Google+

oleh: syahmi Coconut Candy

Coconut_candy

bukan untuk mereka yang jaga badan..he..he..he ..kalau nak makan juga apa salahnya tapi jgn banyak2 , ye..


Created on : 28-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi syahmi




Bahan-bahan ( 15-20 kiub )

  • 1 biji kelapa parut ( yg putih shj )
  • 1 cawan susu cair ( sekadar menenggelamkan kelapa )
  • 1/2 cawan gula (ikut rasa masing2 )
  • 1 sudu besar mentega
  • pewarna / cooking chocolate

Cara-cara

  1. Masukkan kelapa parut, susucair, gula dan mentega dalam kuali dan kacau dengan api perlahan.
  2. Sebelum ia kering betul, bahagi pada 2 bahagian.
  3. Satu bahagian masukkan pewarna kuning dan satu bahagian masukkan cooking chocolate.
  4. Kacau berasingan hingga adunan kering dan tidak melekat pada kuali.
  5. Masukkan dalam loyang dan tekan bagi rata dan padat.
  6. Bila sejuk, boleh lah potong dan hidangkan.
  7. *Boleh buat berbagai2 warna tapi yang bewarna chocolate tu yg paling sedap :p

Tag

snack








Laporan Masakan Bergambar (1)

Dsc00359
27-03-2008
buat 3 kaler... hmmm...sedappp... lama x makan mknn zaman kanak².. tq!
Laporan oleh: masz_73

wah....cantiknya....warna-warni lagi.......tq 4 trying....:)


Komen (24)

28-04-2007, eleven komen :

rasa ni manis ke?


29-04-2007, joayee komen :

i pernah mkn ni syahmi..sedap..yg sweet tooth cam i memang suka. dia org panggil juga coconut fudge kan.


29-04-2007, syahmi komen :

eleven...jangan terus tuang gula semua..rasa-rasalah dulu sebelum adunan betul2 kering..tapi kalau manis , ia akan keras sedikit dan lebih tahan lama.


29-04-2007, tuntung15 komen :

syahmi, yang perisa coklat tu coklat emulco ke. sye mmg suke coconut candy. Ni nak buat tapi nk confirm guna coklat emulco o koko powder. tq for sharing the resepi.


29-04-2007, syahmi komen :

tuntung...syahmi guna cooking chocolate sbb itu yg ada dlm simpanan...syahmi juga pernah gunakan serbuk koko..tapi belum pernah gunakan choc emulco...u bokeh lah cuba dulu...buat experiment...hasilnya kita share lah dannnnnnn....jgn lupa ambil gambar dong dan buat laporan masakan....


30-04-2007, mamacomel komen :

boleh try nie, nampak menarik...kalu tambah garam sikit ok tak?


30-04-2007, syahmi komen :

ok le kut..


01-05-2007, tuntung15 komen :

syahmi, dah buat n dah abih pun. x ambik gambar sbb hphone tahun 70an no camera. Digital camera hubby bwk g keje. Tapi kat umah x de cooking chocolate so gune choc emulco je. sedap. syahmi kene lah try gune choc emulco lak.


03-05-2007, Ayu61279 komen :

hm....klu org kg panggil,gula kandi


27-05-2007, skyati komen :

my fren buat, dia letak kacang tanah dah sangrai sebijik, sebelum balut pakai plastik kaler2.. sedap~


27-05-2007, syahmi komen :

good idea tu skyati....boleh cuba try..


28-07-2007, kellylee komen :

tq for the recipe. dah lama tercari2 kandi kelapa ni. teringat zaman sekolah ... kandi ni dibungkus dgn kertas lutsinar berwarna2 ... dlm pada xde resipi kandi ni, saya keep on beli kelapa parut putih, pasang niat suci nak buat kandi, tapi kelapa tu ended up buat masak lemak aje.


29-07-2007, syahmi komen :

kellylee....boleh le cuba buat candy sendiri...jgn lupa tempek pic ye....


13-12-2007, nurbalqis81 komen :

untuk hiasan meja hari raya...cantik kombinasi warna hijau dan kuning..yang hijau letak kan perisa pandan..garam untuk melemakkan..pernah dengar tak virgin coconut oil...so this candy still content the nutrient frm VCO (boleh turunkan berat badan)..and milk (calcium dan Vit A,D,K,..etc)..gula boleh dikurangkan tapi tak tahan lama...biasanya orang guna susu pekat boleh tahan lama di luar.


10-12-2008, cemongs komen :

kate org jaaagan mmkn bbyyakk2 sbbnyer kandi ni sgant manis...


10-12-2008, cemongs komen :

pndainye nurbalqis81 speaking London


19-01-2009, siti_khuzaimah78 komen :

kalau susu cair tu ganti dgn fresh milk bole tak? takde stok susu cair ler plak kat umah ni...dulu masa sekolah, tlg kawan buat guna susu pekat kalau tak silap tp manis sgt, xbrp suka.


16-12-2010, ecah bs komen :

akhirnya jmpa gak resipe nie.. abah mntk dbuatkan candy dari raya hari tu x buat2..pas ni bleh try.. thanx ye.


24-12-2010, minah penang komen :

sedapnyerrrr.....lama dah tak mkn candy ni nak cubalah thank u mesti anak2 suka


05-05-2011, xshajiax komen :

my fav..mak selalu buat ..boleh la try nnt


06-05-2011, npreetywow komen :

boleh tak kita guna kelapa kering???


05-09-2011, Alagis18 komen :

finally,i got this resepi..t.q..


18-10-2011, Lacy Izham komen :

Salam...1st,thanks for d receipe.... Dah lama lacy cari resepi ni..since dari skolah lgi..minat sangat2 ngn candy ni..nak cube ler nanti..thanks ya...


20-10-2012, kinot88 komen :

Sy tak fhm step yg no 4 tu.... Boleh jelaskn lebih detail x


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu