lum kek nyer?still cair ek..xtau la ye nape..kalo pakai telur, pd sy xde la bau sgt psl bau coklat tu lg kuat..kat idung saye le..hehee


22-05-2008, juerin komen :

tadi bagi gak hubby makan w/pun lembik sket... dia takde cakap pape pun... tapi dari cara dia makan mcm sedap jek.. anak-anak pun suka... takpelaa... looks doesn't matter kan.. yang penting sedapppp... thanx mrsdayat for a lovely recipe. ;)


14-09-2008, nurhanis komen :

nk tnya ckit,coklat yg dop ats kt periuk tu kita masa sampai mendidih ke??


26-09-2008, tgaqilah komen :

kak dayat kite bru 14 thn.. pahtu kite buat la kek batik nih.. jadii sgt.. smpi makcik2 kite mintak resepi ngn kiter.. ape2pon.. terima kasihh sbb kongsi resepi ni.. moga dimurahkan rezeki =) n Selamat Hari Raya!!


01-12-2008, valeris komen :

nak tanye cket...1 cawan air tu brapa ml??biasanye cawan yg bagaimana ktk guna utk sukat menyukat??hehe;p


10-12-2008, lilysharizet komen :

weekend aritu try buat sempena hari raya aidiladha, bawa blk kampung, semua kata sedap! sekejap je dah abis, x sempat nak snap pic! depa kata kek tu lembut even br keluar dr fridge... rahsianya, saya mmg x letak dlm fridge. agak2 nak potomg & hidang br msk kan dlm fridge dlm 3-4 jam sebelm tu, then trs potong....


18-12-2008, yeehihi komen :

mesti kena tambah telur dan mentega ke?


18-12-2008, nadia90 komen :

salam..sy dah cuba buat kek batik nie..sedap la..sy gntikan bskut marie dgn bskut rich tea(ker sama jer??)snang sgt nk buat..sy skrg study di uk,so milo agak ssah nk cari dan agak mahal..so sy just ltak koko jer..mmg puas hati laa..many thanks to mrsdayat


10-03-2009, yatipat komen :

Saya dah cube wat resepi ni..jadi. cume terlebih serbuk koko jad rasenye agak pahit ckt. 1st time gune resepi yang ada telur, selalunye saya tak gunakan telur. Teksturnya lebih 'keras' sdkt, tp masih terasa kerangupan biskutnye. Anyway, tq.


07-07-2009, zuhara komen :

assalamualaikum.. biskut marie kek batik ni mmg lmbut ker atopun rangup?sy buat xpakai serbuk koko..tp lebihkn cket milo n kurangkn cket gula..sadaap..tp biskut dia lembut la..so,sy ltk kat peti ais sejuk beku...kajp jer..pastu makn sejuk2..sedaap. tq.


23-08-2009, iefa_nabil komen :

menarik nie...penah buat raye thn lepas..tapi x taruh telur..keras berdentum..susah potong..tpi rase ok..laku gak laa..hehehe..esok nak buat versi mrsdayat..hehe


26-08-2009, misz nana komen :

rya last yer ad mum buat,,tp lupa2 sudah..dlu kmi buat ada letak nestum..tpi npa resepi ni tkda gnakan nestum?


26-08-2009, mrsdayat komen :

byknye soalan..sori, lame xcek. Sy try jawab sume2 in 1 go. sukatan cwn yg digune dlm recipe ni sy gune sukat yg ade jual kat kdai baking tuh. tp, kalo xde pun xpe..gune jek cwn minum kat umah tu. just make sure gune cwn yg same utk sume2.resepi kek batik ni ade mcm2 versi, ikut suka nak guna resepi mana. ade yg xletak telur n ade yg letak. same gak kalo rase nk tmbh nestum tu..bule aje, kite yg buat dia ;) kek ni kna sejuk, baru cantik time potong. ia xberkecai..


03-09-2009, iemanshah komen :

hai..smlm saya dah try buat kek ni. mmg sedap. saya tak guna milo. cuma serbuk koko je. sblm ni sy guna resepi kakak sy. mmg different. the way how to make this cake is more easy with mrsdayat way. whatever..thanks a lot for sharing this recepi with all malaysian.


23-09-2009, nieyo komen :

kenapa saya buat tk menjadi pun.disebabkan saya tak letak telur ngan koko ker?tapi saya letak banyak coklat.sukatan pun saya yg akak punyer.ajarla saya,saya teringin buat sendiri.


30-10-2009, kek batik komen :

kne letak telur ke.....mcm laen je rse dieee..................


31-10-2009, mrsdayat komen :

>> iemanshah.mmg ade mcm2 resepi kek batik nih. ikut le mana yg sesuai ngan tekak masing2. eheheh..kata 1malaysia.=) ni kira suke coklat la ek, sbb gune sume koko..nyumnyumm >>nieyo..kalau ikut bebetul resepi yg saye bg ni, patutnye dah ok. cube nieyo buat sejibik ikut resepi ni..takde ubah ape. cube lg ek..>>kek batik..sy buat okeh ajer. xde pun rasa telur kat kek tu.


07-11-2009, put3 ct komen :

hi.. tadi baru buat.nie tggu ia set dlu.. tapi mak x sabar2 nak potong sikit tadi.. ehhehe


08-11-2009, Amy_N komen :

same mcm resepi mak saye la.. :) mmg sedap.. nyum2..


02-12-2009, livina komen :

memang sedap yum...yum..anak siap minta buat lagi..yes


11-12-2009, liana8500 komen :

Assalamualaikum. Saya nak tanya sikit...1/2 buku butter tu agak-agak banyak mana yer. Kat US, butter di jual in pack of 1 cup/per stick. Biskut marie boleh beli kat Oriental/Asian groceries, no problem. Saya nak cuba resepi ni tapi ragu-ragu pasal sukatan butter. Really appreciate your help, thanks.


11-12-2009, angahbest87 komen :

sy dh cuba dhresepi nie smlm..mmg sedap..tapi sy nk tnya knp ble da ptong kek 2 hancur n dia cpt cair..dkt mana salah saya yea mrsyadat?..


12-12-2009, oldjeans komen :

saya tolong jawabkan untuk liana8500. Setengah buku butter Malaysia lebih kurang 1 stick butter US.


12-12-2009, mamacun77 komen :

kek ni tak yah masukkan susu pekat ke?


12-12-2009, mrsdayat komen :

>>liana8500 : stgh buku butter lebih kurang dlm125g. kat malaysia 1 buku butter=250g =) >>angahbest87: tekan padat tak kek tu masa masukkan dlm loyang? kna tekan padat n tunggu betul2 sejuk b4 potong yer..>>mamacun77: resepi sy ni xyah guna susu pekat. ade resepi yg guna


13-12-2009, liana8500 komen :

Terima kasih oldjeans and mrsdayat. InsyaAllah nak cuba buat minggu depan. Tapi sebelum tu, kena pi beli biskut marie kat oriental store dulu ler.


22-12-2009, fara'ain komen :

khamis ni ain kene pakse wat kek batik ni..huhu~ sebelum ni penah buat tp kene cop "kek tak jadi"..hehe..its ok its orait..i try my best..chaiyok!chaiyok!


23-03-2010, noriema komen :

nmpk sedap... lama dh cari resepi ni, dulu time keje mintk kwn resepi ni smpai skg xdpt..... ni dh ada bley cuba buat ni tq....


18-04-2010, nailykoderi komen :

thanks, dah buat dah. baru makan. sedap tersnagat sedap :D


18-04-2010, mazda komen :

nak tya..klu guna 100% coklat cadbury bleh x???n sy duk kat hostel,xdak peti ais,klu letak ais keliling dia ntuk skejap bleh x??ke mmg kena letak dlm peti ais je??


11-05-2010, arfa_liza komen :

smlm sy tgk resipi kek batik ni,d sbbkan x sabar mlm td pkul 10 mlm trus buat...wahhhsedap sgt resipi ni.....tp kwn sy ckp klau letak susu lebih sedap...bleh ke letak susu???


29-05-2010, Allya Hakimi komen :

Thanks mrsdayat sbb share resepi ni.. smlm buat saya tmbah cooking chocolate dgn susu husband puji katanya rasa mcm kitkat plak... princess saya asyik ulang alik kat peti ais... siap dia potong balut dgn kertas warna yg transparent tu... jadi mcm finger chocolate... thanks again mrsdayat...


12-08-2010, sindarella_999 komen :

cawan tu agak2 cawan besar ke kecik? 200 ml?? 25o ml??


12-08-2010, sindarella_999 komen :

cawan tu agak2 cawan besar ke kecik? 200 ml?? 25o ml??


08-10-2010, chocomilk komen :

nk try mlm ni lah .... T.T x sabar rsanya nk buat...biasa la...bdak umo 15 mcm sy kan jarang msak....sbok study for pmr....nasib baik tggl 1 hari ja lagi nk abis pmr....subjek utk pmr last day ni x kisah sgt...heheh...yg penting,, kek batik dulu....yeahh


08-11-2010, muliani komen :

bru je siap bt kul 1pg td,sister yg nk sgt mkn,x tau cm ne hsilnyer esok,x sbr nk tgk,frst tme bt kek btik ni,thnks 4 the rcp.


26-11-2010, mimiefazlisah@yahoo.com komen :

rasa nak cubala hujung minggu ni... Thanks Mrsdayah diatas resepinya..hehehe


21-01-2011, sinorita komen :

sye wat ri ni..tpi knape cair sgt yerk..hehehe. bile tkn je terapung plak biskut die


21-01-2011, mawar_cute komen :

tq kerana share resepi..sy dah cuba ..mmg best!! halalkan ilmu ye...=)


24-01-2011, syimma komen :

~ salam ... alhamdulilah mjd sy wt kueh nie ... anak2 kta sdap ... thnkz tuan pnye resepi ... bole la sy wt slalu kueh nie ... :)


03-02-2011, mrs . zue komen :

salam , sdap sgt kek batik nie .. akak try resepi kat myresepi nie .. baru smlm buat .. ank2 pon ske .. thanxs ..


04-02-2011, ladolce'shezam komen :

i da try mmg best lah, jd plak kek batik i. tp i + susu cair kit. biskut marie i u perisa kopi so ade la rasa kopi2 kit. marvelous... tq mrs dayat


04-02-2011, syimma komen :

~ mmg best kueh nie .. simple .. senang .. sedap ... sbb toh rjin wt kueh nie slalu ... :)


08-02-2011, farrah sham komen :

mcm mn nk dpt teksturnyer yg lembut dgn cntik.. slalu wat msti biskut dy keras agy


10-03-2011, ezalborneoman komen :

salam..mohon izin n dihalalkan nak mencuba..resipi nie..dah lama mengidam baru skrg dpt jumpa resipinyer..insyallah ujung minggu nie dpt la buat..kalau menjadi leh gak dijamukan geng kat opis..harap2 menjadi...kalau bagi mkn kat opis..nie pasti licin nie hehe..tenkui.;-)


12-03-2011, asiahshamsudin komen :

saya dah cuba buat..memang sedap tapi lupa nak kirim gambarnya...apa2 pun TQ.....


16-03-2011, ezalsentul komen :

sy dah pun mencuba kek nie..alhamdulilah menjadi terima kasih kepada tuan punya resepi..walaupon 1st time buat kek..cuma kek batek saya tu agak cair mungkin perlu dikurangkan air 1 cawan kepada setengah jer kot..kerna resepi nie kita boleh main agak2 jugak kan..ada masa lapang nak try balik...so far delicious....mama mia..;-)


17-03-2011, sakura16 komen :

dh buat smlm..tp gula 2 ganti ngn susu pekat ja hehehe..sedap xmanis sgt,bskut 2 pn lmbut ja sbb dh sebati ngn coklat..sedap2...


24-03-2011, Shefa komen :

Ini untuk berapa orang makan?


28-03-2011, masrasul komen :

nk cuba la esok...


29-03-2011, masrasul komen :

dh buat dh...sedap tp sy kurangkan sikit gula...mak ada kencing manis so boleh la dia makan


02-04-2011, ismafiza komen :

x sbarnyew nk buat...harus mencuba nie!!!


08-04-2011, temma ibu komen :

nak cb resepi nie lah....slalu bt x jd lembik je


17-04-2011, nana76 komen :

sy buat x gne air pn jd jgk,tmbhkn nestum n koko..law ltak air x lembik ke kek ni nti?.


17-05-2011, izj komen :

saya selalu buat kek batik ni, memang sedap rasanya, cuma tak perfect dari segi rupa.... yg jual kat kedai cantik sangat2 tekstur dia mcm kek dan boleh dipotong mcm kek...lembut aje....tapi rasanya tak sesedap mana mcm kita buat sendiri... cuma tulah kenapa ye tekstur yang kita buat tak begitu cantik dan soft mcm kek? kadang2 choc tu agak lembik, biskut pulak agak rangup....kadang2 disebabkan rupa yang kurang menarik itu, saya buh dalam fridge terus nak bagi dia tekstur cantik... macamana ya?


23-05-2011, aku ler komen :

saya kadang2 buat biskut batik ni tp xpenah letak air n milo n telur...saya just letak butter, koko, susu pas2 biskut meri.....


23-05-2011, atiecm komen :

saya tak suka letak air.nanti biskutnya tak rangup.kawan anak saya siap order nak suruh maknya buat lagi.gula tak letak tapi digantikan dengan susu pekat(1/2 tin).


04-06-2011, membuat kek komen :

salam...knapa tiap kli sya mbuat kek batik biskutnya msti keras...adakah sya perlu tmbah kan air ke dlm adunan ni jg,sila tunjuk ajar....?


14-06-2011, winnie jasmin komen :

1st time sy buat jd. N sdp sgt. Sy x gune telur n gula. Tp di bhgn atas sy tbur kn c0klat ferer0 r0cher, sungguh sdp sgt kek btik sy. Tq yg empunye resipi.


18-06-2011, shidakhan komen :

yes!!! dah buat kek ni today... 1st time...sy just tmbah buat topping gan rice chocolate... tq 4 the recipe!


04-07-2011, budakkecik komen :

la... senang jew,, selame ni sy cube wat gune imaginasi sendiri je,, mmg x JADI! ni la rcp yg x jd tu: serbuk koko ikut k'sesuaian gula ikut k'sesuaian air separa mendidih ikut k'sesuaian biskut cream cracker ikut k'sesuaian madu pastu masok freezer....haha


08-07-2011, Jini Ranjini komen :

sy dah buat tp..aras bawah tu mcm cair,aras atas keras pula...so tak jadi lah..knp eh?


13-07-2011, ayazamaya komen :

nnt sy cba resepi ni..resepi sy lain.. pakai susu pekat n x pakai telur pun..


16-07-2011, eyra azmi komen :

nampak sdp nnt saya cuba.. :)


17-07-2011, zizad komen :

tgk je pic kek 2, rase x sabar2 nak wat. esok nak beli brg2, nak cube. x sabar rasenya nak mkn kek ni..


20-07-2011, bleuz komen :

semlm sy buat kek ni dan simpan dlm peti ais semlman..pagi nie kluarkan masih lembik..biler nak kluarkan dari loyang, kek melekat pat bawah tapi biler potong tak hancur..apa silap sy ye?


27-07-2011, susanna komen :

ari tu buat tp pakai cheese stick sbb x suka biskut marie.. sedap gak..


02-08-2011, hanna sofia komen :

salam.. dlu sya dh try uat kek batik ni tpi lembik polk.. xthu nape,dh berjam jam letk dlm peti ais tetp lembik gk.. huhuhu.. tpi sya ingt rya thn ni nk try uat lgi.. harp2 kali ni mnjadi arr.. tlong doakn sya er... hehehe :))


03-08-2011, incompleteunion komen :

hope kek batik ni jadilah malam ni..=)


04-08-2011, mama Eijan komen :

Assalamualaikum,..sya x prnah buat kek batik..,disebabkan anak nk makan hasil mama dia sendiri kenalah sya cuba dan harap2 mnjadilah....ya..


09-08-2011, kittymeow komen :

kali pertama cuba-tak sukses sebab takde biskut marie, tukar ngan butter fingers cookie, coklet cair. kali kedua cuba - gunakan rich tea biskuits, coklet masih cair. cuba2 tengok kat you tube. rupa2nya coklet tu mesti pekat2 betul, saya cuma betul2 ikut resepi kat cni. so masa pekatkan coklet selepas masukkan telur, secara realitinya rupanya lebih dari 30 saat. saya masukkan semula coklet dan biskut yg cair dlm periuk dan gaulkan paste hingga pekat selama lebih kurang 3 minit. barulah kek batik menjadi sikit. 70% berpuashati. next time buat I know what to do... tukar ngan biskut digestive, dan pekatkan coklet sebelum masukkan digestive cookies... tima kasih tuan punye resepi...


21-08-2011, princess flower komen :

Salam...saya minta resepi ni ye..terima kasih kerana sudi berkongsi tips dan resepi di sini...terima ksih kepada rakan2 lain untuk komen dan tips yg diberi..


23-08-2011, jeyanthi77@ymail.com komen :

really nice cake.... all the recipe is really easy and simple


29-08-2011, nad95 komen :

sedap.... kena try ni.... walaupun saya baru 16 thn, tp sye nk cbe wat kek ni for hari raya thn ni.. nk bg suprise kat mak la... harap2 menjadila yer.... amin......


05-09-2011, shahida liyana komen :

sy nk try buat.........ssh btul nk cri resepi kek batik nie.......tnye kt org smua xtaw..ary nie lpasblik kjer sy nk try buat......msti sdap..yunm...........yunm.,,,,,,,,,,,yunm........


16-09-2011, hafizila_0108 komen :

1st time buat.sgt sedap!sy suka rasa2 yg mild cket,so sy buat ikut sukatan mild.anyway tq! share lagi taw ;)


20-09-2011, sha0603 komen :

buat malam tadi untuk jamuan hari raya sek. agama anak. senang dan cepat je membuatnye...sy suka resepi ni sbb lbh jimat berbanding resepi yg sy dpt sebelum ni, guna 1 buku butter dan 5 bj telur. w/pun bhn kurang, tp rasa tetap sedap....stok serbuk koko ada 1 botol kecik je so, sy tambah dgn 2 bar coklat masakan. gula 1/2 cwn je...yg lain semua sama....tq mrsdayat


23-09-2011, yan cheras komen :

i dah bt smlm sedap.....x smpat nak hntar gmbar.


02-10-2011, ummi adilah komen :

Salam...Mrsdayat... I dah try..mmg delicious... but nak tya 1 question... biskut tu...mmg lembik o keras bila kita kluarkan dr peti ais?... sbb biskut jadi lembut...tak ranggup...nak masukkan biskut dlm adunan coklat tu..waktu adunan tu panas o adunan tu sejuk...sorry byak pulak tya yer...


12-10-2011, zulaikhashadzli komen :

bestnya.. rupanya senang je buat kek ni, tak yah bakar2, just masuk dlm fridge :) tq ye


15-10-2011, aimanmohd7 komen :

haha mang best dpat mkan kuih simple gini tapi best thanks 4 the recipe :D


18-10-2011, sheeqeen komen :

klu nk sedap and ade rase crunchy lg tmbh kacang tanah ke atau kcg yg rase2 sedap nk ditmbh...gerenti trangkat..coz dah pernh buat...cuba la...


24-10-2011, Kecikk Amoy komen :

Hm . Hari ni Kecikk buat kek batik tapi tak tau lah jadi ke tak . Tapi Kecikk terlebih milo . 2 cawan milo dan 1/2 cawan koko . Korang rasa jadi tak ? Hee :D hope - hope jadi .


05-11-2011, NOOR HASIMAH BT MUHAMAD komen :

Kek batik memang sedap. Anak-anak panggil kek biskut maree. Mana-mana pun ok lah, yang penting SEDAP. Kalau buat satu acuan, pasti tk cukup... esok kena buat pulak. Punya lah sedap. Klu tak caya, meh kita cuba.


09-11-2011, donnalita komen :

buat masa raya haji hari tu..buat 2 adunan sekali..bebudak suka..sy letak 1 cwn milo dan satu botol kecik serbuk koko.....rasanya lain kali letak dua atau tiga sudu besar gula dah cukup kot...mak kata terlampau manis....


14-11-2011, bibie sweet komen :

dah try wat time rya mjadi gak hehe thnks untk yg sharing :)


14-11-2011, Miss_ShaSha komen :

Dah buat tadi.. Dok dlm fridge lagi.. X ciap lagi.. Thanks for sharing ya.. Nnt sy upload pic


12-12-2011, nurul_huda3110 komen :

resepi ni sy buat smlm..alhamdulillah la jadi.serbuk koko xde,so sy guna 1 1/2 milo.dan sy gantikan gula dgn 1/2 susu.. marvellous..(^_^)


19-12-2011, gwyneth komen :

butter 2 nk pki bp byk?


24-12-2011, hasina20 komen :

entahla baru buat tadi tgh tggu beku...rasa mcm tak jadik .terlebih bubuh air.mcm cair je.tak pe nanti cube lagi


05-01-2012, zie bakri komen :

saya baru buat malam tadi sedap dan menjadi ...anak anak yang paling suka kawan2 pun puji ...eeerrrmmm tq kepada yg punya resepi simple but sedaaaapp..:)


28-03-2012, Roxettepinky komen :

Bru buat td... Nk tnyer la, bl masukkn telur time pnas, telur tu jd brketul2.. Mmg mcm tu ke? Telur tu mmg x sebali dgn adunan eh??


25-07-2012, syaznur komen :

rcp nie mmg best..simple n easy..mmg dah jadi favourite seisi keluarga....thanks 4 rcp..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd