Google+

oleh: sya_annur Telur Asin

No picture

Telur asin/telur jeruk. slau buat mkn ngan nasi kerabu.


Created on : 21-07-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sya_annur




Bahan-bahan ( 5-10 )

  • 10 biji telur
  • garam
  • air suam

Cara-cara

  1. Bersihkan telur & jemur seharian
  2. Masukkan garam & kacau bersama air suam sehingga nampak agak likat. Agak2 kemasinan garam
  3. Masukkan air kedalam bekas, masukkan telur. Pastikan telur tenggelam dalam air. Tutup bekas & letakkan ditepi.
  4. Selepas 2 ke 3 minggu, bolehla direbus. Ini bergantung kepada kadar kemasinan air garam tadi.








Laporan Masakan Bergambar (7)

Telur-asin
21-07-2006
dah berjaya buat telur asin
Laporan oleh: yani
27012009300
29-01-2009
jadi telur masin saya, pakai telur ayam aje. best dapat makan telur masin. tq kerana berkongsi resepi.
Laporan oleh: azanie
Telur_asin
07-02-2009
yeah..telur asin percubaan pertama..berjaya..sedap2..xterlalu msin..tq kongsi resepi.
Laporan oleh: sakura>emi
Telur_asin
22-03-2009
kat riyadh tak jumpa telur itik so saya guna telur ayam.tapi warna kureng la...sbb kurang garam agaknya yer?
Laporan oleh: acopanim2
Dsc00279
16-06-2009
Ini percubaaan pertama..baru seminggu peram..tak sabar nak rasa.
Laporan oleh: Sharm1969
Telur_asin
07-07-2009
menjadi jugak telur asin yg direndm 1/2 bln 3 ari...wlaupon gune telur ayam jer...tq sya... :)
Laporan oleh: kak fida
Dsc04754
13-05-2013
pestaim dulu pkai telur ayam, tk menjadi lah ni guna telur itik..Alhamdulilah...jadiii...tu saja nk tayang, mkn dgn bubur nasi he2... timekacihh...:)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (30)

21-07-2006, sya komen :

resepi ni ambik k ha nye resepi. sedap! bangga ah sbb jadik. hehehe


21-07-2006, lynn komen :

meleleh tenguk.... :))


21-07-2006, ain komen :

Tanya sikit........... : Pakai telur apa? Ayam? atau Itik?


21-07-2006, sya komen :

kalau ada telur itik lagi bagus. kalau xde, telur ayam pun boleh, tp seeloknya telur ayam yg putih kulitnya


22-07-2006, yani komen :

biasa orang jeruk telur ni guna telur itik sebab kulit telur itik ni lebih nipis dari telur ayam. Kulit telur ayam yang keler putih pun nipis macam telur itik


10-08-2006, tea komen :

akak nak tanya sikit, lepas rendam dalam garam tu, kita simpan dalam peti ais atau letak kat luar pada suhu bilik saja?


10-08-2006, tea komen :

harap akak reply cepat skit yer, sebab tea nak buat prepare untuk bulan posa nanti ;) thanks


10-08-2006, lynn komen :

kalau tak silap saya, letak kat luar je.


10-08-2006, sya komen :

haa tq k lynn, tlg jwb kan. letak luar je, takyah simpan dlm fridge xrosak, insyaAllah...


24-08-2006, hani-tihani komen :

sya, agak-agak sukatan air suam berapa cawan dan garam tu berapa gram? ingat nak buat jugak la. thanks


26-08-2006, kak as komen :

la ni duk kat uk..kalau kat msia beli je..kat sini nak try buat le..makan masa sahur pembuka selera


26-08-2006, yani komen :

betul tu kak as.. yani pun dah nak kena ready utk ramadhan nanti.


07-09-2006, nahrafqifahs komen :

Oooo.... begini caranya nak buat telur jeruk... lawak jugak ada jugak cara nak buat dalam laman nie ek? hehehehe... bagus tu, dari resepi kecik sampai la ke besar... hehehe...


07-01-2007, Safiza komen :

telur masin bila dah rebus,buang kulit,pas tu potong cili api @ cili merah,halia muda & bawang di hiris nipis.tabur atas telur masin tadi & perah limau nipis atas telur asin tadi.sedap.orang panggil kerabu telur masin.cuba le,anda pasti sukakannya.


20-08-2007, dilla1516 komen :

dilla pun nak trylaa buat.. utk bulan pose.. tp klu x dijemur kat matahari jadi tak?? sbb dila duk umah flat.. takde tmpt nak letak.. idai kain baju pun dlm umah jer.. boleh ke ea?? apa sbb di jemur??.. mana tau blh letak bawah lampu kuning..hehe.. menetas plak kang... kuikuikui


16-09-2007, jihah komen :

tq kerana menu telur. mmg nak cuba ni


15-11-2007, azzhan komen :

Nak jemur semlman ke? atau siang hari? i nie mmg suke mkn telur asin ngan nasi panas nyam..nyam.. tq for the respi.


15-11-2007, tulip77 komen :

sya... nk tanya nih.. jemur seharian tu sbb nk kena cahaya matahari biar panas ke? skang nih dah winter xda matahari, tu yg nk tanya... klu nk kena jemur tgh panas,sy kena letak dlm microwave la ya?


22-11-2007, mizz218 komen :

dah try.. but my friend kata paling cun peram 21 hari baru cukup masin


06-05-2008, norfuziah komen :

haa...ni kena cuba. mesti cuba! telor masin "homemade" tu..


18-08-2008, cshilla komen :

mak selalu buat kt kg sb abah sy bela itik...cam seronok jer cara wat telur asin ader lam nie...x terpikir pn sy sblum nie...


28-01-2009, mumy_comei komen :

cam best jer..kt uk xde nie..tp kne gne tlur ayam bandar la..hehe


08-05-2009, tahrunnisah komen :

memang terpikir gak nak buat...kat arab ni takde dah cari..guna telor ayam boleh?kat msia guna telor itik kan?nak cubale...


07-07-2009, cikliz komen :

sya nak tanya..garam tu pakai garam harus ke atau garam kasar.


20-12-2009, rahmah16 komen :

eh...eh.. telur masin nak cuba buatlah, tak yah beli.time kasih sha bagi resepi.


09-02-2011, suzani komen :

kenapa mesti jemur ye??


05-08-2011, nas89 komen :

haah nape perlu jemur pulak,tak boleh ke kalau tak jemur?


05-08-2011, abdulwahub komen :

boleh cuba,,,,,ermmm


18-12-2011, ctshahri komen :

tq sebab kongsi resipi telur asin nih...boleh cuba buat nih....


12-02-2012, aiffa komen :

beli kat kedai jer dah berapa RM


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu