Google+

oleh: lady_effa Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi

07112011788

Boleh tukar dengan ketam juga..


Created on : 07-11-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi lady_effa




Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )

  • 800gm/ sekilo siput sedut (basuh & buang hujungnya)
  • 3 ulas bawang merah *
  • 2 ulas bawah putih *
  • 1 inci kunyit *
  • 5 biji cili padi (ikut suka) *
  • 1 mangkuk santan
  • 1 kiub pati ikan bilis
  • 1 keping asam gelugor
  • 1 batang serai diketuk
  • sehelai daun kunyit (hiris nipis)
  • garam secukupnya

Cara-cara

  1. Masukkan siput yang sudah dibersihkan & dibuang hujungnya ke dlm periuk dan tuangkan santan.
  2. Tumbuk lumat bahan2 yang ditanda * dan masukkan ke dlm periuk tadi.
  3. Masukkan juga kiub ikan bilis & serai. Kemudian masak dengan menggunakan api sederhana supaya santan tidak pecah minyak.
  4. Sentiasa kacau perlahan supaya santan tidak berketul. Setelah hampir 5 minit masukkan asam keping & perasakan kuah garam secukupnya.
  5. Masak lagi selama 2 minit kemudian tutup api & taburkan daun kunyit. Sedia utk dihidang..
  6. Nota: boleh gantikan kunyit dengan cekur/cengkur.. begitu juga dgn daunnya..

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (16)

07-11-2011, cahayanur komen :

wahh sedappnya..lame tul x mkn siput nie:-).......


07-11-2011, lady_effa komen :

tul tu cahayanur.. ni pun blk kg gi pasar baru jumpa.. tu yg bila blk KL cpt2 masak.. ;)


07-11-2011, Mr nice guy komen :

ish,,,ish,,,sedapnya,,,,ketam pun boleh,,,,,kalau guna siput babi boleh ke,,,,,jgn marah arrrrrr


07-11-2011, kamaliahAR@yahoo.com komen :

untuk perhatian Mr nice guy, kalau siput sedut atau ketam dah tentu sedap, kalau siput babi bagi bagi yg.suka laaaaaaaagi sedap, tak percaya cuba.


07-11-2011, Mr nice guy komen :

eee,,,tau mau la,,,,selisih malaikat 44


07-11-2011, kamaliahAR@yahoo.com komen :

ha30.... kenapa? sedap tau....


07-11-2011, Mr nice guy komen :

eee,,,apa kamu daftar nama dalam geniues book of rekod kah.........


07-11-2011, kamaliahAR@yahoo.com komen :

kenapa tak boleh ke?, 2 dlm.1, nama dan u all boleh hantar e-mail sekali, tak payah cari-cari lagi e-mail address saya, kan senang.


07-11-2011, Mr nice guy komen :

ini bukan 2 dalam 1,,,,kalau awak makan ni boleh masuk 3x7x7 kaki,,,,hehehehehe,,,marobbuka,,,


07-11-2011, kamaliahAR@yahoo.com komen :

awak ni tengah2 mlm.sebut marabbuka, skrg.tpt jam 12.15 tau betul2 t,malam, tak geli tengkok awak ke? rasa2 ada je dibelakang?, ha3.


07-11-2011, Mr nice guy komen :

sekarang mesteri jam 12 lah,,,,,,,,,lagi geli geleman,,,dengar la kalau xpercaya,,,,you tube,,,,hehehhe


08-11-2011, sharifah azizah komen :

eh mr nice, ayat "selisih malaikat .."dah tak releven... kamaliah gurau aje...bagus juga sambil masak gurau2. jangan ekau termasuk siput babi dalam gulai tu sudahlah... cili tu elok jangan banyak sangat. masa muda2 dulu akak pernah buat tu. tersedak2 mak bapa akak. mengalir air mata masing2...


08-11-2011, Mr nice guy komen :

kalau itu x relevan,,selisih mambang kayu,,releven la kot agaknya


09-11-2011, Labuci komen :

Nyum2.. Mknn kegemaran saya + btg keladi...


07-07-2013, black1205e komen :

sedapnyeee


27-10-2013, hana_nasir komen :

esok nak msk la lauk ni.td g econsave bangi,beli byk siput sedut,nak letak ubi keledek msti lg best.hubby suka ni.nyum,nyum,nyum.tq lady_effa utk resipi sedap ni...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd