Google+

oleh: dewisakuntala Kari Hijau Thai (Thai Green Curry)

30102011063-copy

Diambil dari thaifood.about.com


Created on : 28-10-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dewisakuntala




Bahan-bahan ( 2-4 orang )

  • Bahan Utk Blender (utk buat pes kari hijau)
  • 2-3 btg serai dihiris halus
  • 4-5 ulas bawang putih
  • 1-3 cili hijau (jika nk pedas, blh tmbh lagi)
  • 5-6 biji bawang merah
  • Halia sebesar ibu jari (dihiris)
  • 1/2 cawan daun ketumbar segar (dicincang kasar)
  • 1/2 cawan daun selasih segar (basil leaves)
  • 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada putih
  • 3 sudu besar sos ikan
  • 1 sudu kecil belacan
  • 1 sudu besar jus limau nipis / kasturi
  • 1 sudu kecil gula perang / gula biasa
  • 1/4 cawan santan kelapa
  • 1/2 - 1 inci kunyit hidup
  • 1/2 inci - 1 inci lengkuas (dihiris)
  • Bahan-Bahan Lain
  • 1/2 ekor ayam (dipotong)
  • Daun limau purut
  • Santan kelapa
  • Air suam
  • Air stok ayam (optional)
  • Bahan-Bahan Sayur (boleh ikut selera sendiri)
  • Lada benggala hijau & merah (potong dadu)
  • Kacang panjang / Kacang buncis (hiris serong)
  • Tomato (dibelah 2 atau 4)
  • Terung (potong sederhana - jgn terlalu nipis)
  • * Boleh juga letak kentang
  • * Sukatan dan ukuran semua bahan-bahan boleh diubah ikut selera dan kesesuaian masing-masing. Jgn takut jadi kreatif dalam masakan.

Cara-cara

  1. Dengan api sederhana, panaskan kuali dengan minyak & tumis pes kari tadi sampai naik bau wangi. Kemudian masukkan santan kelapa & kacau sebati.
  2. Masukkan ayam dan kacau sebati. Kemudian masukkan daun limau purut. Jika kurang air, tambah santan / air stok ayam . air suam. Kacau sebati. Tutup kuali dan biarkan mendidih. Kacau sekali sekala.
  3. Apabila ayam sudah hampir masak, masukkan bahan-bahan sayur. Tomato boleh dimasukkan akhir sekali kerana ia cepat hancur jika dimasak terlalu lama. Kacau selama 10 minit atau sehingga sayur masak. Jika rasa kuahnya kurang, boleh tmbh sedikit garam / ajnomoto / gula.
  4. Padam api dan kari sudah siap untuk dihidangkan. Hiaskan dengan daun ketumbar & hirisan limau nipis.
  5. Tips: Kalau bahan-bahan blender tadi tu byk sgt, boleh simpan dulu dalam peti ais. guna sukatan yang sesuai dan cukup dgn nilai ayam yang kita nk masak. Kang klau byk sgt, jadi lain lak rasa nyer nanti.









Laporan Masakan Bergambar (3)

30102011063-copy
31-10-2011
Ini dia hasil masakan saya. Utk bahan2 sayur tu, saya letak tomato, terung & kepingan tauhu kering. klau nk ltk kentang pun blh.
Laporan oleh: dewisakuntala
20130220_210342
22-02-2013
Terbaik! Suami saya yg kononnya nak diet, bertambah nasi.. dah tak perlu ke Mango Chili Thai Cafe utk menikmati Thai green curry yg best ni.. terima kasih!
Laporan oleh: LynnSham
20130310_152724
11-03-2013
Buat lagi semalam sebab kami memang suka kari hijau ni.. pes dah saya siapkan lebih awal dan simpan dalam fridge.. pada saya, guna terung bulat lebih sedap dari guna terung pipit.. Apa-apapun, terima kasih pada dewisakuntala yang post resipi kat sini..
Laporan oleh: LynnSham

Komen (6)

28-10-2011, Eraa Fazira komen :

ini gmbr awk ambil dlm web tu jugak ke... stahu sy kene ambek gmbr sndiri


28-10-2011, Eraa Fazira komen :

tp papepon nmpk yumm


28-10-2011, dewisakuntala komen :

itu gmbr dr website tu. blom upload lg gmbr masakan saya. cable hp blh tertinggal kt umah umah lak. buku resipi saya bwk. anyway, selamat mencuba semua!


31-10-2011, Mr nice guy komen :

kenapa xde serbuk kari ,,,,


31-10-2011, zom komen :

Kuang...kuang...kuang...????????


31-10-2011, dewisakuntala komen :

FYI, mmg tak guna serbuk kari pun. bahan2 yg di-blender itu lah yang akan jadi pes kari nyer nanti. kari hijau ni bukan mcm kari india. kena faham konsep masakan thailand ni. dia org kurang guna serbuk kari. yang penting sos ikan kena ada dlm setiap masakan. Ini pun saya dah olah resipi dia, saya letak kunyit & lengkuas utk serlahkan rasa kari dia.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd