Google+

oleh: nafwabest Manggo Cheese Cake

Chess_cake

Sangat Mudahhhh.....Dan SEDAP


Created on : 05-11-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nafwabest




Bahan-bahan ( 10 slice )

  • 250 g cream cheese ( apa jenis pun boleh )
  • 200 ml whipping cream ( 1 kotak kecil )
  • 3 sb tepung gandum
  • 3 sb yogurt ( perasa manggo )
  • 4 sb gula
  • 2 biji telur B
  • 1 pek biskut oreo kecil
  • 3 sb minyak

Cara-cara

  1. Panaskan oven. 150 c . biskut oreo di asingkan cream...cream dimasukkan ke dalam blender
  2. biskutnya dihancurkan halus. gaul dengan 3 sb minyak
  3. kemudian, padatkan ke dalam loyang bulat. loyang mesti dilenserkan dengan minyak...tekan dengan padat supaya biskut tidak berderai bila dipotong
  4. semua bahan2 lain dimasukkan ke dalam blender dan dikisar ( 3 - 5 minit )
  5. tuangkan semua bahan yang diblend ke dalam loyang tadi secara perlahan-lahan.....
  6. senangkan...:) akhir sekali bakat dalam oven selama 20 -25 minit. tengok permukaan cheese. Bila dah kekuningan, kira ok le tu....
  7. keluarkan..ada lebihan yogurt tadi tu, just sapu je.. bolehlah dihiaskan dengan apa2 saja. nak letak manggo ka, strawberry ka, blueberry ka...
  8. masukkan dalam peti sejuk:)....senang kan...siap. rugi sapa tak cuba resepi yang senang dan mudah nih








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (14)

05-11-2011, animamat komen :

Terima kasih nafwabest.....mmg resipi ni senang & nampak mudah sgt....insya Allah sy akan cuba..... cuma sy harap lain kali nafwabest lebih peka & berhati2 bila menaip kerana terlalu banyak kesilapan ~ dari segi ejaan & istilah.... ia sedikit sebanyak mengganggu tumpuan pembaca. Contoh ketara: avon (oven), chess (cheese), wipping (whipping) cream, orea (oreo), yogart (yogurt)..... Jgn kecik hati ya....... terima ksh...


05-11-2011, Cikgu Tulip komen :

Thanx 4 d recipe...nmpk simple n senang n most importantly, nmpk SEDAP.. will try it later... btw, nak tny ---- Mskkn dlm blender as in blender btl ka? Or mixer ? Sori, cz so far x prnh lgk buat kek guna blender... heheh.. TQ :)


05-11-2011, nafwabest komen :

animamat: tq. sudah edit...:)


05-11-2011, nafwabest komen :

Cikgu Tulip: ya, kek ni memang diblender...senang kan. tak pakai mixer. so mesti cuba. mudah sangat.:) tq


05-11-2011, may wong komen :

hi;;;;;nampak sedap dan mudah esok i nak try.......itu yogurt biasa anak-anak makan tu ke'''????


06-11-2011, nafwabest komen :

hai may wong: ya, guna yogurt yg biasa tu. yg biasa ja. saya guna jenama nestle ja. rasanya rm1.70 satu pek. try ye. TQ


07-11-2011, lady_effa komen :

wah.. boleh tukar2 yogurt klu camtu kan.. nak buat xde whipping cream lak la ni..


08-11-2011, nafwabest komen :

lady_effa: boleh saja...nak buat perasa apa pun boleh. ikut citarasa anda lah:) cubalah. senang n cepat dan mudah saja. selamat mencuba ya


08-11-2011, kancil_pink komen :

mmg best........


09-11-2011, Ibu_Hanania komen :

salam....mmg sedapppp!!!! da try buat smlm....snang je... thank u nafwabest....


09-11-2011, nafwabest komen :

salam Ibu_Hanania: Terima kasih kerana mencuba:) senang saja kan....ni resepi org malas...uplod le gambar:)


09-11-2011, Ibu_Hanania komen :

tak sempat ambik gmbar...kejap je hbis...hihi... lain kali kt ltak gmbar yer...


09-11-2011, Ibu_Hanania komen :

nafwabest,awak guna loyang brape cm yer?nampak tinggi je kek nye 2...


09-11-2011, nafwabest komen :

Ibu_hanania: saya guna loyang bulat saiz biasa saja..saiz tak pasti la...maaf ya bu:)...kena belajar saiz loyang pulak lepas nih...kalau nak tinggi lebihkan biskut oreo...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu